Ειδήσεις

Στη δίνη των επιπτώσεων του Brexit η οικονομία της Κρήτης

Στη δίνη των επιπτώσεων του Brexit μπαίνει κι η οικονομία της Κρήτης που ήδη αρχίζει να προσμετρά επιπτώσεις από τον τομέα του τουρισμού έως την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από όπου φαίνεται να έρχεται το πρώτο απροσδόκητο χαστούκι.

Παράγοντες της τοπικής αγοράς αρχίζουν ήδη να υπολογίζουν τις παρενέργειες που όσο μακρινές και αν φαίνονται τόσο ακριβά μπορεί να κοστίσουν. Οι φορείς του τουρισμού δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα συμβόλαια του Αυγούστου και για πιθανό κύμα ακυρώσεων το επόμενο διάστημα καθώς οι βρετανοί που αποτελούν τη δεύτερη δύναμη στο νησί, χάνουν και την ισχνή αγοραστική τους δύναμη.

Τα συμβόλαια που έχουν κλείσει αφορούν Ιούνιο και Ιούλιο, ενώ όλη η υπόλοιπη σεζόν φαίνεται να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον αέρα καθώς. κανείς δεν γνωρίζει αν οι πελάτες της τελευταίας στιγμή θα μπορέσουν να καλύψουν τη μεγάλη διαφορά των τιμών που προκύπτει από τη ραγδαία πτώση της στερλίνας έναντι του ευρώ.

Οι διακοπές των βρετανών στην Ελλάδα γίνονται αυτομάτως ακριβότερες. Σύμφωνα με την Ένωση Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων επιτρέπονται οι προσαυξήσεις στα τουριστικά πακέτα διακοπών, μετά την κράτηση, λόγω αλλαγών στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Συνήθως, τα τουριστικά γραφεία απορροφούν αυξήσεις έως 2%, αλλά αν η προσαύξηση στο τουριστικό πακέτο είναι άνω του 10%, τότε ο πελάτης διατηρεί το δικαίωμα ακύρωσης.

Στη δίνη των ραγδαίων εξελίξεων και ο εξαγωγικός κλάδος. Ο οικονομικός εφιάλτης χτυπά πρώτα τους κρητικούς αμπελουργούς καθώς εξαιτίας ακριβώς της συναλλαγματικής διαφοροποίησης φοβούνται απώλεια πολλών χιλιάδων ευρώ στα συμβόλαια για τις εξαγωγές επιτραπέζιου σταφυλιού.

Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος των αμπελουργών Κρήτης, η πτώση της τιμής στα συμβόλαια για τα επιτραπέζια σταφύλια που εξάγονται στη Βρετανία αναμένεται να κυμανθεί από 15 ως και 30 λεπτά το κιλό. Λόγω της αλλαγής ισοτιμίας η χασούρα για τον εξαγωγέα μεταφέρεται στον παραγωγό.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη

Σχόλια