default-image

Το "θαύμα" της Εθνικής το 2004

Το "θαύμα" της Εθνικής το 2004

Η ιστορική μάχη της Μαντίνειας

Ήταν 4 Ιουλίου του 362 π.Χ. όταν διεξάγεται στην Πελοπόννησο η περίφημη μάχη της Μαντίνειας. Μετά τη Μάχη των Λεύκτρων, το 371 π.Χ., είχε γίνει αναμφισβήτητη η κυριαρχία της Θήβας στον ελλαδικό χώρο. Η Σπάρτη προσπάθησε να διασπάσει το Κοινό των Αρκάδων που είχε δημιουργηθεί από τους Θηβαίους με φιλικές προς αυτούς πόλεις της Πελοποννήσου. Οι Λακεδαιμόνιοι κατάφεραν να πάρουν με το μέρος τους την Μαντίνεια, κάτι που δεν άρεσε στον Θηβαίο στρατηγό, Επαμεινώνδα. Στην περιοχή της Μαντίνειας παρατάχθηκαν στις 4 Ιουλίου, από τη μια οι Σπαρτιάτες μαζί με Αθηναίους, Ηλείους, Αχαιούς, Φλειασίους και Μαντινείς, ενώ από την άλλη πλευρά βρίσκονταν οι Θηβαίοι μαζί με τους Ευβοείς, τους Λοκρούς, τους Μαλειείς, τους Αινιάνες, τους Θεσσαλούς, τους Αρκάδες, τους Αργείους και τους Μεσσήνιους. Εφαρμόζοντας τη λοξή φάλλαγα, ο Επαμεινώνδας αιφνιδιάζει τους αντιπάλους του, ωστόσο πέφτει νεκρός στο πεδίο της μάχης. Οι Θηβαίοι ήταν τυπικά οι νικητές της Μάχης της Μαντίνειας, καθώς οι Σπαρτιάτες έκαναν πρώτοι αίτηση ανακωχής. Ωστόσο, η τροπή που πήρε η Μάχη, σήμανε το τέλος της ηγεμονίας της Θήβας και τη συνολική παρακμή των μεγάλων δυνάμεων του ελλαδικού χώρου, η οποία έμελλε να ανοίξει το δρόμο για την επικράτηση των Μακεδόνων.

Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας 

Στις 4 Ιουλίου του 1776 ο Τόμας Τζέφερσον διαβάζει τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας: Μέσα από τις φλόγες των αμερικανικών αποικιών που ξεσηκώθηκαν εναντίον της «μαμάς» Βρετανίας, γεννήθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο θάνατος της Μαρί Κιουρί

Σαν σήμερα, εξάλλου, στις 4 Ιουλίου του 1934, φεύγει από τη ζωή η Μαρί Σκλοντόφσκα Κιουρί. Η Μαρί Κιουρί ήταν Γαλλοπολωνίδα επιστήμονας η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη του ραδίου.

Η περίφημη δήλωση Σαμαρά

Το ημερολόγιο έδειχνε 4 Ιουλίου του 1993 όταν στην -περίφημη πλέον- δήλωσή του ο επικεφαλής της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς είχε πει τα εξής: «Δεν θα επιστρέψω στη Νέα Δημοκρατία κι αν ακόμη αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες, έστω και αν με καλέσουν για να γίνω ο αρχηγός της».

Το "θαύμα" της Εθνικής το 2004

Πριν από ακριβώς 12 χρόνια, στις 4 Ιουλίου του 2004, η Εθνική Ελλάδος νικά την Πορτογαλία με 1-0 και στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο. Το νικητήριο γκολ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος πέτυχε στο 56ο λεπτό του αγώνα ο Άγγελος Χαριστέας.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News