Ειδήσεις

Ξεκίνησε το συνέδριο για το νέο δίκτυο 5G

Την εναρκτήρια ομιλία στο πανευρωπαϊκό συνέδριο για τα δίκτυα και τις τηλεπικοινωνίες αναμένεται να δώσει αύριο η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή. Το συνέδριο που διοργανώνεται στην Αθήνα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα του χώρου, συγκεντρώνοντας αξιωματούχους των ευρωπαϊκών οργάνων, εκπροσώπους επιχειρήσεων και ακαδημαϊκούς.

Η Ενιαία Ψηφιακή Αγορά αναμένεται να προσθέσει πάνω από 400 δισ. το χρόνο στην ευρωπαϊκή οικονομία δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα οφείλει να βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων για να επωφεληθεί, επισημαίνει η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, με αφορμή το αυριανό πανευρωπαϊκό συνέδριο για τα δίκτυα και τις τηλεπικοινωνίες που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Φέτος, το συνέδριο θα εξετάσει τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της τεχνολογίας 5G σε μια σειρά από τομείς εφαρμογής της. Η ευρωβουλευτής στην εναρκτήρια ομιλία της που έχει δημοσιοποιηθεί από τους διοργανωτές θα τονίσει την σημασία του 5G για τη Ενιαία Ψηφιακή Αγορά και για το «Internet of Things», τονίζοντας τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει.

Όπως έχει ήδη δηλώσει στο παρελθόν: Η Εύα Καϊλή τονίζει, άλλωστε, με κάθε ευκαιρία την ανάγκη πρόβλεψης για τις χώρες που λόγω εθνικών θεμάτων χρειάζονται παραπάνω χρόνο προσαρμογής, ώστε να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα των νέων τεχνολογιών.

Στο συνέδριο που ξεκίνησε τις εργασίες από σήμερα οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις που θα έχουν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την ανάπτυξη συστημάτων τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών 5G για πιο γρήγορη, αποτελεσματικότερη, ασφαλέστερη και σταθερή διαδραστικότητα κατά τη χρήση του Internet.

Εξελίξεις, που όπως τόνισαν αφορούν όχι μόνο την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά, κυρίως, τους επενδυτές και επαγγελματίες που ενδιαφέρονται, αφενός μεν να ενημερωθούν από την πηγή της έρευνας για τις τάσεις της αγοράς των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων αφετέρου δε να γνωρίσουν νέες σχετικές εφαρμογές στην ψηφιακή οικονομία (π.χ. για έξυπνες πόλεις, νέα συστήματα βιομηχανικής παραγωγής, έξυπνα συστήματα ενέργειας, κ.λπ.).

Η συγκεκριμένη θεματική, βρίσκεται στον πυρήνα των στόχων της ΕΕ για την ανάπτυξη της καινοτομίας και των θέσεων εργασίας και την επανατοποθέτησή της ως παγκόσμιο ηγέτη της έρευνας. Στο χώρο του συνεδρίου διεξάγεται και έκθεση, όπου θα παρέχεται πλούσιο ενημερωτικό υλικό από τους εκθέτες.

Το γεγονός ότι το πανευρωπαϊκό συνέδριο EuCNC2016 επέστρεψε στην Ελλάδα (με άλλες μορφές διοργάνωσης, φιλοξενήθηκε αντίστοιχα το 1998 στη Ρόδο, το 2002 στη Θεσσαλονίκη και το 2006 στη Μύκονο) έχει πολλαπλή σημασία. Αφενός, διότι πρόκειται για τον κορυφαίο επιστημονικό θεσμό της ΕΕ στο συγκεκριμένο τομέα, αφετέρου, διότι αναδεικνύεται η δυναμική των ελληνικών πανεπιστημίων και εταιριών στο να παραμένουν ανταγωνιστικά και στην πρώτη γραμμή της έρευνας.

Στην Ελλάδα, το συνέδριο υποδέχονται τo Πανεπιστήμιο Πειραιώς με τη συνδρομή του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το EUCNC2016 είναι ένα συνέδριο - θεσμός που φέτος κλείνει 25 χρόνια και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σημαντικούς φορείς, ιδιωτικούς και δημόσιους, εγχώριους και διεθνείς.

Σχόλια