default-image

"Τις πταίει;" και η Αρχή της Δεδηλωμένης

"Τις πταίει;" και η Αρχή της Δεδηλωμένης

Η πυρκαγιά που έκαψε το Θέατρο του Σέξπιρ

Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Ιουνίου του 1613 όταν έπειτα από μεγάλη πυρκαγιά, καταστρέφεται ολοσχερώς το περίφημο Globe Theater στο Λονδίνο, όπου «ανέβαιναν» τα έργα του Γουίλιαμ Σέξπιρ. Εκατοντάδες χρόνια μετά, το 1997, κατασκευάστηκε ένα πιστό «αντίγραφο» του παλιού θεάτρου, σε απόσταση λίγων μέτρων από την ιστορική του θέση. Το πλέον χαρακτηριστικό γνώρισμα του νέου Globe Theater είναι η αχυρένια του στέγη.

Το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος

Σαν σήμερα, στις 29 Ιουνίου του 1850 το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίζει επίσημα το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δέκα επτά χρόνια νωρίτερα, το 1833 ο Όθωνας είχε επικυρώσει το βασιλικό διάταγμα με τίτλο «Διακήρυξις περί της Ανεξαρτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος» που αποτέλεσε ουσιαστικά τον πρώτο Καταστατικό Χάρτη της Ελληνικής Εκκλησίας. Η μονομερής ενέργεια του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους να προχωρήσει στην ανακήρυξη του αυτοκέφαλου εξόργισε το Φανάρι. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε τελικά στις 29 Ιουνίου του 1850 τον Συνοδικό Τόμο ανακήρυξης, μην αναγνωρίζοντας, ωστόσο, το διάστημα 1833-1850 ως κανονικό χρόνο αυτοκέφαλης διοίκησης της Ελλησίας της Ελλάδος.

"Τις πταίει;" και η Αρχή της Δεδηλωμένης

Στις 29 Ιουνίου του 1874 δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καιροί» το περίφημο άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη με τίτλο «Τις πταίει;». O Tρικούπης δείχνει ως υπαίτιο της πολιτικής κρίσης στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα, τον βασιλιά Γεώργιο Α', σχολιάζοντας αρνητικά την εμπλοκή του στο σχηματισμό των κυβερνήσεων. Παράλληλα, ο Τρικούπης ζητά να ληφθεί υπόψιν κατά το σχηματισμό των κυβερνητικών σχημάτων η Αρχή της Δεδηλωμένης.

Η γέννηση του συγγραφέα του "Μικρού Πρίγκηπα"

«Το ουσιώδες διαφεύγει από τα μάτια, βλέπει κανείς σωστά μόνο με την καρδιά». Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Ιουνίου του 1900 όταν έρχεται στη ζωή, στη Λυών της Γαλλίας, ο Αντουάν-Ζαν-Μπατίστ-Μαρί-Ροζέ ντε Σαιντ Εξυπερύ, ο οποίος είναι γνωστός στο ευρύ κοινό κυρίως λόγω του πολυδιαβασμένου του βιβλίου «Ο Μικρός Πρίγκηπας», το οποίο έχει μεταφραστεί σε 250 γλώσσες.

Η έκρηξη που οδήγησε στην εξάρθρωση της "17Ν"

Ήταν 29 Ιουνίου του 2002 όταν έπειτα από έκρηξη που σημειώνεται στα εκδοτήρια ναυτιλιακής εταιρίας στον Πειραιά, τραυματίζεται σοβαρά ο -άγνωστος τότε- Σάββας Ξηρός. Το συμβάν αποτέλεσε την αρχή της αντίστροφης μέτρησης για την οργάνωση «17 Νοέμβρη», η οποία εξαρθρώθηκε τις επόμενες ημέρες μετά από 27 χρόνια δράσης στην Ελλάδα.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News