default-image

"Χρυσάφι" ακόμα τα φάρμακα για χιλιάδες ανασφάλιστους

Κρήτη
"Χρυσάφι" ακόμα τα φάρμακα για χιλιάδες ανασφάλιστους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακριβά πληρώνουν το μάρμαρο στον χώρο της υγείας χιλιάδες ανασφάλιστοι καθώς δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί η δωρεάν παροχή φαρμακευτικής κάλυψης βάση σχετικού νόμου που ψηφίστηκε από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Και όλα αυτά γιατί δεν έχει εκδοθεί ακόμα η υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των κριτηρίων. Για νέα κοροϊδία κάνουν λόγο ανασφάλιστοι οι οποίοι επιβαρύνονται με 25% για φάρμακα. 

Και στην Κρήτη χιλιάδες ανασφάλιστοι είναι στον αέρα στο ζήτημα της φαρμακευτικής κάλυψης από την 1η Ιουνίου, καθώς η εφαρμογή του μέτρου πήρε παράταση μέχρι τις 15 Ιουλίου, λόγω διαφόρων προβλημάτων στην μηχανογράφηση ενώ την ίδια ώρα υπάλληλοι αναμένουν εδώ και μήνες σχετικές οδηγίες γύρω από τα βήματα εφαρμογής στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό σύστημα του ΗΔΙΚΑ. 

Όπως είναι γνωστό οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων σταμάτησαν να εκδίδουν βιβλιάρια πρόνοιας στα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος ο οποίος δίνει τη δυνατότητα δωρεάν φαρμακευτικής κάλυψης για τους ανασφάλιστους με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους, κάτι ωστόσο που δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα.

Τυχεροί ωστόσο φαίνεται να είναι όσοι προχώρησαν στην έκδοση βιβλιαρίων πρόνοιας μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, τα οποία έχουν ισχύ έναν χρόνο, γεγονός που τους επιτρέπει τη δωρεάν πρόσβαση σε νοσοκομεία και με μηδενική συμμετοχή σε φάρμακα από τα φαρμακεία νοσοκομείων.

Στο Ηράκλειο από τα 2.000 και πλέον βιβλιάρια Πρόνοιας που εκδίδονταν κάθε χρόνο, τα 200 από αυτά είναι σε ισχύ και τυγχάνουν της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα νοσοκομεία.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News