Ειδήσεις

Που θα πάνε φέτος διακοπές οι Κρητικοί

Χωρίς διακοπές θα περάσει το φετινό καλοκαίρι για τη μεγάλη πλειονότητα των Κρητικών, καθώς οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας, είναι αναπόφευκτα ολέθριες και στο κομμάτι της αναψυχής.

 Όπως έγινε, μάλιστα, γνωστό από τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε μέσα στον Ιούνιο από το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ.), το 80% των Ελλήνων δε θα πάει πουθενά φέτος το καλοκαίρι...

Ειδικότερα, όπως καταδεικνύει η εν λόγω έρευνα, μόνο δύο στους δέκα συμπατριώτες μας αναμένεται να ξεφύγουν για λίγες ημέρες φέτος, προκειμένου να χαλαρώσουν και να απολαύσουν το καλοκαίρι. Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι διακοπές που θα κάνει το 20% των Ελλήνων έχει σχέση με τις διακοπές που απολάμβαναν μέχρι και πριν λίγα χρόνια οι περισσότεροι από εμάς: Μόνο ένα 22% από αυτούς θα μείνει σε κάποιο ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο διαμέρισμα. Οι περισσότεροι (78%) αναμένεται να περάσουν τις διακοπές τους σε κάποιο φιλικό ή συγγενικό σπίτι, στον τόπο καταγωγής τους, ή αλλού.

Διακοπές-εξπρές για το 42%!

Την ίδια ώρα, οι επιπτώσεις της κρίσης είναι ολοφάνερες και όσον αφορά στη διάρκεια των διακοπών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη "Νέα Κρήτη" στέλεχος του ταξιδιωτικού γραφείου Irman Travel, το οποίο εδρεύει στο Ηράκλειο, οι περισσότεροι από τους πελάτες του εν λόγω πρακτορείου πηγαίνουν πλέον διακοπές για 3 με 4 μέρες. «Ενώ παλιότερα οι περισσότεροι πελάτες μας επέλεγαν εβδομαδιαία πακέτα για τις θερινές διακοπές τους, πλέον οι πιο πολλοί ντόπιοι προτιμούν τις τριήμερες ή τετραήμερες αποδράσεις».

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΝ.ΚΑ., το 42% των Ελλήνων που απάντησαν θετικά στο αν θα πάνε διακοπές θα λείψουν μόνο για τέσσερις ημέρες. Ένα 26% θα κάνει φέτος εβδομαδιαίες διακοπές, ενώ το 20% των ερωτηθέντων θα αποδράσει για 10 ημέρες. Διακοπές με διάρκεια δύο εβδομάδων θα κάνει το φετινό καλοκαίρι μόνο το 11% των συμπατριωτών μας, ενώ για τρεις εβδομάδες θα αποδράσει μόλις το 1% από αυτούς!

«Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια», λέει στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς. «Με την ανεργία να καλπάζει και με αυτούς που εργάζονται να μην κερδίζουν πάνω από 700 ευρώ, καταλαβαίνει εύκολα κανείς γιατί οι Κρητικοί δεν μπορούν να πάνε διακοπές», αναφέρει ο κ. Βοργιάς, ο οποίος προσθέτει με νόημα ότι, δυστυχώς, δεν του φαίνεται καθόλου υπερβολικό το εύρημα της έρευνας που δείχνει ότι 8 στους 10 Έλληνες θα κάτσουν σπίτια τους φέτος το καλοκαίρι.

Προς επίρρωσιν των λεγομένων του κ. Βοργιά, η έρευνα του ΙΝ.ΚΑ. δείχνει ότι το μέσο κόστος διαμονής-διατροφής για 15 ημέρες, για μια τετραμελή οικογένεια, υπολογίζεται στα 2.550 ευρώ. Εξάλλου, όπως είναι λογικό, εκτός από τους μισθούς, σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται και οι κρατήσεις στους τουριστικούς προορισμούς εκτός Ελλάδας, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχει μείωση 80% όσον αφορά στα ταξίδια στο εξωτερικό.

Στο μεταξύ, όπως υπογράμμισε στη "Ν.Κ." το στέλεχος του ταξιδιωτικού πρακτορείου Irman Travel, όσοι απευθύνονται στο γραφείο για πακέτα διακοπών έχουν ήδη αποφασίσει να ταξιδέψουν εντός της χώρας. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, το γεγονός ότι οι περισσότεροι Κρητικοί επιλέγουν για την αναψυχή τους τρία νησιά τα οποία βρίσκονται σχετικά κοντά μας.

«Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τους ντόπιους είναι η Σαντορίνη, η Μήλος και τα Κύθηρα», μας εξηγεί το στέλεχος του ταξιδιωτικού γραφείου και προσθέτει: «Πλέον, ο πρώτος λόγος για τον οποίο κάποιος θα ταξιδέψει είναι η εργασία. Η δεύτερη πιο συνήθης αιτία που ωθεί τους Ηρακλειώτες στο ταξιδιωτικό πρακτορείο είναι τα ταξίδια για λόγους υγείας». Οι ταξιδιώτες για καθαρά λόγους... αναψυχής έρχονται πλέον στη σχετική λίστα τρίτοι και καταϊδρωμένοι.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Οι μισθοί δε φτάνουν

«Τα ευρήματα της έρευνας του ΙΝ.ΚΑ. φανερώνουν ξεκάθαρα την πραγματική κατάσταση που επικρατεί για τους εργαζόμενους», μας λέει ο πρόεδρος του ΕΚΗ, Στέλιος Βοργιάς. «Ακόμη κι αυτοί που έχουν δουλειά, αμείβονται τόσο χαμηλά, που οι μισθοί τους δεν τους αρκούν για να ταξιδέψουν σε μακρινούς προορισμούς ή να κάνουν πολυήμερες διακοπές», ανέφερε με νόημα ο κ. Βοργιάς, ο οποίος συμπλήρωσε ότι υπάρχουν και κάποιοι ωφελούμενοι από κοινωνικά προγράμματα, όπως οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τουρισμού, ωστόσο η μεγάλη πλειονότητα των Κρητικών που θα πάνε διακοπές δε θα λείψουν από τις εστίες τους για περισσότερες από τρεις με τέσσερις ημέρες.

ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια