default-image

Γεμάτα ξενοδοχεία, άδεια ταμεία

Κρήτη
Γεμάτα ξενοδοχεία, άδεια ταμεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου στον πρώην δήμο Μακρύ Γιαλού, στους 2,5 πρώτους μήνες της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, αν και τα δυο μεγάλα ξενοδοχεία στην περιοχή της Ανάληψης έχουν από τον Απρίλη μέχρι σήμερα πολύ μεγάλες πληρότητες.

«Οι αφίξεις επισκεπτών μέχρι σήμερα στα δυο μεγάλα ξενοδοχεία ήταν οι αναμενόμενες. Έχουν πολύ μεγάλες πληρότητες που πολλές φορές φτάνουν και το 100%. Τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και οι πολλές μικρές ξενοδοχειακές μονάδες του Μακρύ Γιαλού, έχουν μέχρι στιγμής γύρω στο 40% πληρότητα. Μπορεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να φτάσουν στο 80% αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα, αφού οι Έλληνες τουρίστες που ξόδευαν χρήματα έξω από τα ξενοδοχεία, τώρα έχουν εξαφανιστεί, γιατί το κόστος των διακοπών πλέον για τον Έλληνα φορολογούμενο είναι δυσβάσταχτο», μας είπε  ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μακρύ Γιαλού  κ. Φάνης Εικοσιπεντάκης.

«Στις παραξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ταβέρνες, εστιατόρια , καφέ μπαρ και πιτσαρίες, καθώς και στα καταστήματα πώλησης τουριστικών ειδών, η κατάσταση είναι δραματική. Δεν περιμένουμε ότι θα αλλάξει τίποτα όσο καλά και αν πάνε οι επόμενοι δυο μήνες. Δεν είναι δυνατόν να περιμένεις μέσα σε δυο μήνες να βγάλεις τα έξοδα μιας ολόκληρης χρονιάς», κατέληξε ο κ Εικοσιπεντάκης.

Πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, προσπαθούν να μειώσουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων τους παρασκευάζοντας οι ίδιοι πολλά από τα φαγητά η τα γλυκά που προσφέρουν στους πελάτες τους.

«Δουλεύουμε μόνοι μας πολλές φορές από το πρωί μέχρι το βράδυ για  να φτιάξουμε με τα χέρια μας ότι μπορούμε. Προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα όπως- όπως, να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας, να  μην αφήσουμε εκκρεμότητες πουθενά και ελπίζουμε ότι στο διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος της σαιζόν, η κατάσταση να βελτιωθεί, γιατί η εικόνα που δίδεται, ότι τα μεγάλα ξενοδοχεία είναι γεμάτα, δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που έχει η τοπική αγορά», μας είπε η ιδιοκτήτρια σνακ- μπαρ κ. Μαρία Δρακάκη, μητέρα της γυμνάστριας Ελένης Πετρουλάκη.

Από την πλευρά των μικρομεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων,  ο κ. Βασίλης Καραμανλής, επιβεβαιώνει την εκτίμηση των ανθρώπων της ελεύθερης αγοράς.

«Πράγματι τα μικρά ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια  δεν πάνε καλά. Στο δικό μας ξενοδοχείο ο Μάης ήταν 50% κάτω σε σχέση με πέρυσι, ενώ τον Ιούνιο  είχαμε 20% μικρότερη πληρότητα σε σχέση με πέρυσι. Είναι δύσκολο όταν χάσεις έναν  ολόκληρο μήνα να ισορροπήσεις, γιατί με τρείς μήνες δουλειάς η σαιζόν δε βγαίνει», μας λέει ο κ. Βασίλης Καραμανλής.

Η προσπάθεια των ΟΤΑ της περιοχής να προωθήσουν το τουριστικό τους προϊόν  συνήθως δεν αποδίδει γιατί γίνεται χωρίς πρόγραμμα. Ο δήμος Σητείας ωστόσο και φέτος έκανε μια φιλότιμη προσπάθεια.

«Είναι αλήθεια αυτό που καταγράφεται με τους επαγγελματίες του τουρισμού να δηλώνουν ανήσυχοι για τα αποτελέσματα της τρέχουσας τουριστικής σαιζόν, ωστόσο δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν οι δήμοι πέραν της τουριστικής προβολής.

Ο δήμος Σητείας είναι από τους λίγους Δήμους που προβάλει το τουριστικό του προϊόν. Φέτος συμμετείχαμε σε τρείς μεγάλες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις», μας είπε ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Ανάληψης δήμου Σητείας κ. Νίκος Λαντζανάκης.

«Η πτώση όπως καταγράφεται από τους τζίρους των επιχειρήσεων κυμαίνεται  από 30-40%. Ο Έλληνας τουρίστας δεν έχει πια χρήματα και υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια  τα οποία μένουν για μήνες ξενοίκιαστα. Οι πρώτοι μήνες της σαιζόν ήταν κυριολεκτικά νεκροί από εσωτερικό τουρισμό», προσθέτει ο κ. Νίκος Λαντζανάκης.

Φεστιβάλ κλασικής μουσικής

Κάθε καλοκαίρι, εδώ και 12 χρόνια, στο Μακρύ Γιαλό διοργανώνεται το μοναδικό φεστιβάλ κλασικής μουσικής της Κρήτης.

«Το περασμένο Σαββατοκύριακο κάναμε τον πρώτο κύκλο του φεστιβάλ και θα ακολουθήσει ο δεύτερος κύκλος με μαθήματα όπερας. Θα έρθει από την Αμερική ένα επιτελείο γνωστών καθηγητών κλασικής μουσικής, και για 12 μέρες, από τις 11 έως τις 23 Ιουλίου , θα διδάξουν όπερα σε ανθρώπους  αυτού του χώρου που θα καταφτάσουν εδώ από όλο τον κόσμο. Στις 13 Ιουλίου θα έχουμε μια παράσταση όπερας και στις 22 και 23 Ιουλίου θα ανεβάσουμε μια θεατρική παράσταση όπερας, τον Ιδομενέα, ο οποίος αναφέρεται στον βασιλιά της Κρήτης, που συμμετείχε στον Τρωϊκό πόλεμο», μας είπε ο κ. Βασίλης Καραμανλής, προσκαλώντας τους λάτρεις της κλασικής μουσικής στο Μακρύ Γιαλό.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News