default-image

"Φιλί" ζωής για τον Μαρινόπουλο από το Πρωτοδικείο

Κρήτη
"Φιλί" ζωής για τον Μαρινόπουλο από το Πρωτοδικείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ασφαλή θέση οδηγείται έστω και προσωρινά η εταιρεία Μαρινόπουλος έναντι των πιστωτών σύμφωνα με την απόφαση του πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Κατατέθηκε  και η πρόταση Σκλαβενίτη στο ρόλο του στρατηγικού επενδυτή.

Προστασία μέχρι και τον Σεπτέμβρη

Απόφαση που μοιάζει με "φιλί" της ζωής και ίσως δώσει τον απαιτούμενο χρόνο για να διευθετηθούν οι απαραίτητες κινήσεις διάσωσης τόσο της περιουσίας όσο και της δουλειάς των εργαζομένων εξέδωσε το Πρωτοδικείο για την εταιρεία Μαρινόπουλος.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα υπάρξει προστασία των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου μέχρι και τις 21/9/2016 όπου και θα εκδικαστεί η κύρια υπόθεση, ενώ παγώνουν οι πλειστηριασμοί από τους πιστωτές. Από την απόφαση εξαιρούνται οι εργαζόμενοι για τους οποίους η διοίκηση έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποπληρώσει τα δεδουλευμένα, διαφορετικά οι ίδιοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Στην Αθήνα το σύνολο των επίσημων σωματείων εργαζόμενων του ομίλου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Σωματείου Τάσο Ξενάκη στο Ράδιο 9,84.Όπως είπε οι εργαζόμενοι μάχονται για την επόμενη ημέρα της επιχείρησης , έχοντας διασφαλίσει βάσει των δεσμεύσεων του προέδρου του ομίλου και της πολιτείας, τη μισθοδοσία και την καταβολή των επιδομάτων τους.

Κινητοποιήσεις και σε τοπικό επίπεδο

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν ξανά την εργασία τους και από την άλλη όλα τα δικαιώματά τους στα δεδουλευμένα δήλωσαν σήμερα εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις Μαρινόπουλος στο Ηράκλειο που πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο αίθριο της Λότζια.

Στη δύνη των εξελίξεων και με κομμένη την ανάσα οι εργαζόμενοι που παρακολουθούν τα νέα δεδομένα που αφορούν ζωή τους στην εξέφρασαν την αγωνία τους, δίχως όμως όπως είπαν να υποχωρούν και ζητώντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την εταιρεία αλλά και την ίδια την κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι που κάλεσαν όλους τους συναδέλφους τους από κοινού να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, τοποθετήθηκαν και ενώπιων των δημάρχων του νησιού στη διάρκεια της συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης ζητώντας τη στήριξη τους. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή που οι εξελίξεις έπεσαν σαν κεραυνός, συνδικαλιστικοί και όχι μόνο φορείς εξέφρασαν την αγωνία τους στηρίζοντας τα αιτήματα των εργαζομένων που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο. Στο πλευρό τους μαζί με τα υπόλοιπα εργατικά σωματεία και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, με τον πρόεδρο κ. Δημόκριτο Σαλούστρο να δηλώνει στο neakriti.gr, ότι μαζί με τους εργαζομένους θα διεκδικήσουν την δουλειά που είχαν και κάθε εργασιακό δικαίωμά που τους ανήκει αναφαίρετα.

Τι έγινε στο Πρωτοδικείο

Νωρίτερα ξεκίνησε, μέσα σε ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, η συζήτηση των τεσσάρων αιτήσεων του Ομίλου «Μαρινόπουλος», για την έκδοση προσωρινής διαταγής προστασίας έως την εκδίκαση των προσφυγών του Ομίλου για την υπαγωγή του στο άρθρο 99.

    Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο δικαστήριο ασκήθηκε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτήσεων της «Μαρινόπουλος» για προσωρινή προστασία, από τράπεζες όπως η Παγκρήτια, η Επενδυτική Ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας Πανγαία, το σωματείο εργαζομένων, το ΙΚΑ, αλλά και μεμονωμένες επιχειρήσεις. Το ελληνικό δημόσιο τάχθηκε κατά των αιτήσεων της εταιρείας.

