Ειδήσεις

Μοναχός Κύριλλος:δεν είχα γνώση της αμέλειας μου

Αναβολή για τις 2 Νοεμβρίου του 2017 έλαβε η υπόθεση του μοναχού  Κύριλλου  από το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου που ανατίναζε βράχια με φουρνέλα στην περίοχη της Άρβης, νότια του Νομού Ηρακλείου.

Ο ίδιος εμφανίστηκε στο δικαστήριο ιδιαίτερα συγκινημένος για την περιπέτεια του χωρίς να συνειδητοποιεί τις συνέπειες της αμέλειας του, ως προς την ενημέρωση των αστυνομικών αρχών που θα έπρεπε να προηγηθεί.

Στο πλευρό του βρέθηκαν και αρκετοί πιστοί από την περιοχή της Άρβης που μας επεσήμαναν πως οι ενέργειες του πατέρα Κύριλλου είναι άδολες και ο ίδιος με γυμνά χέρια έχει δουλέψει τη γη και τα κτίρια που  περιλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις της Μονής χωρίς να πιστεύει ότι κάνει κάτι κακό.

 Χθες πέρασε το κατώφλι του εισαγγελέα ο οποίος του απήγγειλε κατηγορίες .

Εν συνεχεία βρέθηκε ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου για να δικαστεί για τις πράξεις της παράνομης κατοχής εκρηκτικών υλών και παράνομης έκρηξης, καθώς και για οπλοχρησία και χρήση εκρηκτικών υλών χωρίς την απαραίτητη άδεια.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω πράξεις συνιστούν πλημμελήματα. Τελικά το δικαστήριο ανέβαλλε τη δίκη για σήμερα το μεσημέρι.

Τι ακριβώς έκανε ο μοναχός που είχε ιδιαίτερη σχέση με τη φωτιά

Ο μοναχός Κύριλλος που όπως ο ίδιος υποστήριζε ήθελε απλά και μόνο με τις πράξεις του να προχωρήσει στην ανάπλαση του μοναστηριού , εν τούτοις είχε στο νου παράτολμα σχέδια. Καθώς ήταν λάτρης των φουρνέλων, ανατινάζοντας πυκνά συχνά βράχους στην απόκρημνη και άγριας ομορφιάς περιοχή όπου και εδρεύει το μοναστήρι με έναν σκοπό όπως έλεγε να αναβαθμίσει την περιοχή πρός όφελος του Μοναστηριού.

Με δεδομένο ότι ο ίδιος είχε μία ιδιαίτερη σχέση με το στοιχείο της φωτιάς ,τα φουρνέλα φαίνεται πως ήταν μεταξύ των αγαπημένων του ασχολιών στο Μοναστήρι .Όμως η τελευταία του ενέργεια να ανοίξει όχι μία όχι δύο αλλά 15 οπές σε βράχια όπου βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι και εν συνεχεία να τοποθετήσει μέσα σε αυτές μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών υλών, άναψε «φωτιές» στην τοπική κοινωνία, οδηγώντας τις αστυνομικές αρχές στη συγκεκριμένη περιοχή, συλλαμβάνοντας τον ιερωμένο και κατόπιν έρευνας να εντοπιστούν και να κατασχεθούν σύνεργα της δράσης του ,όπως φυτίλι και πυρίτιδα εντός των βράχων.

Τι λέει ο εφημέριος του Μοναστηριού για τη δράση του μοναχού

"Είναι άτομο, προβληματικό που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, δηλώνει στενοχωρημένος από τη δράση του μοναχού, ο εφημέριος του Μοναστηριού ,π. Στυλιανός που αναφέρεται και σε προηγούμενες  δράσεις του Κύριλλου.

"Πριν από 12 χρόνια είχε προχωρήσει και πάλι σε παρόμοιες ενέργειες και είχε και πάλι δικαστεί σε 3 χρόνια με αναστολή και αφέθηκε ελεύθερος. Εκείνος υποστηρίζει ότι έχει χαρτιά από την 13η εφορεία βυζαντινών Αρχαιοτήτων για ανάπλαση του Μοναστηριού. Αλλά στα χαρτιά αυτά αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά ότι οι όποιες εργασίες θα πρέπει να γίνονται με την επίβλεψη κλιμακίου της Αρχαιολογίας και σίγουρα όχι μόνος του. Θεωρώ ότι είναι επικίνδυνες τέτοιου είδους ενέργειες και θα πρέπει το θέμα να το δει και η Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου."

Να σημειωθεί επίσης ότι πριν από λίγο καιρό αν ήταν άρρωστος και έπρεπε να πάρει φάρμακα αρνήθηκε κάθε είδους ιατρική βοήθεια και υποστήριξη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η τελευταία ενέργεια του, να γεμίσει με εκρηκτικά τους βράχους ,  δεν υλοποιήθηκε τελικά και ευτυχώς, γιατί όπως χαρακτηριστικά λένε οι καλά γνωρίζοντες  σε περίπτωση που γινόταν ή έκρηξη στις 15 οπές, τότε το ιστορικό μοναστήρι αν δεν καταστρεφόταν ολοκληρωτικά, σίγουρα θα είχε πάθει τεράστιες υλικές ζημιές .

Ρεπορτάζ : Βάλια Μπούη  , Έλλη Κοκάλη

Φωτογραφίες  :Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια