Ειδήσεις

Παίξε ηλεκτρονικά παιχνίδια μετά το εγκεφαλικό

Οι ειδικοί επιμένουν , μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο , δραστηριότητες όπως χαρτιά, «μπάσκετ» στο καλάθι  των αχρήστων  ή παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας ,μπορούν να βοηθήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αποκατάσταση της υγείας του ασθενή .

 Επιστημονική ομάδα στο Τορόντο , υπό τον νευρολόγο Γκουστάβο Σαπόσνικ του Νοσοκομείου «'Αγιος Μιχαήλ»  πραγματοποίησαν κλινική δοκιμή σε 14 ιατρικά κέντρα τεσσάρων χωρών, χωρίζοντας τυχαία τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: η μία έπαιξε δέκα φορές επί μία ώρα κάθε φορά παιγνίδια στην παιγνιδομηχανή Nintendo Wii, ενώ η δεύτερη ομάδα αφιέρωσε τον ίδιο χρόνο σε χαρτιά και επιτραπέζια παιγνίδια. Και οι δύο ομάδες έκαναν παράλληλα τη συνήθη θεραπεία φυσικής αποκατάστασης.

         Η δεύτερη ομάδα εμφάνισε βελτίωση 40%, έναντι 30% της πρώτης ομάδας, στις κινητικές λειτουργίες των ασθενών. Από πλευράς δύναμης, δεξιότητας, ποιότητας ζωής και αυτοεξυπηρέτησης σε καθημερινές δραστηριότητες, οι δύο ομάδες είχαν περίπου ίδιες επιδόσεις ή υπερτερούσε ελαφρά η δεύτερη.

         «Σε όλους μας αρέσει η νέα τεχνολογία και έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι είναι καλύτερη από τις παλαιομοδίτικες στρατηγικές, όμως μερικές φορές αυτό δεν ισχύει. Στη μελέτη μας δείξαμε ότι απλές ψυχαγωγικές δραστηριότητες μπορούν να εφαρμοσθούν οπουδήποτε και να είναι το ίδιο αποτελεσματικές με την τεχνολογία» δήλωσε ο Σαπόσνικ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτιμώνται ως ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα των ειδικών για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων , που πλήττουν σχεδόν 15 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο .

Σχόλια