default-image

Τείχη που μετράπηκαν σε σκουπιδότοπο και...ουρητήρια(photos)

Κρήτη
Τείχη που μετράπηκαν σε σκουπιδότοπο και...ουρητήρια(photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τύχη των... τειχών δεν εξαρτάται μονάχα από το τι θα γνωμοδοτήσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σχετικά με το σχέδιο που έχει εκπονήσει ο Δήμος Ηρακλείου, αλλά και με το πώς όλα όσα έχουν ήδη γίνει θα παρουσιάζουν μια αξιοπρεπή εικόνα κυρίως στα μάτια των επισκεπτών αυτής της πόλης.

Όποιος περάσει από το συγκεκριμένο σημείο, από το ευθύγραμμο των τειχών πίσω από τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ στη Χανιώπορτα, πρέπει να κρατάει τη μύτη του. Ο λόγος... αυτονόητος. Γιατί οι ντόπιοι δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Πόσω μάλλον απέναντι στα μνημεία, με το συγκεκριμένο σημείο να έχει μετατραπεί σε... ουρητήρια.

Η πραγματικότητα ατυχέστατα είναι οδυνηρή σε πολλές περιπτώσεις, προσβλητική όχι μόνο απέναντι στη μακραίωνη ιστορία του μνημείου, του κορυφαίου διατηρημένου, σε σχεδόν πλήρη μορφή, οχυρωματικού περιβόλου στην ανατολική Μεσόγειο. Ο λόγος έχει να κάνει με τους βανδαλισμούς αλλά και τις αστοχίες που δίνουν μια τραγική εικόνα εγκατάλειψης.

Πείτε μας ειλικρινά, είναι εικόνα αυτή; Στην αρχή της Εφόδου; Από πού να ξεκινήσει και πού να σταματήσει κανείς. Και μάλιστα σε μια "ζώνη" στην οποία κινούνται καθημερινά πολλοί επισκέπτες του τόπου μας. Τι θα σκεφτούν βλέποντας κάτι τέτοιο;

Τάφροι που μετατράπηκαν σε σκουπιδότοπο

Πώς να εξηγήσεις στον τουρίστα ότι οι κάτοικοι αυτής της πόλης δε σέβονται την ιστορία τους, μετατρέποντας σε σκουπιδότοπο τις τάφρους και τις χαμηλές πλατείες, πώς είναι δυνατόν πάνω στους αρχαίους λίθους να έχουν φυτρώσει χόρτα, πώς έργα υποδομής όπως ο φωτισμός ή ξύλινα καθίσματα έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Πώς είναι δυνατόν ακόμα και ο περίπατος πάνω στα τείχη, σε διάφορα σημεία και κυρίως στο τμήμα της Εφόδου, να περικλείει σοβαρούς κινδύνους και ο χώρος σε πολλά σημεία του να μοιάζει με σκουπιδότοπο, όπου μπορεί κανείς να βρει τα πιο απίθανα πράγματα.

Άλλο ένα από τα φωτιστικά των τειχών στο Orecchione, το ημικυκλικό δηλαδή τμήμα των τειχών από την πλευρά της παραλιακής. Το γυαλί έχει σπάσει και αυτό που έχει απομείνει έχει μετατραπεί σε κάδο σκουπιδιών και... σταχτοδοχείο.

Αν το βλέπατε σαν τουρίστας, τι θα σχολιάζατε αλήθεια; Δε θα αναρωτιόσασταν για ποιο λόγο πάνω στους αρχαίους λίθους φυτρώνουν χόρτα; Και κυρίως γιατί κανείς δεν τα απομακρύνει, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στη λιθοδομή;

Αυτό υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν ένα φωτιστικό που στόχο είχε να δώσει στα τείχη ένα διαφορετικό "αέρα". Ατυχέστατα όμως πνίγηκε μέσα στο... ντεκόρ της άγριας ζούγκλας από ξερά χόρτα, χαρτιά και πλαστικά μπουκάλια.

Μια μικρή βόλτα στα τείχη στο συγκεκριμένο τμήμα του οχυρωματικού περιβόλου μάς προκάλεσε θλίψη, καθώς το καλοκαίρι έχει φτάσει, οι πρώτοι επισκέπτες έχουν ήδη περιδιαβεί το μνημείο και φυσικά οι εικόνες που έχουν δει δε μας τιμούν. Γιατί ο τουρίστας δεν ενδιαφέρεται να μάθει ούτε για τα εμπόδια που βάζει το ΚΑΣ στο Δήμο, ούτε για τους λόγους που οι Ηρακλειώτες αδιαφορούν και καταστρέφουν το παρελθόν και μέσα από αυτό το μέλλον τους.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News