Ειδήσεις

Δεν κρυπτογραφείται ο πυρήνας του iOS 10

Λίγες ημέρες πριν και ενώ η πρώτη δοκιμαστική έκδοση του iOS 10 είχε ήδη εγκατασταθεί σε πλειάδα συσκευών, υπήρξε μία ανακάλυψη που σίγουρα πολλοί δεν την περίμεναν από την Apple.

Η εταιρεία αφαίρεσε την κρυπτογράφηση από τον πυρήνα (kernel) του λογισμικού. Φυσικά τέτοια ανακάλυψη δεν πέρασε στα «ψιλά», πως θα μπορούσε άλλωστε, αναγκάζοντας πολλούς να ξύνουν αμήχανα το κεφάλι τους προσπαθώντας να καταλάβουν την λογική πίσω από μια τέτοια κίνηση και εάν φυσικά έγινε από πρόθεση ή από αβλεψία.

Μη κρυπτογραφημένος πυρήνας, σημαίνει ότι άπαντες (προγραμματιστές και απλοί χρήστες) μπορούν να ανοίξουν την ξεκλείδωτη, πλέον, πόρτα και να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες που υπάρχουν εκεί και αποτελούσαν ένα ιδιότυπο «άβατο» όλα αυτά χρόνια. Και επειδή κάθε νόμισμα έχει 2 όψεις, η Apple με την σειρά της θα μπορεί να μάθει ευκολότερα για jailbreaks και κενά ασφαλείας που υπάρχουν στον κώδικα.

Η εταιρεία από το Cupertino επιβεβαίωσε μέσω του TechCrunch ότι το άνοιγμα του πυρήνα έγινε από πρόθεση, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι όλες οι «ευαίσθητες πληροφορίες» που αφορούν τους χρήστες έχουν αφαιρεθεί από αυτόν. Έτσι η Apple μπορεί να συνδυάσει άφοβα το τερπνόν μετά του ωφελίμου, καθώς θα μπορέσει να βελτιώσει το λογισμικό της χωρίς να θυσιάζει στο ελάχιστο την ασφάλεια. Ένα εκπρόσωπος της Apple δήλωσε στο TechCrunch: «Η κρυφή μνήμη του πυρήνα (kernel cache) δεν περιέχει πληροφορίες χρηστών και έτσι αφαιρώντας την κρυπτογράφηση, μπορούμε να βελτιώσουμε την απόδοση του λειτουργικού συστήματος χωρίς συμβιβασμούς στην ασφάλεια».

Η παραπάνω προφανώς και αποτελεί μια έξυπνη κίνηση εκ μέρους της εταιρείας όπως αναφέρει το myphone.gr, για τους λόγους που αναφέραμε ήδη, ταυτόχρονα όμως μπορεί να αποτελέσει και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να εντοπιστούν θέματα ασφαλείας αλλά και ευάλωτα σημεία που θα οδηγήσουν στο jailbreak του iOS 10, όταν αυτό κυκλοφορήσει στο ευρύ κοινό φέτος το Φθινόπωρο.

Σχόλια