Ειδήσεις

Οικοδόμοι κατά του προέδρου για το ατύχημα με τα 20.000 βολτ

Σκληρή γλώσσα, από την Δημοκρατική Συνεργασία Οικοδόμων για τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων νομού Ηρακλείου κ. Γωνιανάκη, με αφορμή το περιστατικό που πρώτο το neakriti.gr δημοσίευσε για τον τραυματισμό με ηλεκτροπληξία του 39χρονου εργάτη.

Μεταξύ άλλων, κατηγορούν τον κ. Γωνιανάκη ότι με περίεργες τακτικές προσπαθεί να καλύψει τα λάθη του εργολάβου σε βάρος των εργατών, όπως επίσης ότι δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας γεγονός που το γνωρίζει αλλά δεν το αναφέρει.

Τι είχε δηλώσει ο κ. Γωνιανάκης

Να θυμίσουμε ότι ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου Γιάννης Γωνιανάκης είχε δηλώσει μεταξύ άλλων : «Είναι πολύ τυχερός ο άνθρωπος αυτός μέσα στην ατυχία του. Μάλιστα, αυτός ο εργάτης δεν έπρεπε να είναι εκεί. Η εταιρεία που έστειλε την πρέσα δεν έστειλε λαστιχά, πέρα από το χειριστή. Έτσι, ο Αλβανός από το συνεργείο των καλουπατζήδων ανέλαβε να κρατήσει τη μάνικα. Αλλά, αν δεν ήταν ο ένας, θα ήταν ο άλλος. Δεν είναι αυτό το θέμα, αλλά σίγουρα υπάρχουν ευθύνες. Διότι έχουμε και εντατικοποίηση της δουλειάς. 3:30 το μεσημέρι να στείλει η εταιρεία την πρέσα να ρίχνει μπετά, είναι ζήτημα», τονίζει ο Γιάννης Γωνιανάκης.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

Συνάδελφε (Πρόεδρε) του Συνδικάτου Οικοδόμων και επικεφαλή της παράταξης του ΠΑΜΕ Γιάννη Γωνιανάκη διαβάσαμε προσεκτικά την καταγγελία σου  στην εφημερίδα για τον άτυχο συνάδελφο οικοδόμο,  που χθες το απόγευμα χτυπήθηκε από 20.000volt ενώ έριχνε μπετόν σε δημοτικά έργα της περιοχής του Ηρακλείου, μια « ανάσα » από το Ε.Κ.Η. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΉ Της Ανάληψης.

Αναρωτηθήκαμε, εάν είστε απλά ανημέρωτος ή αν είστε από άλλο πλανήτη γιατί σύμφωνα με την καταγγελία σας επικαλείστε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έτοιμου σκυροδέματος ανέλαβε την πρωτοβουλία να στείλει το μπετό την συγκεκριμένη ώρα δηλ. 15:30μ.μ. όπου δηλ. θεωρητικά οι οικοδομικές εργασίες θα έπρεπε να είχαν σταματήσει.

Συνάδελφε (πρόεδρε) θα πρέπει να σας  υπενθυμίσουμε ότι τις εντολές για τις συγκεκριμένες εργασίες τις δίνει πάντα ο εργολάβος και ο επιβλέπον μηχανικός,  υποδεικνύοντας την ώρα των εργασιών φροντίζοντας να έχουν ληφθεί και όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων.  

Όμως συνάδελφε (πρόεδρε) μείναμε έκπληκτοι όταν στην καταγγελία σας δεν αναφέρατε τίποτα για τον εργολάβο και τον επιβλέπον μηχανικό,   αλλά ούτε  και για τα μέτρα ασφαλείας που  θα  έπρεπε να τηρηθούν έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή κανενός από τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο έργο,  μην μας λέτε λοιπόν συνάδελφε πρόεδρε για ευθύνη της εταιρείας,  καθώς όλοι είμαστε γνώστες του επαγγέλματος.

Μετά από αυτοψία στο χώρο διαπιστώθηκε ότι ο εργολάβος και  επιβλέπον μηχανικός έδωσαν εντολή να συνεχιστούν οι συγκεκριμένες εργασίες με άλλο εργαζόμενο, μη λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της υγείας του θύματος.  Επίσης διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ένας Υ/Σ 20.000/400volt της ΔΕΔΔΗΕ. Ποιος λοιπόν είχε την υποχρέωση να γνωρίζει κάτι τόσο συγκεκριμένο έτσι ώστε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα καθώς και να ενημερώσει τους εργαζόμενους , μα φυσικά ο εργολάβος και επιβλέπον μηχανικός.  

Που είναι τα μέτρα ασφαλείας που τηρήθηκαν έτσι ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι?,

-  Γιατί λοιπόν  εργολάβος και επιβλέπον μηχανικός δεν ενημέρωσαν   τη ΔΕΔΔΗΕ  για τη σοβαρότητα των εργασιών και  πληρώνοντας ένα παράβολο θα ζητούσαν την προσωρινή  διακοπή  παροχής  ρεύματος  μέχρι το πέρας των εργασιών?.

- Γιατί εργολάβος και επιβλέπον μηχανικός δεν πλήρωσαν το απαιτούμενο παράβολο στο Δήμο έτσι ώστε να διακοπή προσωρινά η κυκλοφορία στο συγκεκριμένο σημείο και να διενεργηθούν οι εργασίες με περισσότερη ευκολία? . Αντ' αυτού στο βωμό του χρήματος θυσιάζονται συνάδελφοι μας.

Λυπούμαστε (συνάδελφε) που εκπροσωπείτε τον κλάδο μας , ντρεπόμαστε που επιλεγήκατε να διασφαλίζετε τα συμφέροντα των εργαζομένων καθώς προσπαθείτε να «καλύψετε»  τον εργολάβο και τον μηχανικό του έργου και να αποδώσετε τις ευθύνες στους εργαζόμενους.

Μια παροιμία λέει: « χέρι που σε ταΐζει δεν  το δαγκώvεις» και όπως γνωρίζουμε όλοι μας  ο συγκεκριμένος εργολάβος και  μηχανικός είναι μέλος του ΚΚΕ και υποστηρικτής του ΠΑΜΕ και κατά καιρούς εργοδότης σας.

Η Δημοκρατική Συνεργασία Οικοδόμων καταγγέλλει τον συνάδελφο (Πρόεδρο) του Συνδικάτου  Οικοδόμων Γωνιανάκη Ιωάννη  που λειτουργεί υποστηρικτικά στην εργοδοσία. Δηλώνουμε ότι είμαστε πάντα δίπλα στους συναδέλφους οικοδόμους  προασπίζοντας τα συμφέροντα τους, χωρίς κομματική ταυτότητα και προσωπικές υποχρεώσεις.  Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ασφαλή εργασία όλων στον κλάδο, με συνεχείς ελέγχους για την τήρηση των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας όλων, γιατί για εμάς προτεραιότητα έχει η ζωή των συναδέλφων και όχι του ΚΟΜΜΑΤΟΣ.  

Σχόλια