Ειδήσεις

Ένοχοι οι 25 στη δίκη των "30" για τα πλαστά διπλώματα

Ένοχοι κρίθηκαν τελικά οι 25 από τους συνολικά 30 κατηγορούμενους οι οποίοι δικάζονταν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου για την κομπίνα με τα πλαστά διπλώματα που είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας τον Ιούνιο του 2012.

Από τις κατηγορίες τους απαλλάχθηκαν μόνο τέσσερις από τους οκτώ υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κρήτης που κάθονταν στο εδώλιο. Εξάλλου, αθώος κηρύχθηκε και ένας εκ των πέντε ιδιοκτητών σχολών οδήγησης που ήταν κατηγορούμενοι.

Όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι. Πρόκειται για τέσσερις υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών, τέσσερις εκπαιδευτές οδήγησης και 15 εξεταζόμενους υποψηφίους. Εξάλλου, ένοχος κρίθηκε τόσο ο κατηγορούμενος ο οποίος έδινε εξετάσεις για λογαριασμό υποψηφίων οδηγών, όσο και αυτός ο οποίος είχε ρόλο μεσολαβητή στην πολύκροτη υπόθεση.

Ποινές

Οι τέσσερις υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών καταδικάστηκαν για τις πράξεις της ψευδούς βεβαίωσης, της παθητικής δωροδοκίας και της σύστασης συμμορίας. Στους δύο εξ' αυτών επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 6 μηνών με τριετή αναστολή, ενώ οι υπόλοιποι δύο καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 3 ετών και 6 μηνών, επίσης με τριετή αναστολή. Όσον αφορά στην κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, με την οποία επίσης διώκονταν, το Δικαστήριο τους απάλλαξε όλους, καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία «απορροφάται» από την πράξη της ψευδούς βεβαίωσης.

Αναφορικά με τους τέσσερις εκπαιδευτές οδήγησης που κρίθηκαν ένοχοι για «απλή συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση», το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, επέβαλε στους τρεις από αυτούς ποινές φυλάκισης 2 ετών και 6 μηνών, ενώ στον τέταρτο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2 ετών. Και στους τέσσερις εκπαιδευτές που καταδικάστηκαν, η ποινή τους ανεστάλη επί τριετία. 

Στον κατηγορούμενο που έδινε εξετάσεις για λογαριασμό άλλων, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών και 6 μηνών με τριετή αναστολή για τις πράξεις της άμεσης συνέργειας στην ψευδή βεβαίωση και της ενεργητικής δωροδοκίας. Εξάλλου, το Δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών -επίσης με τριετή αναστολή- στο άτομο που φέρεται να έπαιζε διαμεσολαβητικό ρόλο στην υπόθεση, κρίνοντάς το ένοχο για απλή συνέργεια στην ψευδή βεβαίωση.

Τέλος, το Δικαστήριο έκρινε ένοχους άπαντες τους 15 υποψήφιους οδηγούς για τις πράξεις της απλής συνέργειας σε ψευδή βεβαίωση και της χρήσης ψευδούς βεβαίωσης. Σε τέσσερις από αυτούς αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 7 έως 9 μήνες. Οι υπόλοιποι 11 καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 21 μηνών. Στους τρεις από τους υποψηφίους, η ποινή μετατράπηκε σε εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως, ενώ για τους υπόλοιπους 12 η ποινή ανεστάλη επί τριετία.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια