default-image

Όταν οι Τούρκοι κρέμασαν τον Ηρακλειώτη Πατριάρχη

Όταν οι Τούρκοι κρέμασαν τον Ηρακλειώτη Πατριάρχη

Ο απαγχονισμός του Ηρακλειώτη Πατριάρχη

Στις 27 Ιουνίου του 1638 απαγχονίζεται από τους Οθωμανούς ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Κύριλλος Λούκαρις, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι ετοίμαζε εξέγερση των Ρωμιών. Ο Κύριλλος είχε κρητική καταγωγή καθώς γεννήθηκε στο Ηράκλειο (13 Νοεμβρίου 1572). Σημειώνεται ότι για τον Λουκάρεως, ο οποίος εκτός από Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, διετέλεσε και Πατριάρχης Αλεξανδρείας (ως Κύριλλος Γ'), ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος έγραψε στην «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους»: «Ουδέποτε ίσως το αξίωμα του οικουμενικού πατριάρχη ανεδείχθη λαμπρότερο ή επί Κυρίλλου Α΄ του Λουκάρεως επί δώδεκα περίπου έτη εκ διαλειμμάτων πατριαρχήσαντος».

Η ίδρυση της Αγροτικής Τράπεζας

Στις 27 Ιουνίου του 1929 ιδρύεται η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας με σύμβαση ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Η σύμβαση με τίτλο «Περί συστάσεως και λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος» κυρώθηκε με το Νόμο 4332/1929.

Οι "αιώνιοι", το Κύπελλο και ο Ελβετός διαιτητής 

Το ημερολόγιο έδειχνε 27 Ιουνίου του 1962 όταν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός τέθηκαν αντιμέτωποι στο στάδιο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, με έπαθλο το τρόπαιο του Κυπέλλου Ελλάδας. Το παιχνίδι έληξε ισόπαλο και οδηγήθηκε στην παράταση. Στο 100ο λεπτό του αγώνα ο Ελβετός διαιτητής διακόπτει την αναμέτρηση λόγω… σκότους! Οι οπαδοί των αιωνίων, θεωρώντας ότι το παιχνίδι είναι «μιλημένο» να διακοπεί και να επαναληφθεί, εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο. Η ΕΠΟ φοβούμενη την επανάληψη παρόμοιων επεισοδίων δεν ορίζει νέο αγώνα με αποτέλεσμα το 1962 να μην υπάρξει Κυπελλούχος Ελλάδας.

Και εγένετο... "Δημοκρατική Αριστερά"

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς έξι χρόνια, ιδρύεται η «Δημοκρατική Αριστερά» (ΔΗΜΑΡ). Στις 27 Ιουνίου του 2010, τέσσερις βουλευτές οι οποίοι αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ προχωρούν στην ίδρυση του νέου πολιτικού κόμματος, το οποίο το ακόλουθο διάστημα, όχι μόνο κατάφερε να μπει στη Βουλή, αλλά και να συμμετάσχει σε κυβέρνηση. Οι βουλευτές που ίδρυσαν τη ΔΗΜΑΡ ήταν οι Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Γρηγόρης Ψαριανός και Νίκος Τσούκαλης.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News