default-image

Το βιογραφικό ...του Ιουλίου

Το βιογραφικό ...του Ιουλίου

Ο πιο ζεστός μήνας του χρόνου, όπως τουλάχιστον τον γνωρίζαμε προ κλιματικής αλλαγής - γιατί πια κανείς δεν ξέρει τα κέφια του καιρού - εκείνος με τις καλύτερες θάλασσες, ο μήνας που αρχίζουν τα όνειρα των διακοπών για τους περισσότερους και εκείνος που μνημονεύει μια από τις πιο γνωστές προσωπικότητες της ιστορίας, τον Ιούλιο Καίσαρα, είναι γεγονός.

Ο Ιούλιος, με τις 31 μέρες του, με δύο από τις σημαντικότερες γιορτές στο ημερολόγιό του, της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Παντελεήμονα, ο μήνας που παραδοσιακά σημειώνονται οι περισσότεροι καύσωνες του καλοκαιριού. Ο Ιούλιος είναι ο έβδομος μήνας και των δύο ημερολογίων, του Ιουλιανού και του Γρηγοριανού. Αρχικά λεγόταν Quintilis, δηλαδή πέμπτος, καθώς ήταν αυτή η θέση του στο αρχαίο Ρωμαϊκό ημερολόγιο. Το όνομα αυτό το αντικατέστησε με εκείνο του Ιουλίου Καίσαρα ο Αύγουστος, με απόφαση της Ρωμαϊκής Συγκλήτου, και η σχετική ονομασία παραμένει ως τα σήμερα. Φυσικά η επιλογή δεν ήταν τυχαία, καθώς ο Ιούλιος ήταν ο γενέθλιος μήνας του Καίσαρα.

Παραδοσιακά ο Ιούλιος είναι ο μήνας που η ειδησεογραφία ξεκινάει τις δικές της... διακοπές, κάτι που δεν ισχύει τα τελευταία χρόνια, καθότι οι δανειστές δε μας αφήνουν σε ξερό κλαρί να ανασάνουμε. Για το δε Ιούλιο του 2015 καλύτερα ας μη σκαλίσουμε τα ξερόκλαδα της μνήμης, γιατί ως εμπειρία είναι επιεικώς οδυνηρή. Πολλά και σημαντικά γεγονότα έχουν καταγραφεί στην ιστορία τον Ιούλιο. Τη δεύτερη μέρα του Ιουλίου του 1932 αποφασίστηκε η καθιέρωση της θερινής ώρας στην Ελλάδα και την ίδια μέρα το 1976, μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ, ενώθηκαν ο Βορράς και Νότος σε μια ενιαία χώρα με πρωτεύουσα το Ανόι.

Για τους φιλάθλους, η 2α Ιουλίου 2004 θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη, καθώς η Ελλάδα κέρδισε την Τσεχία και πέρασε στον τελικό του Euro 2004 με την Πορτογαλία. Στις 4 Ιουλίου 1776, ο Αμερικανός πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον ανάγνωσε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, η οποία είχε μόλις λάβει την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου. Η ημερομηνία αυτή είναι η εθνική επέτειος των ΗΠΑ. Στις 6 Ιουλίου 1827, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία υπέγραψαν τη Συνθήκη του Λονδίνου για τη σύσταση ελληνικού κράτους. Στην Τουρκία επιβάλλεται η αποδοχή της αυτονομίας της Ελλάδας, η προστασία των Ελλήνων και η διμερής κατάπαυση των εχθροπραξιών. Η μη συμμόρφωση της Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα την αποστολή των τριών στόλων στην Ελλάδα και στη συνέχεια τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Στις 7 Ιουλίου 1936 γεννήθηκε στα Ανώγεια ο Νίκος Ξυλούρης και την ίδια μέρα του 1972 πέθανε στην Κωνσταντινούπολη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας. Στις 8 Ιουλίου 1497 ο Πορτογάλος Βάσκο ντα Γκάμα ξεκίνησε να ανακαλύψει την Ινδία, ενώ την ίδια μέρα του 1851 γεννήθηκε ο Άγγλος αρχαιολόγος Άρθουρ Έβανς, που ανέσκαψε την Κνωσό. Στις 9 Ιουλίου 1929 αποφασίστηκε η παροχή ψήφου στις Ελληνίδες για τις δημοτικές εκλογές. Στις 11 Ιουλίου 1955 προστέθηκε σε όλα τα αμερικανικά χαρτονομίσματα η φράση "Στον Θεό που εμπιστευόμαστε" (In God We Trust), ενώ στις 13 Ιουλίου 1793 η γιρονδίνη Σαρλότ Κορντέ δολοφόνησε τον Ζαν Πολ Μαρά, γράφοντας ένα ακόμα κεφάλαιο στη Γαλλική Επανάσταση.

Την ίδια μέρα το 1908 παραχωρήθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα συμμετοχής σε γυναίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στις 14 Ιουλίου οι επαναστατημένοι Γάλλοι κατέλαβαν τη Βαστίλη. Η μέρα αυτή είναι η εθνική επέτειος των Γάλλων, γνωστή ως "η ημέρα της Βαστίλης".

Στις 19 Ιουλίου 1834 γεννήθηκε ο Γάλλος ζωγράφος και γλύπτης Εντγκάρ Ντεγκά. Την 20ή Ιουλίου καταγράφηκαν πολλά και σημαντικά γεγονότα. Το 1054 οριστικοποιήθηκε το Σχίσμα μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Εκκλησίας της Ρώμης. Το 1810 η Κολομβία απέκτησε την ανεξαρτησία της. Το 1944 πραγματοποιήθηκε η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αδόλφου Χίτλερ στο αρχηγείο του στο Ράστενμπουργκ. Το 1969 οι αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Έντουιν Όλντριν έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που προσεδαφίστηκαν στη Σελήνη, ενώ στις 20 Ιουλίου 1974 ξεκίνησε η "Επιχείρηση Αττίλας", το πρώτο στάδιο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Στις 21 Ιουλίου 1774 η Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφουν τη Συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή, σηματοδοτώντας τη λήξη του Ρωσοτουρκικού πολέμου, ενώ την ίδια μέρα του 1969 οι Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν πατούν πρώτοι στη Σελήνη με την αποστολή "Απόλλων 11" και το 1957 ο Τσε Γκεβάρα γίνεται κομαντάντε του Επαναστατικού Στρατού της Κούβας.

Στις 23 Ιουλίου 1974 αποκαθίσταται το δημοκρατικό πολίτευμα της Ελλάδας με την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, ενώ το 2002 - 50 χρόνια μετά την ίδρυσή της - η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα διαλύεται και οι λειτουργίες της απορροφούνται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Στις 24 Ιουλίου 1923 υπογράφεται η Συνθήκη της Λοζάνης, με την οποία τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία χαράχτηκαν στα σημερινά τους όρια. Με το άρθρο 20 της Συνθήκης της Λοζάνης η Τουρκία αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κύπρου στην Αγγλία και παραιτείται από κάθε δικαίωμα σ' αυτήν.

ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News