default-image

Καταρρίπτουν μύθους για τα βλαστοκύτταρα

Κρήτη
Καταρρίπτουν μύθους για τα βλαστοκύτταρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλη την αλήθεια για τα βλαστοκύτταρα καταρρίπτοντας παράλληλα μύθους γύρω από το θέμα που παραπλανούν τους γονείς, παρουσίασαν οι αιματολόγοι. Επειδή αλήθειες και μη πραγματικά στοιχεία γύρω από τα ομφαλικά βλαστοκύτταρα- τα οποία συλλέγονται λίγα λεπτά μετά την γέννηση του μωρού από τον ομφάλιο λώρο -συχνά μπερδεύονται μεταξύ τους, οι γιατροί φώτισαν κάθε πτυχή του θέματος το οποίο «καίει» τους νέους γονείς.

Ξεκάθαρη ήταν η θέση της Ελένης Παπαδάκη που είναι υπεύθυνη για τη δημόσια τράπεζα ομφαλικών βλαστοκυττάρων του ΠΑΓΝΗ που μίλησε στο neakriti.gr.  

Δεν υπάρχουν λόγοι για ιδιωτική φύλαξη

Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά «φυσικά εμείς ως αιματολόγοι υποστηρίζουμε μόνο τη δωρεά- φύλαξη , όχι μόνο για τον εθελοντισμό, αλλά γιατί δεν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι για να ζητήσει κανείς ιδιωτική φύλαξη βλαστοκυττάρων».

Η απόφαση ανήκει στους γονείς

Η θέση της καθηγήτριας Αιματολογίας για το θέμα ήταν ξεκάθαρη και στην ίδια θέση εμμένουν κι άλλοι αιματολόγοι. Επειδή όμως η νομοθεσία στην Ελλάδα επιτρέπει τη λειτουργία ιδιωτικών τραπεζών φύλαξης, αυτό που τονίζουν οι γιατροί είναι ότι η τελική απόφαση ανήκει στους γονείς.

Σύμφωνα με την κ.Παπαδάκη «γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα υπάρχει άδεια και για δημόσιες και για ιδιωτικές τράπεζες .Το που θα δώσουν τα κύτταρα οι γονείς επαφίεται στους ίδιους. Ο δικός μας σκοπός είναι να κάνουμε σωστή ενημέρωση του κόσμου».

Δεν θεραπεύουν πάσαν νόσον…

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο υπήρξαν επιτήδειοι που προχώρησαν σε εμπόριο ελπίδας με φόντο τα βλαστοκύτταρα και άλλοι που ασχολήθηκαν με το αντικείμενο, αποκλειστικά με σκοπό το κέρδος. Γι' αυτό οι αιματολόγοι ζήτησαν οι γονείς να ενημερώνονται σφαιρικά, να ακούσουν όλες τις απόψεις και να γνωρίζουν τις αλήθειες πριν λάβουν την απόφασή τους. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής Αιματολογίας Χάρης Ποντίκογλου «είναι ένα θέμα που μπορεί να ενθουσιάσει τον κόσμο αλλά ταυτόχρονα τον φοβίζει γιατί τα βλαστικά κύτταρα έχουν πολλές εφαρμογές αλλά και πολλούς κινδύνους. Αν κανείς παρερμηνεύσει τα δεδομένα μπορεί να πέσει θύμα τουρισμού … ιατρικού, ότι δηλαδή τα βλαστοκύτταρα μπορεί να θεραπεύσουν πάσαν νόσον» συμπλήρωσε.

Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το δότη

Σύμφωνα με τους γιατρούς τα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται ως όπλο μόνο στη θεραπεία αιματολογικής κακοήθειας και άλλων συγγενών και επίκτητων αιματολογικών νοσημάτων και σε καμία άλλη περίπτωση. Ξεκάθαροι είναι και ως προς το γεγονός ότι τα βλαστοκύτταρα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το δότη, αλλά μόνο για αλλογενή μεταμόσχευση για διαφορετικό πρόσωπο.

100 ασκοί στη δημόσια τράπεζα

Στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης για το θέμα από τον Ιατρικό σύλλογο Ηρακλείου, οι αιματολόγοι τοποθετήθηκαν υπέρ της δωρεάς βλαστοκυττάρων για το δημόσιο καλό. Στο ΠΑΓΝΗ η τράπεζα φύλαξης λειτουργεί από τον Απρίλιο, έχουν διατεθεί 100 ασκοί ,από τους αυτούς έχουν παραληφθεί 75 μονάδες και οι υπόλοιποι αναμένεται να παραδοθούν μόλις γεννήσουν οι μέλλουσες μητέρες.  Η τράπεζα λειτουργεί δωρεάν και λήπτες θα είναι όσοι έχουν απόλυτα ανάγκη από το πολύτιμο αίμα του ομφάλιου λώρου.

Όπλο για την επιστήμη

Τα βλαστοκύτταρα αποτελούν κύτταρα που συλλέγονται μετά τον τοκετό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το αίμα που παραμένει στον ομφάλιο λώρο και στον πλακούντα είναι μια ανεκτίμητη πηγή βλαστοκυττάρων, ένα πολύτιμο δώρο για ασθενείς. Μέχρι πρόσφατα, το αίμα αυτό θεωρείτο άχρηστο και το απέρριπταν μετά την κοπή του ομφάλιου λώρου. Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά.

Ενημέρωση κάθε Τετάρτη

Απαραίτητη είναι η υπεύθυνη ενημέρωση για το θέμα σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού συλλόγου Ηρακλείου Χάρη Βαβουρανάκη καθώς γι' αυτό το λόγο οργανώθηκε και η ομιλία στο Ηράκλειο.  Όλες οι απορίες απαντώνται κάθε Τετάρτη από τις 16.00- 18.00 το απόγευμα σε ομιλία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο. Κι αυτό γιατί μέσα στον καταιγισμό πληροφοριών που δέχονται οι γονείς συχνά πανικοβάλλονται, βρίσκονται σε σύγχυση ή δεν γνωρίζουν τι είναι πραγματικότητα και το ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας…

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News