Ειδήσεις

Εφημέριος Αγ.Αντωνίου: Είναι "προβληματικός"ο μπουρλοτιέρης μοναχός

Με τις κινήσεις του και μόνο θέλησε να προκαλέσει ταραχή κυριολεκτικά και μεταφορικά. Πως αλλιώς να εξηγήσει κάποιος τα παράτολμα σχέδια ενός μοναχού που μονάζει στον  Άγιο Αντώνιο της Αρβης στη Βιάννο και ο οποίος ,όπως αποδεικνύεται, ήταν λάτρης των φουρνέλων, ανατινάζοντας πυκνά συχνά βράχους στην απόκρημνη και άγριας ομορφιάς  περιοχή όπου και εδρεύει το μοναστήρι με έναν σκοπό όπως έλεγε να αναβαθμίσει την περιοχή πρός όφελος του Μοναστηριού.

Αν και θα περίμενε κανείς , ο 69χρονος μοναχός Κύριλλος να ακολουθεί πιστά το δρόμο του Θεού δίχως να παρεκκλίνει, εν τούτοις όπως τελικά αποδεικνύεται , είχε και άλλα κατά νου έχοντας μάλιστα μία ιδιαίτερη σχέση με το στοιχείο της φωτιάς.

Τα φουρνέλα φαίνεται πως ήταν μεταξύ των αγαπημένων του ασχολιών στο Μοναστήρι .Όμως  η τελευταία του ενέργεια να ανοίξει όχι μία όχι δύο αλλά 15 οπές σε βράχια όπου βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι και εν συνεχεία να τοποθετήσει μέσα σε αυτές μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών υλών, άναψε «φωτιές» στην τοπική κοινωνία, οδηγώντας τις αστυνομικές αρχές στη συγκεκριμένη περιοχή, συλλαμβάνοντας τον ιερωμένο και κατόπιν έρευνας να εντοπιστούν και να κατασχεθούν σύνεργα της δράσης του ,όπως φυτίλι και πυρίτιδα εντός των βράχων.

Πλέον αναπόφευκτα η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και ο ίδιος βρίσκεται μακριά από το μοναστήρι ,αντιμέτωπος με το γράμμα όχι του Θεού αλλά του νόμου, στα πλαίσια της διαδικασίας του αυτόφωρου. Σήμερα πέρασε και  το κατώφλι του εισαγγελέα ο οποίος του απήγγειλε κατηγορίες .Εν συνεχεία βρέθηκε ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου για να δικαστεί για τις πράξεις της παράνομης κατοχής εκρηκτικών υλών και παράνομης έκρηξης, καθώς και για οπλοχρησία και χρήση εκρηκτικών υλών χωρίς την απαραίτητη άδεια. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω πράξεις συνιστούν πλημμελήματα. Τελικά το δικαστήριο ανέβαλλε τη δίκη για αύριο το μεσημέρι.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η τελευταία ενέργεια του, να γεμίσει με εκρηκτικά τους βράχους ,  δεν υλοποιήθηκε τελικά και ευτυχώς, γιατί όπως χαρακτηριστικά λένε οι καλά γνωρίζοντες  σε περίπτωση που γινόταν ή έκρηξη στις 15 οπές, τότε το ιστορικό μοναστήρι αν δεν καταστρεφόταν ολοκληρωτικά, σίγουρα θα είχε πάθει τεράστιες υλικές ζημιές .

Τι λέει ο εφημέριος του Μοναστηριού για τη δράση του μοναχού

"Είναι άτομο,προβληματικό  που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας," δηλώνει στενοχωρημένος από τη δράση του μοναχού, ο εφημέριος του Μοναστηριού ,π. Στυλιανός που αναφέρεται και σε προηγούμενες  δράσεις του Κύριλλου. "Πριν από 12 χρόνια είχε προχωρήσει και πάλι σε παρόμοιες ενέργειες και είχε και πάλι δικαστεί σε 3 χρόνια με αναστολή και αφέθηκε ελεύθερος. Εκείνος υποστηρίζει ότι έχει χαρτιά από την 13η εφορεία βυζαντινών Αρχαιοτήτων για ανάπλαση του Μοναστηριού. Αλλά στα χαρτιά αυτά αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά ότι οι όποιες εργασίες θα πρέπει να γίνονται με την επίβλεψη κλιμακίου της Αρχαιολογίας και σίγουρα όχι μόνος του. Θεωρώ ότι είναι επικίνδυνες τέτοιου είδους ενέργειες και θα πρέπει το θέμα να το δει και η Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου."

Να σημειωθεί επίσης ότι πριν από λίγο καιρό αν ήταν άρρωστος και έπρεπε να πάρει φάρμακα αρνήθηκε κάθε είδους ιατρική βοήθεια και υποστήριξη.

Η Μονή του Αγίου Αντωνίου ιδρύθηκε γύρω στο 1880 από το μοναχό Αρτέμιο. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Αρτέμιος αρχικά επέλεξε ως θέση για τη Μονή την έξοδο του φαραγγιού της Άρβης, σημείο στο οποίο υπήρχε το ιερό του Αρβίου Διός, αλλά αργότερα μετακινήθηκε πιο ψηλά, στις ανατολικές παρυφές της πλαγιάς, όπου και έχτισε τα πρώτα κελιά της Μονής. Η Μονή γνώρισε στιγμές μεγάλης ακμής στο παρελθόν, αλλά σήμερα σώζονται μόνο κάποια ερειπωμένα κτίσματά της, ανάμεσα τους δύο ναοί αφιερωμένοι στον Άγιο Αντώνιο.

Ρεπορτάζ : Βάλια Μπούη

Σχόλια