Ειδήσεις

Πως το καλοκαίρι αλλάζει την ψυχολογία των κρητικών (video)

Στην ψυχολογία υποστηρίζουν ότι ανάλογα με τις εποχές αλλάζει και η διάθεση μας πόσο μάλλον όταν ο τόπος μας μαστίζεται και από μια ανθρωπιστική κρίση.

Από το πλατό της εκπομπής ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ο κλινικός ψυχολόγος Νίκος Παπανικολάου αναφέρθηκε στην ψυχολογία των κρητικών το καλοκαίρι αποκαλύπτοντας και μικρά μυστικά για να καταφέρουμε παρά τις δύσκολες συνθήκες να χαλαρώσουμε αυτή την περίοδο.

Πίνακας 1 Σχέση εποχών με τη συναισθηματική μας κατάσταση

 1. Ανάλογα με το τι καιρός επικρατεί επηρεάζεται ο τρόπος σκέψης, ο τρόπος που αισθανόμαστε, το πόσο ικανοποιημένοι είμαστε, άρα γενικότερα και ο τρόπος στάσης προς τη ζωή μας.
 2. Το χειμώνα με τη θερμοκρασία να πέφτει λόγω χαμηλής ηλιοφάνειας υπάρχει μεγαλύτερη τάση στους ανθρώπους να είναι ευερέθιστοι, να αυξάνονται τα καταθλιπτικά συμπτώματα, το στρες, να παρουσιάζεται βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, ενώ ακόμη και ο θυρεοειδής αδένας εμφανίζει ευαισθησία στις αλλαγές του καιρού.
 3. Την άνοιξη, όπου η θερμοκρασία αρχίζει και ανεβαίνει και η φύση αναγεννιέται δημιουργείται αίσθημα ευφορίας και αισιόδοξης στάσης για τη ζωή. Παρατηρείται όρεξη και διάθεση για δημιουργικότητα, καλύτερη μνήμη και όρεξη για γνώση.
 4. Το καλοκαίρι η διάθεση μπορεί να είναι πιο επιθετική λόγω της έντονης ζέστης. Μάλιστα σε περιόδους παρατεταμένου καύσωνα, αυξάνεται η εγκληματικότητα.

Πίνακας 2 Σχέση καιρικών φαινομένων και ψυχολογίας

 1. Η θερμοκρασία, ο άνεμος και το φως του ήλιου βρέθηκαν, ότι έχουν επιπτώσεις στην αρνητική διάθεση. Το φως του ήλιου φάνηκε να παίζει ρόλο στο πόσο κουρασμένοι δήλωναν οι συμμετέχοντες.
 2. Ο άνεμος είχε περισσότερο αρνητική επίδραση στη διάθεση κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού απ' ότι το φθινόπωρο και το χειμώνα.
 3. Η αυξημένη ηλιοφάνεια βράθηκε, ότι μείωσε το πόσο κουρασμένοι δήλωναν οι συμμετέχοντες συγκριτικά με τις απαιτήσεις τους τις ημέρες που έβρεχε.
 4. Όταν οι μέρες μικραίνουν οι διαθέσεις μερικών ανθρώπων αλλάζουν λίγο προς το αρνητικό, ενώ η μειοψηφία ανέφερε, ότι αυτή η αλλαγή τους δημιούργησε πιο θετικά συναισθήματα.

Πίνακας 3 Λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να νιώθει δυσάρεστα το καλοκαίρι

 1. Σύνδρομο εποχικής θλίψης. Περίπου το 10% των πασχόντων από SAD το παθαίνουν αντίστροφα εποχικά, άρα  τους θερινούς μήνες ( πιθανά ενοχοποιείται η αύξηση της ζέστης και της υγρασίας )
 2. Αναστάτωση του προγράμματος τους θερινούς μήνες. Η ύπαρξη μιας ρουτίνας βοηθά στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της θλίψης και της κατάθλιψης
 3. Θέματα αυτονεικόνας. Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει και φοράμε λιγότερα ρούχα προκαλούνται σε μερικούς δυσάρεστα συναισθήματα, καθώς σκέφτονται διαρκώς την εικόνα τους σώματός τους και ντρέπονται γι' αυτήν.
 4. Οικονομικές δυσκολίες. Το καλοκαίρι ξοδεύουμε περισσότερα
 5. Η ζέστη.Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από ζαλάδες, φωτοευαισθησία, πονοκεφάλους, αδυναμία, προβλήματα αρτηριακής πίεσης, αλεργίες και άλλα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ

Σχόλια