default-image

Brexit με 51.9%,αποσχίσεις και δημοψηφίσματα στον ορίζοντα

Κόσμος
Brexit με 51.9%,αποσχίσεις και δημοψηφίσματα στον ορίζοντα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την απόφαση σοκ που έβγαλαν οι κάλπες στο Ηνωμένο Βασίλειο για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση , με ποσοστό 51.9% , δρομολογούνται ραγδαίες εξελίξεις τόσο από την πλευρά της Βρετανίας όσο και από την πλευρά της ΕΕ.

Η συνθήκη της Λισαβόνας που ισχύει από 1/12/2009 προβλέπει όλα τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν ώστε μία χώρα μέλος της ΕΕ να αποχωρήσει από την Ένωση.

Ποια είναι τα βήματα για την έξοδο από την ΕΕ

? Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες 4.2 .

? Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει γνωστοποιεί την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σημ.: Συμβούλιο Κορυφής). 

? Υπό το πρίσμα των προσανατολισμών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ένωση προβαίνει σε διαπραγματεύσεις και συνάπτει με το εν λόγω κράτος συμφωνία που καθορίζει τις λεπτομερείς ρυθμίσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των μελλοντικών του σχέσεων με την Ένωση. 

? Η διαπραγμάτευση της συμφωνίας αυτής γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 218, παράγραφος 3, της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σημ.: περιγράφει το πώς γίνονται οι διαπραγματεύσεις για σύναψη συμφωνιών μεταξύ ΕΕ και τρίτου κράτους ή με Διεθνείς Οργανισμούς). 

? Η συμφωνία συνάπτεται εξ ονόματος της Ένωσης από το Συμβούλιο (σημ.: εννοεί το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή των Υπουργών, εδώ το ECOFIN), το οποίο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία (σημ.: υπονοεί άρθρο 16 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το άρθρο 238 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης), μετά από την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 4.3 

? Οι Συνθήκες παύουν να ισχύουν στο εν λόγω κράτος από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει τέτοιας συμφωνίας, δύο έτη μετά τη γνωστοποίηση που μνημονεύεται στην παράγραφο 2 (4.2), εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το εν λόγω κράτος μέλος, αποφασίσει ομόφωνα την παράταση της προθεσμίας αυτής 4.4  

? Για τους σκοπούς των παραγράφων 2 (4.2) και 3 (4.3), το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου που αντιπροσωπεύει το αποχωρούν κράτος μέλος δεν συμμετέχει ούτε στις συζητήσεις ούτε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που το αφορούν. Η ειδική πλειοψηφία ορίζεται βάσει του άρθρου 238,παράγραφος 3, στοιχείο β), της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 4.5 Εάν το κράτος που αποχώρησε από την Ένωση ζητήσει την εκ νέου προσχώρησή του, η αίτησή αυτή υπόκειται στη διαδικασία του άρθρου 49 (σημ. υπονοεί το άρθρο 49 της ΣτΛ που αφορά στην αίτηση κράτους για προχώρηση την ΕΕ).

Για πολιτικό «Αρμαγεδδώνα» κάνουν λόγο ανώτεροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, μετά την επικράτηση του Brexit στο Βρετανικό δημοψήφισμα.

Τα σχέδια για το τι μέλλει γενέσθαι της ΕΕ

To πολιτικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης μετά την επικράτηση του Brexit έχει αναλάβει το κουαρτέτο των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ Μαρκ Ρούτε.

Οι τέσσερις άντρες έχουν συνάντηση στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου γίνεται η πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων του βρετανικού δημοψηφίσματος και στη συνέχεια σε συνέντευξη Τύπου αναμένεται να ανακοινωθεί η επίσημη θέση της ΕΕ επί του αποτελέσματος.

«Από σήμερα η ΕΕ μπαίνει σε αχαρτογράφητα ύδατα, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος θα μπει σε διαδικασία διαζυγίου. Μια διαδικασία που θα κρατήσει δύο χρόνια», αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τρεις είναι οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν η ΕΕ και η Μ. Βρετανία.

? Η πρώτη θα αφορά το «διαζύγιο», εφόσον η Μ. Βρετανία κοινοποιήσει την πρόθεσή της να φύγει από την ΕΕ στη βάση της διαδικασίας του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

? Η δεύτερη διαπραγμάτευση θα αφορά το είδος της συμβίωσης της Μ. Βρετανίας με τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ στο μέλλον. Θα πρέπει δηλαδή να αναζητηθεί μία νέα εταιρική σχέση, στη βάση της διαδικασίας του άρθρου 218 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

? Τρίτον, η Μ. Βρετανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει νέες συμφωνίες διεθνούς εμπορίου με δεκάδες τρίτες χώρες, τις οποίες χάνει με την αποχώρησή της από την ΕΕ.

«Καλό κουράγιο», σχολίαζαν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθυμίζοντας τα λόγια του προέδρου Γιούνκερ, μερικές εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα.

Την ίδια ώρα σε όλη την Ευρώπη επικρατεί αναβρασμός .

Πληθαίνουν οι φωνές από τη Σκωτία και τη Βόρειο Ιρλανδία για απόσχιση από τη Μεγάλη Βρετανία , με την πρωθυπουργό της Σκωτίας να δηλώνει κάθετα , ότι η Σκωτία τάσσεται υπέρ της παραμονής της στην Ε.Ε.

Παράλληλα  οι ευρωπαϊκές ακροδεξιές φωνές , αποκτούν δύναμη μετά το Brexit και διεκδικούν αντίστοιχα δημοψηφίσματα και σε άλλες χώρες . Την αρχή έκανε η Μαρίν Λεπέν , επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος και ακολούθησαν ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, αρχηγός του αυστριακού ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και ο ακροδεξιός  Ολλανδός  βουλευτής Γκερτ Βίλντερς.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News