default-image

Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής μετά το Brexit

Κόσμος
Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής μετά το Brexit

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις Βρυξέλλες συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον της Ευρώπης για την πρώτη Σύνοδο Κορυφής μετά το Brexit.Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καθίσουν στο τραπέζι με κύριο θέμα συζήτησης το διαζύγιο με τη Βρετανία.

Στην επίσημη πρόσκληση του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αναφέρει  «ο Ντέιβιντ Κάμερον θα εξηγήσει την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα ακολουθήσει ανταλλαγή απόψεων».

Το κυρίως ζήτημα τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι πότε θα ξεκινήσει επί της ουσίας η αποχώρηση της Βρετανίας από τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν αναμένεται να ενεργοποιήσει το άρθρο 50  της Συνθήκης της Λισαβώνας . Το επίμαχο «άρθρο εξόδου»  σημαίνει την αφετηρία των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε και μάλιστα προσδιορίζει αυστηρά και τον χρονικό ορίζοντα όλων αυτών των διαδικασιών .

Η ΕΕ πιέζει για αυτήν την κίνηση, θέλοντας να περιορίσει την περίοδο αβεβαιότητας. Τη Δευτέρα, Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι είχαν εμφανιστεί σε κοινή γραμμή μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο αποκλείοντας κάθε είδους επίσημη ή ανεπίσημη διαπραγμάτευση πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50.

Οι ηγέτες των «27» θα έχουν επίσης την Τετάρτη «ανεπίσημη συνάντηση» μεταξύ τους για να εξετάσουν, όπως αναφέρει η πρόσκληση του προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τις «πολιτικές και πρακτικές επιπτώσεις του Brexit».

Θα είναι η πρώτη συνάντηση ηγετών σε αυτή τη μορφή, προμήνυμα του πώς θα είναι η ΕΕ χωρίς τη Βρετανία. Οι «27» καλούνται να ξεκινήσουν τη συζήτηση για το πώς θα πορευθεί η Ευρώπη και να «αντλήσουν διδάγματα», όπως ήταν η μόνιμη επωδός των ηγετών μετά την Παρασκευή, από την έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Πηγή : in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News