default-image

Εφετείο Αν. Κρήτης , εκκρεμούν υποθέσεις από το 2004

Κρήτη
Εφετείο Αν. Κρήτης , εκκρεμούν υποθέσεις από το 2004

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωτοφανής καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης παρατηρείται στο Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο. Εκατοντάδες αστικές υποθέσεις εκκρεμούν - κάποιες κι από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας - οδηγώντας σε απόγνωση τους εμπλεκόμενους και προκαλώντας απίστευτο πονοκέφαλο στους δικαστές, οι οποίοι τρέχουν και δε φτάνουν.

Για του λόγου το αληθές, στο Εφετείο Ανατολικής Κρήτης υπάρχουν εκκρεμούσες αστικές υποθέσεις που σχετίζονται με απαλλοτριώσεις ακινήτων για έργα που έγιναν στο Ηράκλειο για... τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004!

Πώς προκλήθηκε, όμως, όλο αυτό το μπάχαλο; Όπως ανέφερε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ανώτατος δικαστικός λειτουργός, οι δυσκολίες για το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης υπήρχαν από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του. Από το 2004, οι δικηγόροι της ανατολικής Κρήτης απείχαν από τη συζήτηση των αστικών υποθέσεων, ως μέσο πίεσης στην πολιτική ηγεσία του τόπου, προκειμένου να ιδρυθεί Εφετείο με έδρα το Ηράκλειο. Δικηγόροι του Ηρακλείου και του Λασιθίου δε μετέβαιναν, δηλαδή, για χρόνια στο Εφετείο Κρήτης, στα Χανιά, με αποτέλεσμα οι εν λόγω υποθέσεις να μη συζητιούνται.

Τα χρόνια πέρασαν και ο αγώνας όσων πάλεψαν για την ίδρυση του Εφετείου στο Ηράκλειο δικαιώθηκε το 2011. Στο μεταξύ, όμως, όπως είναι λογικό, όλο αυτό το πλήθος των αστικών υποθέσεων συσσωρευόταν χρόνο με το χρόνο, φτάνοντας τελικά σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Το 2011 εκδίδεται υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία όλες οι αστικές υποθέσεις του Εφετείου Κρήτης (Χανιά) που αφορούσαν τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου μεταφέρονται στο νεοσύστατο τότε Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο.

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη εν μια νυκτί: Συνολικά 1.634 εκκρεμούσες υποθέσεις έφτασαν με κοντέινερ από τα Χανιά στο Ηράκλειο, γεμίζοντας από την πρώτη μέρα της ίδρυσης του νέου Εφετείου με άγχος τους λιγοστούς - τότε - δικαστικούς του λειτουργούς. Συγκεκριμένα, για πολλούς μήνες το Εφετείο στο Ηράκλειο λειτουργούσε μόνο με τέσσερις εφέτες και έναν πρόεδρο Εφετών. Με λίγα λόγια, όλος αυτός ο φόρτος εργασίας βάρυνε μόνο τέσσερις ανθρώπους (καθώς οι πρόεδροι Εφετών δεν παίρνουν υποθέσεις).

Εξάλλου, πρέπει να τονιστεί ότι περίπου 800 υποθέσεις που περίμεναν χρόνια στα συρτάρια των δικηγόρων για να προσδιοριστούν (να φτάσουν, δηλαδή, στο Δικαστήριο) έφτασαν στο νεοσύστατο Εφετείο Ανατολικής Κρήτης άμα τη ιδρύσει του. Ως αποτέλεσμα, τέσσερις δικαστές φορτώθηκαν με σχεδόν 2.500 αστικές υποθέσεις.

Το πρόβλημα διογκώθηκε ακόμη περισσότερο με τις πολύμηνες αποχές των δικηγόρων. Έτσι, ακόμη κι όταν το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης ξεκίνησε να λειτουργεί πλήρως, έχοντας επανδρωθεί με 2 προέδρους Εφετών και 8 εφέτες, το πρόβλημα είχε ήδη γιγαντωθεί.

Όπως ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός, ο οποίος έκανε λόγο για «ασύλληπτη καθυστέρηση», πλέον έχουν "φρακάρει" τα πινάκια, δεν υπάρχουν δηλαδή πλέον διαθέσιμες ημερομηνίες προκειμένου να προσδιοριστούν οι νέες υποθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, εν κατακλείδι, ότι από το 2011 έως σήμερα οι εφέτες που υπηρετούν στο Εφετείο Ανατολικής Κρήτης καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες, προκειμένου να υπερκεράσουν τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά τους κι έχουν προχωρήσει στην έκδοση απόφασης για περισσότερες από 1.400 αστικές υποθέσεις. Παρ' όλα αυτά, όλος αυτός ο όγκος υποθέσεων φαντάζει, πλέον, ανθρωπίνως αδύνατο να διευθετηθεί...

ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News