Ειδήσεις

Πως το Brexit "χτυπά" τον ελληνικό τουρισμό

Μείωση των αφίξεων των Βρετανών τουριστών στη χώρα μας προβλέπει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ.Γιάννης Ρέτσος , μετά τις εξελίξεις που δρομολογεί το Brexit .

Από πλευράς του ο κ. Ανδρεάδης πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) , κάνει λόγο για καταλυτικές και απρόβλεπτες συνέπειες.

Από τους τουριστικούς κύκλους υπάρχει η εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να  υπάρξει μια παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα και μεταβλητότητα στην ισοτιμία της στερλίνας, που θα επηρεάσει και τα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό. 

Υπενθυμίζεται ότι κάθε χρόνο οι Βρετανοί πραγματοποιούν πάνω από 29 εκατ. ταξίδια σε χωρες της ΕΕ, που αντιπροσωπεύει το 76% του συνόλου των ταξιδιών. Επίσης, το 68% του συνόλου των επαγγελματικών ταξιδιών από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε χώρες της ΕΕ (4,6 εκατομμύρια επισκέψεις στελεχών επιχειρήσεων).

Αν και η Βρετανία έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο, που θα κρατήσουν τουλάχιστον δυο χρόνια, θα συνεχίσει να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, η περίοδος αβεβαιότητας θα δημιουργεί συνεχείς αναταράξεις στην ισοτιμία της λίρας έναντι των άλων νομισμάτων, καθιστώντας το κόστος διακοπών στο εξωτερικό ακριβότερο.

Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να αλλάξουν πολλές ρυθμίσεις και κανονισμοί για τα ταξίδια, που περιλαμβάνουν, σύμφωνα με έκθεση της ένωσης βρετανών τουριστικών πρακτόρων (ΑΒΤΑ):

- την οικονομική προστασία για τα οργανωμένα ταξίδια

- τις αποζημιώσεις για καθυστερήσεις πτήσεων

- την πρόσβαση σε δωρεάν κάλυψη υγείας μέσω της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Υγείας

- τα τέλη κινητής τηλεφωνίας

- το πλαίσιο των ανοικτών ουρανών σε όλη την ΕΕ, που επέφερε περισσότερα δρομολόγια και την άνθιση των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, οι οποίες δύσκολα θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους στη βρετανική αγορά.

πηγή: tornosnews.gr

Σχόλια