default-image

Στους «8» η Πολωνία μετά από ματς-θρίλερ

Ποδόσφαιρο
Στους «8» η Πολωνία μετά από ματς-θρίλερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Πολωνία έγινε η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε στα προημιτελικά του Euro 2016, καθώς απέκλεισε στα πέναλτι τη Ελβετία και πλέον περιμένει τον νικητή του Κροατία - Πορτογαλία.

Για να γίνει αυτό χρειάστηκε οι δύο ομάδες να λύσουν τις διαφορές τους στα πέναλτι καθώς τόσο το 90λετπο όσο και η παράταση έληξαν με το σκορ 1-1. Η Πολωνία ήταν πιο εύστοχη και πήρε τη νίκη -πρόκριση με 5-4.

Καλός επιθετικός ο Αρκάντιους Μίλικ, αλλά χρειάζεται βελτίωση στην τελική προσπάθεια και αν αυτό γίνει η αξία του εκτοξευθεί. Μόλις στο 2' λοιπόν ο άσος του Άγιαξ έχασε σπουδαία ευκαιρία, όταν από λάθος γύρισμα του Τζουρού επιχείρησε να κρεμάζει τον Ζόμερ που ήταν εκτός εστίας, αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από το δοκάρι.

Στο 6' την κεφαλιά του μπλόκαρε ο Ελβετός τερματοφύλακας και στο 33' βρέθηκε μόνος αριστερά μέσα στην περιοχή, αλλά ήταν απελπιστικά άστοχος.

Την λύση τελικά την έδωσε ο Γιάκουμπ Μπλαστσικόβσκι, ο οποίος στο 39' άνοιξε το σκορ για την Πολωνία, νικώντας στο τετ-α-τετ τον Ζόμερ με ψύχραιμο πλασέ. Δημιουργός ήταν ο Κάμιλ Γκροσίτσκι, με το μέσο της Ρεν να κάνει εξαιρετική ατομική προσπάθεια από αριστερά, να κερδίζει και μια κόντρα και εν συνεχεία να τροφοδοτεί δεξιά στην περιοχή τον άσο της Φιορεντίνα, που κοντρόλαρε και πλάσαρε.

Για πρώτη φορά απειλητικός έγινε ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι στο 50ό λεπτό, με τον Ζόμερ να μπλοκάρει το σουτ του, ενώ απέκρουσε σε κόρνερ αυτό του Μπλαστσικόβσκι στο 53' και ενδιάμέσα (51') στην απέναντι εστία το δυνατό σουτ του Σατσίρι απέκρουσε ο Φαμπιάνσκι.

Δεν περίμενε και πολύ ο Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς για να αντιδράσει από τον πάγκο και στο στο 58ο λεπτό πέρασε στον ματς δεύτερο επιθετικό, με τον Εμπολό να αντικαθιστά τον Τζεμαϊλί και γίνεται παρτενέρ του Σεφέροβιτς. Αφού η Πολωνία δεν έδειχνε να έχει αμυντικά προβλήματα, στο 70' μπήκε και ο Ντερντιγιόκ αντί του Μεχμέντι, έτσι η Ελβετία έπαιζε μια με 3 επιθετικούς. Κορυφή ο Σεφέροβιτς, δεξιά ο Ντερντιγιόκ, αριστερά ο Εμπολό.

Η πρώτη πραγματική ευκαιρία της Ελβετίας ήρθε με την συμπλήρωση 73 λεπτών. Ο Ισπανο-Ελβετός, Ρικάρντο Ροντρίγκεθ, εκτέλεσε με το εξαιρετικό του αριστερό πόδι φάουλ λίγα μέτρα εκτός περιοχής, η εκτέλεση καταπληκτική, αλλά τρομερή ήταν και η αντίδραση του Φαμπιάνσκι που απέκρουσε σε κόρνερ στο αριστερό του "γάμα".

Πέντε λεπτά αργότερα οι Ελβετοί έχασαν νέα σπουδαία ευκαιρία για την ισοφάριση, με τον Χάρις Σεφέροβιτς να σουτάρει μέσα από την περιοχή και την μπάλα να χτυπά στο οριζόντιο δοκάρι.

Η τρίτη ήταν και φαρμακερή! Η Ελβετία κατάφερε στο 82' να ισοφαρίσει με ένα καταπληκτικό γκολ του Τζερντάν Σατσίρι. Ο Λίχτσταϊνερ πήγε από δεξιά στα αριστερά και έκανε την σέντρα, ο Σεφέροβιτς έκανε το "τακουνάκι" προς τα πίσω, ο Πάζνταν έδιωξε για να... στρωθεί η μπάλα στον Σατσίρι που έπιασε ένα καταπληκτικό γυρυστό σουτ στην κίνηση, κάτι σαν "ψαλιδάκι". Η μπάλα χτύπησε στο αριστερό δοκάρι του Φαμπιάνσκι και κατέληξε στα δίχτυα του. Το 1-1 διατηρήθηκε μέχρι το τέλος και το πρώτο ματς στα νοκ-άουτ του Euro 2016 οδηγήθηκε στην παράταση.

Αρκετά προσεκτικές και οι δύο ομάδες την παράταση, χωρίς καλή φάση στο πρώτο ημίχρονο, ενώ στο 113' η Ελβετία έχασε σπουδαία ευκαιρία, με τον Ερέν Ντερντιγιόκ από την σέντρα του Σατσίρι να βρίσκεται μόνος στο ύψος της μικτής περιοχής και τον Φαμπιάνσκι εντυπωσιακά να αποκρούει την κεφαλιά του. Στο 118΄μάλιστα ξανά ο Ντερντιγιόκ βρέθηκε κοντά στο γκολ, έπειτα από λάθος του Πάζνταν, αλλά δεν κατάφερε να πλασάρει από κοντά, λόγω αντίθετης φοράς του σώματος.

Η διαδικασία των πέναλτι:

 Ελβετία: Λίχτσταϊνερ... ΓΚΟΛ!

Πολωνία: Λεβαντόβσκι... ΓΚΟΛ!

Ελβετία: Τζάκα... ΑΟΥΤ!!!!!

Πολωνία: Μίλικ... ΓΚΟΛ!

Ελβετία: Σατσίρι... ΓΚΟΛ!

Πολωνία: Γκλικ... ΓΚΟΛ!

Ελβετία: Σερ... ΓΚΟΛ!

Πολωνία: Μπλαστσικόβσκι... ΓΚΟΛ!

Ελβετία: Ρικάρντο Ροντρίγκεθ... ΓΚΟΛ!

Πολωνία: Κριχόβιακ... ΓΚΟΟΟΟΟΟΛ!!!!!!!!!

ΕΛΒΕΤΙΑ: Ζόμερ, Λίχτσταϊνερ, Σερ, Τζουρού, Ρικάρντο Ροντρίγκεθ, Μπεχράμι (77' Ζέλσον Φερνάντες), Γκρανίτ Τζάκα, Τζεμαϊλί (58' Εμπολό), Σατσίρι, Μεχμέντι (70' Ντερντιγιόκ), Σεφέροβιτς.

ΠΟΛΩΝΙΑ: Φαμπιάνσκι, Πίστσεκ, Γκλικ, Πάζνταν, Γεντζέιτσικ, Κριχόβιακ, Ματσίνσκι (101' Γιοντλόβιετς), Μπλαστσικόβσκι, Γκροσίτσκι (104' Πέσκο), Μίλικ, Λεβαντόβσκι.

ΠΗΓΗ: sport24.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News