Ειδήσεις

"Γεννητούρια" στην Αμμουδάρα σε λίγες μέρες

Ήταν νύχτα. Η παραλία ήταν ερημική και γαλήνια. Μέσα στη γαλήνη της νύχτας βγήκε από τη θάλασσα, έκανε μερικά βήματα πάνω στην άμμο, βρήκε το κατάλληλο σημείο και αφού εξέτασε καλά το περιβάλλον γύρω της έσκαψε μια λακκούβα και έθαψε μέσα τα αυγά της.

Οι άνθρωποι του Ammos Beach στην Αμμουδάρα με ευαισθησία και αγάπη προς το περιβάλλον ενημέρωσαν το Λιμενικό Σώμα Ηρακλείου για το περιστατικό. Άμεσα το Λιμενικό ενημέρωσε τους αρμόδιους επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ, οι οποίοι έσπευσαν στην παραλία, περιέφραξαν το σημείο για να προστατεύσουν τα αυγά της χελωνίτσας και όλοι μαζί περιμένουν τα γεννητούρια σε λίγες μέρες.

Η γλυκιά λεπτομέρεια όλης της ιστορίας είναι ότι και η ίδια χελώνα που άφησε εκεί τα αυγά της είχε γεννηθεί στην Αμμουδάρα. Αυτό κάνουν όλες οι χελώνες καρέτα καρέτα, με τη μνήμη του ενστίκτου επιστρέφουν να αφήσουν τα αυγά τους στο μέρος όπου γεννήθηκαν και οι ίδιες. Το περιστατικό διαδραματίστηκε στις 20 Ιουνίου και τα αυγά της καρέτα καρέτα αναμένεται να επωασθούν σε ένα μήνα περίπου.

Εν τω μεταξύ, ο Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Αρχέλων ενημερώνει πολίτες αλλά και δημόσιους φορείς σχετικά με τα απλά πράγματα που μπορούν να κάνουν για να διευκολύνουν την ωοτοκία και να προστατεύσουν τις χελώνες.

? Τοποθέτηση των ομπρελών σε σταθερά σημεία και σε άξονες κάθετους προς το κύμα.

? Μάζεμα επίπλων θαλάσσης μετά τη δύση του ηλίου ώστε να αφήνεται επαρκής διαθέσιμος χώρος για ωοτοκία.

? Το πλύσιμο των επίπλων θαλάσσης συνίσταται να γίνεται εκτός της παραλίας, ώστε να μην υγραίνονται οι φωλιές και σαπίζουν τα αυγά.

? Αποφυγή ισιώματος και βρεξίματος της άμμου, ώστε να μην σβήνονται τα ίχνη χελωνών και νεοσσών μέχρι να καταφτάσει η ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ.

? Αποφυγή τοποθέτησης εγκαταστάσεων όπως κουβούκλια τέντες ή ντους πάνω στην αμμώδη παραλία.

? Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί πως δεν υπάρχει διαρροή φωτός από ιδιωτικές και δημόσιες φωτεινές πηγές προς την παραλία ώστε να μην παρενοχλείται η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας και να μην αποπροσανατολίζονται οι νεοσσοί κατά την περίοδο εκκόλαψης.

? Απαγορεύονται οι καθαρισμοί παραλίας με βαρέα οχήματα.

? Απαγορεύονται τα beach party στην παραλία ωοτοκίας.

Επίσης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί όλους όσους αγαπούν την θάλασσα να μπουν στην ιστοσελίδα του προγράμματος, να γνωρίσουν τις θαλάσσιες χελώνες μέσα από τους εθελοντές τους οποίους μπορούν να εντοπίσουν στους Ενημερωτικούς Σταθμούς που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία στις περιοχές ωοτοκίας και τέλος να στηρίξουν την προσπάθεια προστασίας της θαλάσσιας χελώνας, προστατεύοντας ταυτόχρονα ίσως το σημαντικότερο θαλάσσιο είδος που υπάρχει στο νησί και να βοηθήσουν να αλλάξει το μέλλον του.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αγαπάκη

Σχόλια