default-image

Απατεώνες: Η κόρη σου έπαθε τροχαίο

Κρήτη
Απατεώνες: Η κόρη σου έπαθε τροχαίο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι πραγματικά απάνθρωπο και ασύλληπτο μέχρι πού μπορεί να φτάσει το διεστραμμένο μυαλό και οι ραδιουργίες όλων εκείνων που δε διστάζουν να εκμεταλλευτούν τα ανθρώπινα συναισθήματα και τον ανθρώπινο πόνο, για να εξαπατήσουν τα θύματά τους, στο βωμό πάντα του χρήματος.

Τον πανικό και τον τρόμο έχει σκορπίσει το τελευταίο διάστημα και στην Κρήτη σπείρα αρρωστημένων μυαλών - ανάμεσά τους και γυναίκες - που χωρίς κανέναν ενδοιασμό πανικοβάλλουν οικογένειες, και κυρίως ευάλωτες γυναίκες και ηλικιωμένα άτομα, στους οποίους τηλεφωνούν αιφνιδιαστικά, προσποιούμενοι τους γιατρούς, τους δικηγόρους ή ακόμα και τους αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς πως συγγενικό τους πρόσωπο έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα με σοβαρό ή θανάσιμο τραυματισμό. Ζητούν χρηματικά ποσά για δήθεν χειρουργικές επεμβάσεις ή για να μη φυλακιστεί το συγγενικό τους πρόσωπο και να αποφύγει τις ποινικές συνέπειες.

Την ίδια ώρα άλλοι συνεργάτες των δραστών παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική γραμμή, προσποιούμενοι το συγγενικό τους πρόσωπο που εκλιπαρεί για βοήθεια, κάνοντας έτσι το συμβάν πιστευτό, με το θύμα τους μέσα στον πανικό και τον τρόμο του να "τσιμπά", πιστεύοντας ότι πρόκειται για αληθινό περιστατικό και έκτακτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δικός τους άνθρωπος. Στόχος στη συνέχεια δεν είναι άλλος από το να μεταβούν στο σπίτι του ή να κλείσουν ραντεβού σε καθορισμένο τόπο και χρόνο, όπου υποτίθεται πως αναμένει υπάλληλος του νοσοκομείου (νοσηλευτής, κ.λπ.), για να παραλάβουν χρήματα, με τη δικαιολογία ότι, για παράδειγμα, πρέπει να γίνει κάποια χειρουργική επέμβαση.

Σε άλλη περίπτωση θέλουν απλά το υποψήφιο θύμα να εγκαταλείψει το σπίτι του, ούτως ώστε εκείνοι ανενόχλητοι να "εισβάλουν" και να το κατακλέψουν.

Προσωπική μαρτυρία θύματος

Ο τρόπος που δρουν τα μέλη της σπείρας είναι άκρως επαγγελματικός αλλά και "εγκληματικός". Σε κάνει να πιστεύεις ότι ίσως να παρακολουθούν τα τηλέφωνά σου, αλλά και τις διάφορες υποθέσεις και περιστατικά που μπορεί να συμβαίνουν μέσα στα νοσοκομεία και στα δικαστήρια. Γιατί όπως θα διαβάσετε και στο παρακάτω ζωντανό παράδειγμα - προσωπική μαρτυρία γυναίκας που έπεσε θύμα τους χθες το πρωί - τόσες συμπτώσεις στη σειρά δεν μπορεί να είναι τυχαίες. Η διαπίστωση που βγαίνει αβίαστα είναι ότι πρόκειται για πολύ καλά στημένη κομπίνα, με τους δράστες πιθανότατα να έχουν πρόσβαση σε τηλεφωνικούς καταλόγους, σε προσωπικά στοιχεία και δεδομένα.

Η κ. Σ.Μ., που αποτελεί το πιο πρόσφατο θύμα της σπείρας αυτής στο Ηράκλειο και που για λόγους ευνόητους θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της, έμελλε να χάσει τον κόσμο κάτω από τα πόδια της όταν χθες το πρωί από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής η υποτιθέμενη κόρη της τής έλεγε ότι έχει χτυπήσει σοβαρά σε τροχαίο, κλαίγοντας. Ο πανικός και ο εφιάλτης που έζησε η γυναίκα αυτή μέσα μόλις σε λίγα λεπτά καταμαρτυρούν τον τρόπο με τον οποίο δρουν οι δράστες, αλλά και το ότι πιθανότατα παρακολουθούν ακόμα και τις κινήσεις των ανθρώπων που έχουν βάλει στόχο πριν "χτυπήσουν". Η ίδια, προσπαθώντας να συνέλθει και να κρατήσει την ψυχραιμία της, μας λέει: «Είχα μιλήσει νωρίτερα, γύρω στις 10:30 το πρωί, με την κόρη μου στο τηλέφωνο, και μου είπε ότι θα έρθει με το αυτοκίνητο στο σπίτι να με δει. Την περίμενα λοιπόν από ώρα σε ώρα. Μισή ώρα μετά, γύρω στις 11, χτυπάει το σταθερό μία φορά. Δεν προλαβαίνω να το σηκώσω. Αμέσως μετά χτυπά και το κινητό μου. Το σηκώνω και ακούω μια κοπέλα να μου λέει με λυγμούς: "Μαμά, έχω χτυπήσει σοβαρά με το αυτοκίνητο, δεν είμαι καλά, πονάω παντού. Με πάνε στο νοσοκομείο". Δεν προλαβαίνω να κάνω διάλογο μαζί της και παίρνει το τηλέφωνο ένας άντρας, ο οποίος με σπαστά Ελληνικά μού λέει: "Είμαι ο γιατρός Νικολακόπουλος. Η κόρη σας έχει σοβαρό τροχαίο. Την πάμε στο Νοσοκομείο Χανίων. Η κατάσταση της υγείας της είναι σοβαρή". Όπως καταλαβαίνετε έχασα το φως μου. Κάθε μάνα που πονάει για το παιδί της, όταν ακούσει κάτι τέτοιο, τα χάνει. Έτσι λοιπόν και εγώ πίστεψα τα πάντα και δεν ήξερα τι να κάνω», μας λέει η Σ.Μ., που, αντιμετωπίζοντας καρδιολογικά προβλήματα και η ίδια, βρέθηκε σε κατάσταση πανικού. Την έπιασε ταχυπαλμία και λίγο έλλειψε να χρειαστεί και εκείνη να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Η αποκάλυψη της αλήθειας

Λάθος όμως κινήσεις των δραστών ήταν π.χ. το ότι ο υποτιθέμενος γιατρός κ. "Νικολακόπουλος", όπως συστήθηκε στην τρομοκρατημένη μητέρα ο δράστης, μιλούσε σπαστά Ελληνικά, δεν ήξερε το όνομα της τραυματισμένης κόρης της, αλλά και το ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη μάνα τη ρώτησε αν έχει σύζυγο. Όπως ήταν φυσικό, όλα αυτά έβαλαν τη μάνα σε σκέψεις, με την ίδια στη συνέχεια να κινητοποιεί τόσο τη "Ν.Κ." καταγγέλλοντας το περιστατικό, όσο και τις Αρχές, το ΕΚΑΒ, την Αστυνομία, και το Νοσοκομείο Χανίων, όπου απευθύνθηκε για να μάθει αν όντως η κόρη της είχε κάποιο τροχαίο ατύχημα. «Με ρώτησε αν έχω σύζυγο και, όταν του έδωσα το σύζυγό μου στο τηλέφωνο για να μιλήσουν, του είπε απλώς "κύριέ μου, δυστυχώς αυτά συμβαίνουν" και του το έκλεισε, δίχως να ανταλλάξουν παραπάνω κουβέντες», μας λέει η κ. Σ.Μ., πράγμα που δείχνει πως ανάμεσα στα θύματά τους οι δράστες αναζητούν μόνες και ευάλωτες γυναίκες, τις οποίες προσδοκούν να εξαπατήσουν ευκολότερα. «Αυτό μας προβλημάτισε. Άρχισα να ψάχνω την κλήση στο τηλέφωνό μου και έκπληκτη διαπίστωσα πως δεν είχε καταχωριστεί στη συσκευή ούτε καν σαν κλήση με απόκρυψη. Εκεί ήταν που και εγώ και ο σύζυγός μου συνειδητοποιήσαμε πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Ταυτόχρονα, όμως, προσπαθούσα να βρω την κόρη μου στο κινητό. Δεν το σήκωνε και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, παρέτεινε την αγωνία και το φόβο μας, κάνοντάς μας να πιστεύουμε ότι ίσως όλα αυτά να ήταν αλήθεια», περιγράφει σε κατάσταση σοκ το θύμα.

Ο πανικός τους έφτασε στο αποκορύφωμα, όταν, καλώντας στα έκτακτα περιστατικά, τους είπαν ότι όντως είχε συμβεί κάποιο τροχαίο. Όμως αμέσως τους είπαν ότι δεν είχε καταγραφεί σοβαρός τραυματισμός, δεν υπήρχε γιατρός "Νικολακόπουλος" και φυσικά δεν επρόκειτο για το δικό τους παιδί, για να τους επιβεβαιώσουν εν συνεχεία από το νοσοκομείο ότι όντως πρόκειται για κακόγουστη φάρσα και για σπείρα που δρα κατά αυτόν τον τρόπο, αφού κατά καιρούς έχουν καλέσει στο νοσοκομείο συγγενείς δήθεν τραυματισμένων ανθρώπων, που πίστεψαν στο τηλεφώνημα των δραστών και έπεσαν αρχικά στην παγίδα. Περιστατικά τα οποία έχουν καταγγελθεί και έχουν κινητοποιήσει την Ελληνική Αστυνομία, η οποία μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση θέλοντας να ενημερώσει τους πολίτες, και κυρίως τα άτομα τρίτης ηλικίας, για τους επιτήδειους που έχουν σκοπό την εξαπάτηση.

Στιγμές αγωνίας

Όπως ήταν φυσικό το νέο θύμα, που συγκλονισμένη και τρέμοντας μας περιέγραψε τον εφιάλτη που έζησε, ηρέμησε μόνον όταν μίλησε με την κόρη της στο τηλέφωνο και όταν εν συνεχεία την είδε να στέκεται μπροστά της όρθια και αρτιμελής, αφού δεν είχε εμπλακεί σε κανένα τροχαίο. Ωστόσο, όμως, οι στιγμές αγωνίας που έζησε ήταν αρκετές για να την τρομάξουν, όπως είπε, με την ίδια να χαρακτηρίζει «βάναυσους και απάνθρωπους εγκληματίες» τους δράστες που τόσο άσπλαχνα και ανελέητα παίζουν με τον πόνο μιας μάνας. Η κ. Σ.Μ. ζητά την τιμωρία τους, σημειώνοντας ότι τέτοιος εφιάλτης δύσκολα προσπερνιέται.

Πάντως, το γεγονός ότι εκείνη είχε μιλήσει με την κόρη της νωρίτερα στο τηλέφωνο και το ότι πιθανότατα οι δράστες να ήξεραν πως το παιδί της επρόκειτο να οδηγήσει αυτοκίνητο για να την επισκεφτεί, όπως και το ότι χθες το πρωί σημειώθηκε τροχαίο στα Χανιά, αλλά όχι σοβαρό, αφήνει να εννοηθεί ότι ενδεχομένως οι δράστες να παρακολουθούν πρόσωπα και πράγματα, δρώντας πάντα στοχευμένα και πειστικά - κάτι που μένει να αποδείξει η αστυνομική έρευνα...

Τι πρέπει να προσέχουμε!

Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της πρόληψης και αποτροπής περιστατικών εξαπάτησης από επιτήδειους με σκοπό την καταβολή χρημάτων, αναπτύσσει ενημερωτικές δράσεις και διανέμει έντυπο πληροφοριακό υλικό με χρήσιμες συμβουλές σε πολίτες σε όλη τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, καταρτισμένοι αστυνομικοί πραγματοποιούν ενημερωτικές διαλέξεις σε Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων και σε άλλους χώρους (συλλόγους, ΟΤΑ κ.λπ.), όπου μεταβαίνουν άτομα μεγάλης ηλικίας. Μέσα από αυτή τη διαπροσωπική επαφή, οι αστυνομικοί ενημερώνουν τους πολίτες για τη μεθοδολογία δράσης των επιτηδείων, ενώ τους παρέχουν χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να προσέχουν και τι μέτρα πρέπει να λαμβάνουν, προκειμένου να προστατεύονται. Όλες οι συμβουλές και οι οδηγίες είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα (http://www.hellenicpolice.gr), αναρτώνται στο λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης της Ελληνικής Αστυνομίας στο Twitter (@hellenicpolice) και δημοσιεύονται με σχετικά δελτία Τύπου και ανακοινώσεις.

Με στόχο την αντιμετώπιση και πρόληψη τέτοιων περιστατικών, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά στους πολίτες, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Μην εμπιστεύεστε αγνώστους, που προσπαθούν να σας πείσουν τηλεφωνικά να τους δώσετε χρήματα, λόγω επείγουσας ανάγκης συγγενικού-φιλικού σας προσώπου. Μην κάνετε οποιαδήποτε ενέργεια χωρίς πρώτα να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με το συγκεκριμένο πρόσωπο προς επιβεβαίωση. Χρησιμοποιήστε άλλη τηλεφωνική συσκευή για την επικοινωνία με το οικείο σας πρόσωπο, καθώς ενδέχεται οι δράστες να βρίσκονται ακόμη στη "γραμμή". Μην πείθεστε αν σας δώσουν οι δράστες να μιλήσετε στο τηλέφωνο με υποτιθέμενο συγγενή σας. Μη δεχτείτε οποιαδήποτε συνάντηση-ραντεβού με αγνώστους και δηλώστε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα. Συγκρατήστε τα χαρακτηριστικά των δραστών ή/και των οχημάτων με τα οποία κινούνται. Ζητήστε, εάν θέλετε, από την εταιρεία της τηλεφωνικής σας σύνδεσης να μετατρέψει τον αριθμό σας σε απόρρητο και μη διαθέσιμο σε τηλεφωνικούς καταλόγους. Ενημερώνετε πάντα την Αστυνομία καλώντας στο 100».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News