default-image

Ανασκαφική έρευνα για την ανάδειξη ενετικού φρουρίου στα Χανιά

Κρήτη
Ανασκαφική έρευνα για την ανάδειξη ενετικού φρουρίου στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην ανάδειξη και πολιτιστική αξιοποίηση του ενετικού φρουρίου «Καστέλο - Σέλινο», που βρίσκεται στην καρδιά της Παλαιόχωρας, προχωρούν από κοινού, το υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Κρήτης και ο δήμος Κανδάνου - Σελίνου.

Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε μετά και την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, σύμφωνα με την οποία οι τρεις εμπλεκόμενοι φορείς προχωρούν στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης.

Το αντικείμενο της σύµβασης περιλαµβάνει τη συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας, που είχε πραγµατοποιηθεί παλαιότερα από την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, την καταγραφή, συντήρηση και φωτογράφιση των κεραµικών και άλλων αντικειμένων που θα προκύψουν από την παρούσα δραστηριότητα αλλά και αυτών που ήδη έχουν αποκαλυφθεί.

Η συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας θα φέρει σταδιακά στο φως ένα ακόµα τµήµα των υπολειμμάτων των κτισμάτων που βρίσκονταν στο εσωτερικό του φρουρίου καθώς και περισσότερα κεραµικά και άλλα. Η συντήρηση, καταγραφή καθώς και η ανάδειξη των ευρημάτων θα καταδείξει τη σπουδαιότητα της θέσης του φρουρίου, καθώς και του οικισµού γενικότερα της Παλαιόχωρας, την περίοδο της βενετοκρατίας. Ταυτόχρονα, θα βοηθήσει στην προβολή του πολιτισμού της περιοχής, καθώς και στην τουριστική αξιοποίηση του χώρου.

Αναλυτικότερα, με βάση το περιεχόμενο της σύμβασης θα γίνει απομάκρυνση των φερτών υλικών και θα πραγματοποιηθούν καθαρισμοί. Η σύμβαση προβλέπει ακόμα ανασκαφική έρευνα, αποτύπωση και σχεδίαση της ανασκαφής, συντήρηση καταγραφή και φωτογράφηση ευρημάτων.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων και ο προϋπολογισμός του 90.000 ευρώ. 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News