default-image

Προωθούν την τουριστική αξιοποίηση του φράγματος

Κρήτη
Προωθούν την τουριστική αξιοποίηση του φράγματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια από τις μελέτες που εκπονούνται από ομάδα ειδικών επιστημόνων, στοχεύει στην τουριστική αξιοποίηση του ταμιευτήρα και του περιβάλλοντος χώρου του Φράγματος Μπραμιανών Ιεράπετρας, αν και αυτή την περίοδο εκείνο που απασχολεί τον ΤΟΕΒ είναι πρωτίστως να γίνει σωστή διαχείριση των 7 εκ. κυβικών νερού που έχουν απομείνει, και να εμπλουτιστεί η λεκάνη ηρεμίας με καλύτερης ποιότητας νερό.

Ο διευθυντής των εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών έργων του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών κ Αντώνης Κοτσώνης, είχε εγκαταστήσει στις 8 Φεβρουαρίου, την ομάδα των ειδικών επιστημόνων  που έχουν ξεκινήσει να εκπονούν τις 15 μελέτες  που αφορούν στα συμπληρωματικά έργα του Φράγματος Μπραμιανών Ιεράπετρας.

«Πριν λίγες μέρες οι μελετητές σε συνεργασία με επαγγελματία αλιέα της Ιεράπετρας, έβαλαν μια βάρκα στον ταμιευτήρα και έριξαν τα δίχτυα τους, προκειμένου να συγκεντρώσουν και να μελετήσουν όλα τα είδη της πανίδας που υπάρχουν σε αυτόν τον μοναδικό υδροβιότοπο. Σε δεύτερο χρόνο θα μελετήσουν και ποια άλλα είδη ψαριών του γλυκού νερού, θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στον ταμιευτήρα.

Πιστεύουμε ότι ψάρια όπως ο κυπρίνος και το χέλι, θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα και να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των ερασιτεχνών αλιέων, που σήμερα πηγαίνουν σε ένα άλλο φράγμα του Ηρακλείου για  να ψαρέψουν κυπρίνους», μας είπε ο διευθυντής του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ Γιάννης Λιοντάκης.

Ο εμπλουτισμός της πανίδας του Φράγματος θα επιτρέψει να αναπτυχθεί καλύτερα ο υδροβιότοπος, να προσελκύσει πολλά περισσότερα είδη αποδημητικών πουλιών, που κάνουν τη στάση τους για ξεκούραση στα Μπραμιανά, λίγο πριν ξεκινήσουν το μεγάλο τους ταξίδι για την Αφρική, και  επιπλέον θα γίνει ο ταμιευτήρας πόλος έλξης, για παρατήρηση πτηνών αλλά και για παρόχθια ερασιτεχνική αλιεία.

Τα συμπληρωματικά  έργα, οι μελέτες των οποίων εκπονούνται ήδη,  θα ανακαινίσουν το Φράγμα της Ιεράπετρας, που δίνει ζωή στην περιοχή, ενώ θα γίνει και  η σύνδεση του  με το μικρότερο Φράγμα του Μύρτου. Θα ανακαινιστούν όλες οι εγκαταστάσεις του και θα προσφέρουν άφθονο ποιοτικό  νερό για τις καλλιέργειες των αγροτών.

Θα γίνουν αναπλάσεις ολόκληρης της περιοχής του Φράγματος, θα ανακατασκευαστούν οι δρόμοι, θα γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα της Γρά Λυγιάς,  και τα ηλεκτρομηχανολογικά  του Φράγματος, έτσι ώστε όλα αυτά τα έργα να δώσουν μια σοβαρή αναπτυξιακή ώθηση σε ολόκληρη την περιοχή για τα επόμενα 50 χρόνια. Συνολικά όλα μαζί αυτά τα έργα, θα απαιτήσουν ένα κονδύλι γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα ενταχθούν στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα από την Ε.Ε.

Φορέας Διαχείρισης

Τα έργα που θα μελετηθούν στα Μπραμιανά προϋποθέτουν και την ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος, ο οποίος στη συνέχεια θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που θα υπάρχουν ακόμη και για την τουριστική αξιοποίηση του, με σημείο αναφοράς την οικολογία, καθώς και την ανάδειξη του ως τον μεγαλύτερο υδροβιότοπο της νοτιοανατολικής Κρήτης.

Αυτός ο Φορέας διαχείρισης θα υποχρεωθεί να βρεί τρόπους για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να υπάρχουν, με την ανευθυνότητα ορισμένων κτηνοτρόφων, οι οποίοι σπάζουν τις περιφράξεις και βάζουν τα κοπάδια τους στον εσωτερικό χώρο του ταμιευτήρα για να βοσκήσουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες, τα αιγοπρόβατα μπαίνουν ακόμα και μέσα στο νερό για να δροσιστούν, αφήνοντας τις ακαθαρσίες τους στο χώρο.

«Είναι απαράδεκτο να μπαίνουν τα κοπάδια μέσα στο Φράγμα και να αφήνουν τις ακαθαρσίες τους.

Τους καλοκαιρινούς μήνες παίρνουμε νερό από το Φράγμα Μπραμιανών, το περνάμε από τα υπερσύγχρονα διυλιστήρια μας, το χλωριώνουμε, το ελέγχουμε με τακτικές αναλύσεις, και το βάζουμε στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου. Από τις αναλύσεις μέχρι σήμερα φαίνεται ότι, το νερό που φτάνει στη βρύση του δημότη είναι καλής ποιότητας.

Ο ΤΟΕΒ θα πρέπει να επισκευάσει άμεσα τις σπασμένες περιφράξεις του Φράγματος, για να μη μπαίνουν μέσα  τα κοπάδια, και οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι, δεν επιτρέπεται να βρίσκονται τα ζώα τους ούτε κοντά αλλά ούτε και μέσα στο Φράγμα», μας είπε ο αντιδήμαρχος ύδρευσης και άρδευσης κ Χάρης Κορνάρος.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News