Ειδήσεις

Σερβίρουν μέλι από τη Βουλγαρία στους... δημότες

Δεν πίστευε στα μάτια του ο γνωστός Ηρακλειώτης Δημήτρης Ψαρράς, όταν, απολαμβάνοντας το αφέψημά του στο Πολύκεντρο, διαπίστωσε ότι μαζί μ' αυτό του είχαν σερβίρει μέλι από τη... Βουλγαρία! Οι υπάλληλοι δεσμεύτηκαν πως θα μεταφέρουν τα παράπονά του στους υπεύθυνους, ενώ ακριβώς το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε μερικές ημέρες αργότερα στο "Μαρίνα".

Το υποτιθέμενο "Μέλι ανθέων" που έφτασε στο τραπέζι του ανέγραφε επάνω στην ατομική συσκευασία: "Μείγμα μελιών Βουλγαρίας και Ελλάδας". Ακριβώς το ίδιο που σερβίρεται και στο Πολύκεντρο.

Η ατομική συσκευασία μελιού που προσφέρθηκε στον κ. Ψαρρά για να "γλυκάνει" το αφέψημά του "πίκρανε" τελικά τον ίδιο, καθώς είναι γνωστός για τους αγώνες του υπέρ των τοπικών προϊόντων και του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης Εφαρμογών Βιώσιμης Ανάπτυξης "Φοίνιξ" δεν μπορούσε να διανοηθεί αυτό που συμβαίνει: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπό την εποπτεία της οποίας λειτουργούν τα προαναφερόμενα καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής, μοιάζει να υποτιμά τουλάχιστον έναν από τους βασικούς παράγοντες της τοπικής ανάπτυξης. Και αυτός δεν είναι άλλος από την υποστήριξη των τοπικών προϊόντων.

Ένα χρόνο διαμαρτύρεται

Όπως λέει ο κ. Ψαρράς, «πάει τώρα ένας χρόνος που τονίζω με έμφαση και με παράπονο στους υπαλλήλους του Πολύκεντρου, αλλά και του "Μαρίνα" ότι δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Ηρακλείου στα καταστήματά του να διαθέτει "μέλι" από Βουλγαρία, την ίδια στιγμή που το κρητικό μέλι είναι ΜΕΛΙ με όλη τη σημασία της λέξης, παράγεται στο νησί και υπάρχει διαθέσιμο προς πώληση».

Όπως εξηγεί, το κρητικό μέλι θα έπρεπε να προτιμάται χωρίς δεύτερη σκέψη απ' όλους μας, αφού, εκτός από το ότι στηρίζουμε την τοπική οικονομία, στηρίζουμε τον οργανισμό και την καλή μας υγεία.

«Το μέλι είναι φάρμακο, αρκεί να έχει παραχθεί σωστά, όπως το κρητικό, η ποιότητα του οποίου υπερτερεί σαφώς από τα μείγματα της Βουλγαρίας», επισημαίνει και συνεχίζει: «Από την άλλη πλευρά, πάλι, δε θα εκπλαγόμουν καθόλου αν μάθαινα ότι έγινε προσπάθεια εξεύρεσης τοπικού μελιού, αλλά δεν υπήρχε στις ατομικές μερίδες, μέσα στις πλαστικές συσκευασίες, βάσει των τιθέμενων προδιαγραφών. Εκεί καλείται πάλι να ανταποκριθεί στο ρόλο της η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία πρέπει να μαζέψει τους ντόπιους παραγωγούς και τους εξηγήσει τι πρέπει να κάνουν».

«Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια»

Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο της ΔΕΠΤΑΗ Μηνά Καπετανάκη και ζητήσαμε την άποψή του για το θέμα που θέτει ο κ. Ψαρράς. Όπως είπε, η Δημοτική Επιχείρηση καταβάλλει μια μεγάλη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα και σ' αυτό το πλαίσιο προτιμώνται τα τοπικά προϊόντα σ' όλα της τα καταστήματα. Υπό αυτό το πρίσμα θα εξεταστεί και το θέμα του μελιού.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στη ΔΕΠΤΑΗ γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για αλλαγή σελίδας με νέα παιδιά και όρεξη να πάμε ένα βήμα μπροστά. Η γενικότερη αρχή στα μαγαζιά της Επιχείρησης είναι να προσφέρονται τοπικά προϊόντα, στο βαθμό που είναι εφικτό.

Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στην τοπική οικονομία, αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίζουμε μια τιμή προσιτή προς τον καταναλωτή. Σε όλα μας τα καταστήματα προμηθευόμαστε προϊόντα τοπικά, από λαχανικά και κρέας μέχρι ελαιόλαδο και μπαχαρικά. Στο κηποθέατρο, και όχι μόνο, προσφέρουμε αποκλειστικά ντόπια αναψυκτικά. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο θα εξετάσουμε το θέμα του μελιού, εφόσον βρούμε τελικά στην αγορά ατομικές μερίδες».

Ρεπορτάζ : Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια