default-image

11,5 μονάδες μπροστά η Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

11,5 μονάδες μπροστά η Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Αποκαλυπτική για το πολιτικό μέλλον της χώρας είναι η δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, καθώς δείχνει ότι η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου ξεπερνά τις 11 ποσοστιαίες μονάδες (28,5% έναντι 17%). Παρομοίως, στην παράσταση νίκης η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. φτάνει τις 36,5 ποσοστιαίες μονάδες (52,5% έναντι 16%).

Το άνοιγμα της "ψαλίδας" μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων φαίνεται να εξηγείται από την αρνητική εκτίμηση των κυβερνητικών επιδόσεων στην κοινή γνώμη (8 στους 10 εκτιμούν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση) και την απαισιοδοξία που επικρατεί για το μέλλον (8 στους 10 εκτιμούν ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, που παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. σημειώνει 28,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17%, η Χ.Α. είναι τρίτο κόμμα με 8%, 6% λαμβάνει το ΚΚΕ, 4,5% η Δημοκρατική Συμπαράταξη, 3% η Ένωση Κεντρώων, 2,5% η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 2% οι ΑΝ.ΕΛ., από 1,5% καταγράφουν το Ποτάμι, η ΛΑΕ και η Πλεύση Ελευθερίας, 5% άλλα κόμματα, ενώ 19% απαντά Δ.Ξ./Δ.Α.

Κυβερνητικές επιδόσεις

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της κυβέρνησης, 86% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι, 7% δηλώνουν ικανοποιημένοι και 7% ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι το 69% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου αναφέρουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις κυβερνητικές επιδόσεις, με 18,5% να απαντούν ότι είναι ικανοποιημένοι και 12,5% να δηλώνουν ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι.

Απαισιοδοξία

Εξάλλου, το 81% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, προς τη σωστή το 10,5%, ενώ Δ.Ξ./Δ.Α. απαντά το 8,5%.

Το 68% των πολιτών συνολικά εκτιμά ότι η κατάσταση σίγουρα θα χειροτερέψει (41%) ή μάλλον θα χειροτερέψει (27%), 25% εκτιμούν ότι ούτε θα βελτιωθεί ούτε θα χειροτερέψει, 4,5% ότι μάλλον θα βελτιωθεί, το 1,5% εκτιμά ότι θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ το 1% θεωρεί ότι σίγουρα θα βελτιωθεί.

Η κυβέρνηση... καταθέτει τον Εκλογικό

Την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κατάρρευση της δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση προσπαθεί να... διασώσει τα προσχήματα (και όχι μόνο), καταθέτοντας το νέο Εκλογικό Νόμο. Το σχέδιο νόμου ανέβηκε ήδη για δημόσια διαβούλευση και προβλέπει... αυτά που είχαν γίνει γνωστά: απλή αναλογική και ψήφο στα 17! Κι αυτά με διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3% και κατάργηση του "μπόνους" των 50 εδρών (δίχως αντικατάστασή του από άλλο μπόνους).

Η κυβέρνηση περιμένει τώρα να κερδίσει τις ψήφους και άλλων κομμάτων, προκειμένου να ισχύσει άμεσα (από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, δηλαδή) ο νέος νόμος.

Μέχρι στιγμής... η προσπάθεια αυτή δεν πάει πάρα πολύ καλά. Ένα ηχηρό «όχι», ένα σαφές «ναι» και δύο «ίσως» εισέπραξε μέχρι στιγμής η κυβέρνηση στο σχέδιο νόμου που εσπευσμένα κατέθεσε προς διαβούλευση, για την αλλαγή του Εκλογικού Νόμου.

Για να ισχύσει ο Εκλογικός Νόμος από τις επόμενες εκλογές, απαιτούνται 200 ψήφοι. Υπ' αυτό το πρίσμα, οι 200 μπορεί να προκύψουν οριακά, ακόμη και στην περίπτωση που Ν.Δ.-Ποτάμι και ΚΚΕ δε δώσουν θετική ψήφο. Ειδάλλως, ο νέος εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί με διευρυμένη πλειοψηφία, όχι όμως τέτοια που να οδηγούσε στην εφαρμογή του από τις επόμενες εκλογές.

Τρία κόμματα φαίνεται να λένε "όχι" και μάλιστα... ηχηρό. Η Ν.Δ. θεωρεί το νέο νόμο "οπερέτα" και τον απορρίπτει συνολικά, το Ποτάμι θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει ένα μπόνους (μικρότερο των 50 εδρών). για να μην προκύπτει Βουλή που να μην μπορεί να βγάλει κυβέρνηση, ενώ το ΚΚΕ θέλει απλή και άδολη αναλογική, δίχως όριο εισόδου στη Βουλή.

Η κυβέρνηση μπορεί να περάσει το νόμο, αν τον ψηφίσουν όλα τα άλλα κόμματα. Δηλαδή πέραν των δεδομένων (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.) να τον ψηφίσουν και η Ένωση Κεντρώων (έχει προαναγγείλει ο Λεβέντης το "ναι"), η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Χρυσή Αυγή.

Alco: Προβάδιμα ΝΔ με 6,1% έναντι ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα της τάξης του 6,1% στην πρόθεση ψήφου καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για τα «Παραπολιτικά». Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων διευρύνεται στο 7%.

Ειδικότερα, βάσει των ευρημάτων της δημοσκόπησης, στην πρόθεση ψήφου τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:

Ν.Δ. 21,1%

ΣΥΡΙΖΑ 15%

Χρυσή Αυγή 7,2%

ΚΚΕ 5,3%

Δημοκρατική Συμπαράταξη 4%

Ένωση Κεντρώων 3,3%

Λαϊκή Ενότητα 2,6%

Ποτάμι 2,5%

Πλεύση Ελευθερίας 2,5%

Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,2%

Άλλο κόμμα 4,4%

Λευκό 3,1%

Αποχή 11,8%

Αναποφάσιστοι 15%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, βάσει της ίδιας δημοσκόπησης, τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:

Ν.Δ. 24,6%

ΣΥΡΙΖΑ 17,6%

Χρυσή Αυγή 8,4%

ΚΚΕ 6,3%

Δημοκρατική Συμπαράταξη 4,7%

Ένωση Κεντρώων 3,9%

Πλεύση Ελευθερίας 3,1%

Ποτάμι 3%

Λαϊκή Ενότητα 3%

ΑΝΕΛ 2,6%

Άλλο 5%

Αναποφάσιστοι 17,6%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News