default-image

Stonewall: Το μπαρ από όπου ξεκίνησαν όλα τα pride

Πολιτισμός
Stonewall: Το μπαρ από όπου ξεκίνησαν όλα τα pride

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν δύο εβδομάδες περίπου, ένας οπλισμένος λευκός άντρας εισέβαλλε σε γκέι μπαρ στο Ορλάντο των Ηνωμένων Πολιτείων και σκότωσε 49 άτομα που διασκέδαζαν εκείνη τη στιγμή στο μπαρ, ενώ τραυμάτισε άλλα 53.

«Η ένοπλη επίθεση εναντίον ενός νυχτερινού κέντρου ομοφυλοφίλων στην πόλη του Ορλάντο στην πολιτεία Φλόριντα των ΗΠΑ και η οποία προκάλεσε το θάνατο ή τον τραυματισμό περισσότερων από 100 ανθρώπων διαπράχθηκε από έναν μαχητή του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε η ανακοίνωση με την οποία το Ισλαμικό Κράτος αναλάμβανε την ευθύνη της επίθεσης.

Παρόλα αυτά, στην παγκόσμια κοινότητα και τα social media δεν κυκλοφόρησαν hashtag ανάλογα με εκείνα που είχαν κατακλύσει τα κοινωνικά δίκτυα μετά τις επιθέσεις φανατικών ισλαμιστών στο Charlie Hebdo (jesuischarlie) και λίγους μήνες αργότερα στο Bataclan κατά τη διάρκεια συναυλίας στο Παρίσι.

Το περιστατικό του Ορλάντο μας θύμισε την επίθεση στο Στόουνγουολ,ένα μπαρ για ομοφυλόφιλους στο Γκρίνουϊτς Βίλατζ, στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Το Στόουγουόλ ήταν στέκι για τις κατώτερες τάξεις, οι πελάτες του ήταν κυρίως νεαροί εργάτες πολλοί εκ των οποίων έγχρωμοι. Η αστυνομία έκανε συχνά επιδρομές στο μαγαζί, όπως ήταν συνηθισμένο να γίνεται για εκφοβισμό και σε άλλα μέρη όπου σύχναζαν ομοφυλόφιλοι.

Το βράδυ της 27ης, ξημερώματα 28ης Ιουνίου του 1969, διακόσιοι ομοφυλόφιλοι ήταν στριμωγμένοι εκεί, ανάμεσά τους και καμιά πενηνταριά τραβεστί, όλοι άντρες. Κάποια στιγμή 8 αστυνομικοί έκαναν επιδρομή στο Στόουνγουολ. Ήταν μόνο οκτώ, επειδή δεν φαντάζονταν ότι οι «αδελφές» θα τολμούσαν ποτέ να αντισταθούν.

Αρχικά η επιδρομή ακολούθησε τη συνηθισμένη ρουτίνα. Η αστυνομία φόρτωσε τους ομοφυλόφιλους σε αστυνομικά καμιόνια για να τους οδηγήσει στο τμήμα.

Αλλά, κάτι ασυνήθιστο συνέβη. Αρκετοί ομοφυλόφιλοι μαζεύτηκαν γύρω από το μπαρ, φωνάζοντας και προκαλώντας την αστυνομία. Πριν προλάβουν να καταλάβουν τι συνέβαινε, οι αστυνομικοί αντιμετώπισαν ένα εχθρικό πλήθος που προχωρούσε καταπάνω τους.

Το πλήθος απελευθέρωσε τους ομοφυλόφιλους και πολιόρκησε το μπαρ, μέσα στο οποίο είχαν αποκλειστεί οι αστυνομικοί. Όταν ήρθε σε βοήθειά τους η «Τακτική Δύναμη Αστυνομίας», το ειδικό απόσπασμα της Νέας Υόρκης, που συνήθως χρησιμοποιούσαν μόνο στο Χάρλεμ (γειτονιά των μαύρων), πυροδοτήθηκαν μεγαλύτερες αντιδράσεις. Έσπασαν βιτρίνες, οι σκουπιδοτενεκέδες χρησιμοποιήθηκαν για οδοφράγματα και πολλά αυτοκίνητα της αστυνομίας πυρπολήθηκαν.

Οι ταραχές κράτησαν τρεις νύχτες, ξεκινώντας με το σκοτάδι και τελειώνοντας κατά την αυγή. Την τρίτη νύχτα των συγκρούσεων πάνω από 1.000 Νεοϋορκέζοι μαζεύτηκαν έξω από το Stonewall κρατώντας πρόχειρα πλακάτ που έγραφαν «End All Discriminations» (σταματήστε τις διακρίσεις κάθε είδους).

Τα pride που έχουν καθιερωθεί να γίνονται τον Ιούνιο κάθε χρόνο σε διάφορες πόλεις και χώρες του πλανήτη είναι φόρος τιμής σε αυτό το γεγονός. Ένα χρόνο μετά τα γεγονότα του Stonewall, στις 28 Ιουνίου του 1970, 15.000 άνθρωποι από όλη την Νέα Υόρκη βγήκαν από την κρυψώνα τους και έκαναν πορεία από το Greenwich Village μέχρι το Central Park. Αυτή ήταν η πρώτη εκδήλωση υπερηφάνειας, το πρώτο pride στην ιστορία.

Τρέιλερ σχετικής ταινίας που βγήκε το 2015 στους κινηματογράφους:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News