    Με την έναρξη της συζήτησης, οι δικηγόροι επεσήμαναν πως υπήρξε συμφωνία της επιχείρησης με τους εργαζόμενους να εξαιρεθούν από την προσωρινή διαταγή, ώστε να έχουν δυνατότητα εάν δεν πληρώνονται να προχωρούν σε ενέργειες κατάσχεσης.

    Σημειώνεται, ότι οι τέσσερις αιτήσεις υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 99 αναμένεται να συνεκδικαστούν τον Σεπτέμβριο.

Τα βλέμματα όλης της αγοράς και των 12.500 εργαζομένων είναι στραμμένα στους δικαστές που θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος ή εάν θα κλείσουν πάραυτα τον όμιλο με όποιες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. Αντίστοιχο αίτημα υπέβαλαν και άλλες τρεις εταιρείες του ομίλου (Αφοί Μαρινόπουλοι Συμμετοχική ΑΕ, Express M AE και ΞΥΝΟΣ ΑΕ). Πηγές θέλουν υπέρ του αιτήματος να τάσσεται σημαντικός αριθμός προμηθευτών, οι πιστωτές, αλλά και οι εργαζόμενοι. Οι τελευταίοι πάντως διασφαλίστηκαν ως προς τις αποδοχές και τα εργασιακά δικαιώματά τους, καθώς το πανελλαδικό επαγγελματικό σωματείο των εργαζομένων στις επιχειρήσεις ΚΑΡΦΟΥΡ-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA απέσπασε δέσμευση της διοίκησης, η οποία έναντι του δικαστηρίου θα προβεί στα ακόλουθα αιτήματα και δηλώσεις:

• Να εξαιρεθούν ρητά όλες οι απορρέουσες απαιτήσεις που προκύπτουν από σχέσεις εργασίας, τόσο των νυν εργαζομένων όσο και των απολυμένων ή με άλλο τρόπο αποχωρησάντων μέχρι σήμερα, αλλά και όσων τυχόν θα αποχωρήσουν από τώρα και στο εξής. Πιο συγκεκριμένα: όλες οι παραπάνω, ενδεικτικώς απαριθμούμενες γεγενημένες εργατικές απαιτήσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται σύμφωνα με τις επιμέρους ιδιωτικές συμφωνίες ή/και ρυθμίσεις σταδιακής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών ή/και προκειμένου περί αποζημιώσεων λόγω καταγγελίας σύμβασης σύμφωνα με τα οριζόμενα στις οικείες διατάξεις περί σταδιακής καταβολής αποζημίωσης.

• Οι εταιρείες της Μαρινόπουλος ΑΕ θα συνεχίσουν την καταβολή των πάσης φύσεως δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

• Οι εταιρείες της Μαρινόπουλος ΑΕ δεσμεύονται ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθούν άπασες οι θέσεις εργασίας.

• Σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν ως εύλογο και δίκαιο το δικαίωμα των εργαζομένων είτε ατομικά είτε συλλογικά, όπως εκπροσωπούνται από το σωματείο με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις ΚΑΡΦΟΥΡ-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA», να ασκήσουν αίτηση ανάκλησης της χορηγηθείσας προσωρινής διαταγής εξαιτίας αυτών των παραβάσεων, στη δε αίτηση των εργαζομένων προς ανάκληση της προσωρινής διαταγής, οι δηλούσες εταιρείες δεσμεύονται ότι δεν θα αντιλέξουν για οποιονδήποτε λόγο και αιτία.

Οι κινήσεις του ομίλου Σκλαβενίτη

Εξάλλου, όπως αναφέρουν πληροφορίες, την Παρασκευή αναμένεται και ο όμιλος Σκλαβενίτης γνωστοποίησε το ενδιαφέρον απόκτησης όλης της αλυσίδας Μαρινόπουλου θέτοντας ωστόσο τους όρους και τις προϋποθέσεις. Αυτές δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν το «κούρεμα» των οφειλών προς προμηθευτές, αλλά και διασφαλίσεις για την αναδιάρθρωση των δανείων και την παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι το άνοιγμα του ομίλου Μαρινόπουλου πλησιάζει τα 1,8 δισ. ευρώ και το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει την αποπληρωμή των οφειλών προς προμηθευτές και λοιπούς πιστωτές σε 15 χρόνια, προς τράπεζες σε βάθος 15ετίας με τριμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις και επιτόκιο Eur 3M + 3%, την αποπληρωμή των εργαζομένων σε έναν χρόνο και των χρεών προς το Δημόσιο σε 180 μηνιαίες δόσεις.

Στο πλευρό των εργαζομένων Εργατικά κέντρα και φορείς

Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στο Μαρινόπουλο ζήτησε το Εργατικό κέντρο Ηρακλείου το οποίο αναφέρει:

«Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και παρακολουθεί με αγωνία τις δραματικές εξελίξεις στην επιχείρηση ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, η Διοίκηση της οποίας κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα.

Καταγγέλλουμε τη Διοίκηση της Επιχείρησης, που αδιαφορώντας για την τύχη των 12.500 εργαζομένων και των οικογενειών τους, οδηγεί στο κλείσιμο της επιχείρησης, μετά από λανθασμένους επιχειρηματικούς χειρισμούς κινδυνεύοντας να μείνουν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι».

"Φορτώνουν τα βάρη στους εργαζομένους"

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ε.Ρ.Γ.Α.Σ(ΕΡΓΑΤΟ-ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ) στην οποία αναφέρει:

Η ΕΤΑΙΡΙΑ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε» ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ -ΜΕ ΤΗΝ «ΠΤΩΧΕΥΣΗ»- ΝΑ ΦΟΡΤΩΣΕΙ ΤΑ ΒΑΡΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

?        ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

?        ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ  ΟΛΕΣ  ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» Α.Ε

?        ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ  ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ  ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ.

Η  εταιρία «Μαρινόπουλος» Α.Ε , έχοντας την απόλυτη στήριξη της  δήθεν «αριστερής» συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιδιώκει- με την ένταξή της στις διαδικασίες του πτωχευτικού κώδικα-να ξεφορτωθεί  χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων και να οδηγήσει στην απόλυση, ανεργία και εξαθλίωση 13.000  εργαζομένους  στην αλυσίδα των επιχειρήσεων  αυτού του ομίλου.

Οι εργαζόμενοι   στις επιχειρήσεις του ομίλου «Μαρινόπουλος Α.Ε», ενώ εργάζονται σε συνθήκες μεροκάματου του τρόμου,  λόγω των συνεχών  μειώσεων  των αποδοχών τους , της συρρίκνωσης των δικαιωμάτων τους , της εργοδοτικής τρομοκρατίας κλπ, τώρα -εν όψει της διαδικασίας πτώχευσης - αντιμετωπίζουν και την απειλή της απόλυσης, στο βωμό  της σωτηρίας των κερδών της επιχείρησης, σε συνθήκες στυγνού  οικονομικού ανταγωνισμού των  στο τοπίο της καπιταλιστικής κρίσης.

Είναι προφανές ότι σε αυτή τη βάρβαρη αντεργατική πολιτική στέκεται συμπαραστάτης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που επιδιώκει, σε αγαστή συνεργασία με τη συμβιβασμένη γραφειοκρατική ηγεσία , να ..καθησυχάσει τους εργαζόμενους,  ώστε ο  σφαγιασμός των  εργασιακών τους δικαιωμάτων να έχει  την παθητική αποδοχή  και συναίνεσή  τους.

Η  αντεργατική πολιτική της «για δεύτερη φορά κυβέρνησης της αριστεράς» και η υποταγμένη συνδικαλιστική ηγεσία του επιχειρησιακού σωματείου, πρέπει να συναντήσουν την ΕΝΩΤΙΚΗ-ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ,

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ «ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ» ΠΟΥ ΕΝΤΑΦΙΑΖΟΥΝ  ΤΑ  ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ.

O     ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ  ΑΜΕΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

O     ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ-ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ.

O    ΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ -ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ -ΕΝΩΤΙΚΟΙ ΛΑΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ  ΝΙΚΗΣΟΥΝ.

Ρεπορτάζ: Αγγέλα Δουλγεράκη - Ράνια Μωραΐτη - Victor Κουμαντάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News