default-image

Οι ευρωπαίοι ακροδεξιοί ζητούν δημοψήφισμα σε όλη την Ευρώπη

Κόσμος
Οι ευρωπαίοι ακροδεξιοί ζητούν δημοψήφισμα σε όλη την Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Brexit άνοιξε τον ασκό του Αιόλου , με τους ακροδεξιούς "αποσχιστές" ανα την Ευρώπη να παίρνουν το λόγο και να ζητούν να διεξαχθεί αντίστοιχο δημοψήφισμα και στη  δική τους χώρα .

Μετά την επικεφαλής του Γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Μαρίν Λεπέν, που ζήτησε να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη Γαλλία , για την παραμονή της χώρας ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σειρά είχε ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, αρχηγός του αυστριακού ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Ο Στράχε δήλωσε "Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να καταρρέει από την έλλειψη βούλησης για μεταρρυθμίσεις και να δέχεται χώρες, όπως η Τουρκία, τότε διακηρυγμένος πολιτικός στόχος για την Αυστρία καθίσταται η διενέργεια δημοψηφίσματος ως προς τη συνέχιση της παραμονής της στην ΕΕ".

Ο αρχηγός των Ελευθέρων, που σημειωτέο αποτελεί το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία με ποσοστό πάνω από το 30%, ζήτησε την παραίτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, οι οποίοι, όπως ο ίδιος διατείνεται, υποστήριξαν την ενσάρκωση της αποτυχημένης ανάπτυξης στην Ευρώπη και με έστω λίγη αξιοπρέπεια και σεβασμό για το μέλλον της Ευρώπης, οφείλουν να παραιτηθούν άμεσα. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αποτελεί δίδαγμα εναντίον του πολιτικού συγκεντρωτισμού, αλλά και εναντίον της συνεχιζόμενης "απάτης" ως προς τη μετανάστευση, ενώ, όπως προσθέτει, σε αυτή τη "χαοτική κατάσταση", απαιτούνται μία μαζική αναδιάταξη των ευρωπαϊκών θεσμών, συνολική επιστροφή αρμοδιοτήτων από τις Βρυξέλλες στα εθνικά Κοινοβούλια, όπως επίσης αναστολή της ισχύος της Συνθήκης Σένγκεν και επανάκτηση της σημασίας της δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Στους ίδιους τόνους κινούνται και οι δηλώσεις του  ακροδεξιού Ολλανδού βουλευτή Γκερτ Βίλντερς.

Ο Βίλντερς ζήτησε με ανακοίνωση του ζητά να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στην Ολλανδία και να αποφασίσει ο λαός αν η χώρα του θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα ακολουθήσει χωριστό δρόμο.

"Και οι Ολλανδοί έχουν το δικαίωμα σε ένα δημοψήφισμα. Το Κόμμα για την Ελευθερία ζητεί συνεπώς δημοψήφισμα για ένα Nexit, δηλαδή μια έξοδο της Ολλανδίας από την ΕΕ".

Για την ιστορία, μια εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία, οι ηγέτες ευρωπαϊκών ακροδεξιών κομμάτων, από εννέα ευρωπαϊκές χώρες, με "κορυφαία" την αρχηγό του γαλλικού "Εθνικού Μετώπου" Μαρίν Λεπέν, σε σύναξη τους στη Βιέννη, την περασμένη Παρασκευή, ζητούσαν τη διεξαγωγή παρομοίων δημοψηφισμάτων σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

    «Θέλω να ερωτηθούν όλοι οι λαοί της Ευρώπης ως προς τη σχέση τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση» είχε διαμηνύσει από τη Βιέννη, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των συμμετεχόντων ακροδεξιών ηγετών η Μαρίν Λεπέν, που φέρεται να έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες γαλλικές προεδρικές εκλογές, το 2017.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News