Ειδήσεις

Ανοιχτά μαγαζιά μέχρι τις 23:00, ποιοι αντιδρούν

Ανοιχτά μαγαζιά μέχρι τις 23:00 το βράδυ της Παρασκευής , προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου για να τονώσει την κίνηση και τα ταμεία, ενόψει του καλλιτεχνικού φεστιβάλ "Τέχνη Καθ' οδόν".

Σε ανακοίνωση του προτείνει :

"Στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εντός των τειχών, αύριο Παρασκευή 1η Ιουλίου να παρατείνουν το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεών τους κατά 2 ώρες και να κλείσουν στις 11 το βράδυ, καθώς επίσης και το Σάββατο 2/7/2016 να το παρατείνουν έως τις 4 μ.μ. Τις ημέρες που πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις οι επιχειρήσεις να κάνουν προσφορές στους καταναλωτές και τους επισκέπτες της πόλης.

Επίσης, αύριο Παρασκευή 1η Ιουλίου, οπότε το Σύνολο Νυκτών και Τοξοτών Οργάνων θα κάνει καντάδα στους δρόμους της πόλης από τις 7 έως τις 9 μ.μ., ξεκινώντας από την Ανδρόγεω και διαμέσου των οδών Ταγμ. Τζουλάκη, Καλοκαιρινού, πλ. Κορνάρου, 1821, Δικαιοσύνης και Δαιδάλου, καταλήγοντας ξανά στην Ανδρόγεω, όποιοι επιχειρηματίες επιθυμούν μπορούν να προσφέρουν κεράσματα στους κανταδόρους και στους περαστικούς".

Η πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου ωστόσο προκάλεσε την αντίδραση της Λαϊκής Συσπείρωσης που βάλλεται  και εναντίον της Δημοτικής αρχής , κατηγορώντας τους διοργανωτές του Τέχνη Καθ΄οδόν ότι συνδέουν τον πολιτισμό με το εμπόριο και καταστρατηγούν εργασιακά δικαιώματα εμπροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων.

"Όλο χαμόγελα και περηφάνια ο Δήμαρχος και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δ. Ηρακλείου ανακοίνωσαν το 1ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ δρόμου «Τέχνη καθ΄ οδόν». Θα συμμετείχαμε ευχαρίστως στη χαρά τους, αν την ίδια ώρα δεν άνοιγαν τους ασκούς του Αιόλου στην πάγια επιδίωξη κάποιων για την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο εμπόριο. Στο νύχι στεκόταν η πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου, αρπάζοντας την ευκαιρία για την εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου για την Παρασκευή 1Ιουλίου (ως τις 12 το βράδυ!) και το Σάββατο 2 Ιουλίου (ως τις 4 το μεσημέρι), όπως και σε άλλους Δήμους της χώρας (τις λεγόμενες λευκές νύχτες).  

Η δημοτική αρχή του Δ. Ηρακλείου σε συνεργασία με την πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου οδηγούν βήμα -βήμα προς το πάγιο αίτημα των πολυεθνικών στο λιανικό εμπόριο για 24ωρη 7ημερη λειτουργία των καταστημάτων που φέρνουν το παραπέρα ξεζούμισμα των εμποροϋπαλλήλων και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση που πρέπει να βρει αντίθετους τους εμποροϋπάλληλους αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους του Ηρακλείου.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να αποσύρει τη στήριξη της σε τέτοιου είδους ενέργειες που συνδέουν άμεσα τον πολιτισμό με το εμπόριο, πολύ δε περισσότερο όταν στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων στο εμπόριο. Δεν απορούμε βέβαια καθόλου γιατί στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο δεν είπαν τίποτα γι' αυτό και επέλεξαν να ανακοινώσουν σήμερα αυτή την απαράδεκτη ενέργεια τους!

Επίσης, αν η δημοτική Αρχή νοιάζεται πραγματικά για την ερασιτεχνική δημιουργία, περιμένουμε να ανοίξει σύντομα τις πύλες του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου στους ερασιτέχνες καλλιτέχνες του Ηρακλείου και της Κρήτης χωρίς να ζητάει υπέρογκα ποσά ενοικίασης των αιθουσών του".

Λαϊκή Συσπείρωση

Σχόλια