Ειδήσεις

Τα άδεια ταμεία οδηγούν νωρίτερα σε πρεμιέρα εκπτώσεων

Aκόμη και νωρίτερα απ' ότι έχει επίσημα ανακοινωθεί θα ξεκινήσουν οι θερινές εκπτώσεις στο Ηράκλειο αφού ενώ όπως αρχικά είχε ειπωθεί ξεκινούν στις 15 Ιουλίου του 2016, αλλά άτυπα και με τη… «βούλα» εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου.

Ένα χρόνο μετά τα capital controls τα εμπρικά καταστήματα έχουν «γονατίσει» καθώς η έλλειψη ρευστού των καταναλωτών σε συνδυασμό με τις οφειλές των εμπόρων και τα άδεια ταμεία δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό. Έτσι θεωρείται απόλυτα φυσικό οι καταστηματάρχες μαζί με τους καταναλωτές να περιμένουν εναγωνίως την εκπτωτική περίοδο να ξεικνήσει όσο το δυνατό νωρίτερα, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανώλη Κουμαντάκη «όταν είσαι πλούσιος μπορείς να δουλέψεις  5 ώρες αλλά όταν είσαι φτωχός θα χρειαστεί να εργαστείς 15 ώρες».

Μάλιστα τα ποσοστά εκπτώσεων θα είναι γενναιόδωρα για να μπει "ζεστό" χρήμα στα ταμεία.

Βουτιά στις εισπράξεις

Η πτώση στις εισπράξεις των καταστηματαρχών είναι κατακόρυφη και αγγίζει κατά μέσο όρο το 15-20% και στην Κρήτη ενώ τα πανελλαδικά στοιχεία επιχειρήσεων που έχουν βάλει λουκέτο θεωρείται ότι είναι πολύ υψηλότερα αφού σύμφωνα με τους εμπόρους, πολλοί κλείνουν την επιχείρησή τους χωρίς να δηλώνεται και φτάνουν τα στοιχεία στα Επιμελητήρια αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τη γραφειοκρατική διαδικασία.

Δεν πλήρωσε 5 χρόνια και δεν παίρνει σύνταξη

Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα θέματα που "καίνε" τους εμπόρους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που περιέγραψε ο κ.Κουμαντάκης που τόνισε ότι «υπάρχει έμπορος ο οποίος έχει πλέον κλείσει το κατάστημά του. 30 χρόνια πλήρωνε τις οφειλές του προς το ταμείο και σταμάτησε για 5 χρόνια. Τώρα λοιπόν δεν του δίνουν τη σύνταξη». Στην ίδια θέση βρίσκονται πολλοί ακόμα καταστηματάρχες.

Αυτά και πολλά ακόμα θέματα θα τεθούν την Πέμπτη 30-6-2016 στη 13.00 στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στη συνάντηση του Εμπορικού συλλόγου με το Διοικητή του ΟΑΕΕ όπου θα τεθούν οι  προτάσεις των εμπόρων και οι προβληματισμοί τους. Οι έμποροι θεωρούν ότι το ασφαλιστικό, υπήρξε "ταφόπλακα" για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα .

Ρεπορτάζ : Φιλία Σαριδάκη

Σχόλια