Ειδήσεις

Η δολοφονία που πυροδότησε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Η γέννηση του μεγάλου Ζαν Ζακ Ρουσσώ

Το ημερολόγιο έδειχνε 28 Ιουνίου του 1712 όταν γεννιέται στη Γενεύη της Ελβετίας ο μεγάλος φιλόσοφος και συγγραφέας, Ζαν Ζακ Ρουσσώ, οι ιδέες του οποίου έμελλε να επηρεάσουν τόσο τη Γαλλική Επανάσταση, όσο και την εξέλιξη των σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών θεωριών. Το σπουδαιότερο έργο του Ρουσσώ θεωρείται το Κοινωνικό Συμβόλαιο (Du contrat social ou principes du droit politique, 1762).

Η Κύπρος σε βρετανικά χέρια μετά από 307 χρόνια

Ήταν 28 Ιουνίου του 1878 όταν το βρετανικό πολεμικό πλοίο «Παλλάς» καταπλέει στο λιμάνι της Λεμεσού, στην Κύπρο. Οι πεζοναύτες που αποβιβάζονται, παραλαμβάνουν από την οθωμανική φρουρά το κάστρο της πόλης, όπου μετά από συνολικά 307 χρόνια, υψώνεται η βρετανική αντί της τουρκικής σημαίας.

Η δολοφονία που πυροδότησε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Σαν σήμερα, στις 28 Ιουνίου του 1914 ο Γιουγκοσλάβος φοιτητής, σερβοβοσνιακής καταγωγής, Γκαβρίλο Πρίντσιπ δολοφονεί στο Σεράγεβο τον διάδοχο του αυστροουγγρικού θρόνου, Φραγκίσκο Φερδινάνδο και τη σύζυγό του, Σοφία. Η εκτέλεση του αρχιδούκα της Αυστρίας θεωρείται μέχρι σήμερα ιστορικής σημασίας, καθώς αποτέλεσε την αφορμή για την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου: Η Αυστροουγγαρία θεώρησε υπεύθυνο το κράτος της Σερβίας για τη δολοφονία του πριγκηπικού ζεύγους με αποτέλεσμα να της κηρύξει τον πόλεμο, ακριβώς ένα μήνα αργότερα (28 Ιουλίου). Στη γενικευμένη σύρραξη που ακολούθησε τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενεπλάκησαν όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, αλλά και οι ΗΠΑ.

Η Συνθήκη των Βερσαλλιών

Εξάλλου, την ίδια ημερομηνία, πέντε χρόνια μετά, υπογράφεται η περίφημη Συνθήκη των Βερσαλλιών. Πρόκειται για τη συνθήκη που υπογράφηκε ανάμεσα στην Αντάντ (Γαλλία, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία) και την ηττημένη Γερμανία, μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκησαν μισό χρόνο.

Όταν η Ελλάδα προσχωρούσε στην ΕΟΚ

Το ημερολόγιο έδειχνε 28 Ιουνίου του 1979 όταν το Ελληνικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Η προσχώρηση υπερψηφίζεται από 193 βουλευτές και καταψηφίζεται από 104. Ειδικότερα, υπέρ ψήφισαν 175 βουλευτές της ΝΔ, 4 του ΚΟΔΗΣΟ, 4 της Εθνικής Παράταξης, 2 της ΕΔΗΚ, ένας του ΚΚΕ Εσωτερικού, ένας της ΕΔΑ και 6 ανεξάρτητοι. Στον αντίποδα, οι 104 βουλευτές που τάχθηκαν κατά της προσχώρησης στην ΕΟΚ, ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Σημειώνεται ακόμη ότι τρεις βουλευτές ψήφισαν «παρών». Πρόκειται για τους Ιωάννη Ζίγδη, Νικήτα Βενιζέλο και Κώστα Μπαντουβά.

Το τέλος του διάσημου κωμικού

Τέλος, στις 28 Ιουνίου του 1985 αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 72 ετών ο διάσημος Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, Λάμπρος Κωνσταντάρας.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια