default-image

Παραιτείται ο Κάμερον –Σε 3 μήνες η νέα ηγεσία

Κόσμος
Παραιτείται ο Κάμερον –Σε 3 μήνες η νέα ηγεσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την απόφαση του βρετανικού λαού να αποχωρίσει η Βρετανία από την ΕΕ. Την απόφασή του να  παραιτηθεί σε 3 μήνες από την θέση του ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Ντειβιντ Κάμερον

"Πρέπει να είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι στη χώρα μας εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους για τις σημαντικές αποφάσεις. Ο βρετανικός λαός ψήφισε υπέρ της αποχώρης και η επιθυμία του πρέπει να γίνει σεβαστή. Επιτρέψτε μου να συγχαρώ όσους συμμετείχαν στην εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης. Δεν ήταν μία απόφαση που ελήφθη επιπόλαια. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με το αποτέλεσμα." , δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο κ. Κάμερον με διάγγελμά του τόνισε ότι άλλος πρωθυπουργός θα πρέπει να εφαρμόσει την επιλογή του βρετανικού λαού. Και εκείνος αυτούς τους 3 μήνες θα βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή.

«Επιθυμία μου είναι να ακολουθήσει μια νέα ηγεσία τον Οκτώβριο», είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. θα πρέπει να γίνει από νέο πρωθυπουργό, αλλά πρόσθεσε ότι θα παραστεί κανονικά στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, την Τρίτη και την Τετάρτη.

«Δεν πιστεύω ότι είναι σωστό για μένα να παραμείνω, για να οδηγήσω τη χώρα στη νέα μέρα», τόνισε ο Κάμερον

«Η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει με νέο πρωθυπουργό, για να προχωρήσει με την εφαρμογή του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ. Η επιλογή του βρετανικου λαού θα πρέπει να γίνει σεβαστή κι όσοι βρίσκονται στην άλλη μεριά, να κάνουν ό,τι μπορούν, για να διασφαλιστεί αυτή η επιλογή», υπογράμμισε.

«Σε όλο τον κοσμο παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Βρετανία. Θέλω να διαβεβαιώσω τους επενδυτές και τις αγορές ότι η οικονομία της Βρετανίας είναι απόλυτα ισχυρή.» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε τους ευρωπαίους πολίτες που ζουν στην Βρετανία αλλά και τους Βρετανούς πολίτες που ζουν σε άλλες χώρες ότι δεν θα υπάρξουν άμεσες αλλαγές στις συνθήκες της ζωής τους.

Υπενθυμίζεται οτι, την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισαν οι Βρετανοί στο ιστορικό δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες, εξέλιξη που σηματοδοτεί ραγδαίες εξελίξεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο σύνολο των 382 περιφερειών οι βρετανικές κάλπες έδωσαν τη νίκη στο Brexit με 51,9% έναντι 48,1% του Bremain.

Η συμμετοχή ανήλθε στο βρετανικό δημοψήφισμα  72.2%.

 Φάρατζ: Αφήσαμε πίσω μας μία αποτυχημένη πολιτική ένωση

Νωρίτερα, ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του ακροδεξιού Ukip δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον οφείλει να παραιτηθεί «αμέσως».

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουμε έναν πρωθυπουργό του Brexit», δήλωσε στο ITV News και πρόσθεσε: «Δεν είναι αποδεκτό, δεν το πιστεύω (...) ότι θα παραμείνει».

Σύμφωνα με τον Φάρατζ, ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι κάποια εξέχουσα φυσιογνωμία των Συντηρητικών από το στρατόπεδο της εκστρατείας υπέρ του Brexit.

«Μπορεί να είναι κάποιος μεταξύ του Μάικλ Γκόουβ, του Μπόρις Τζόνσον, του Λίαμ Φοξ, δεν ξέρω», κατέληξε.

"Αφήσαμε πίσω μας μία αποτυχημένη πολιτική ένωση. Μπορούμε τώρα να επανενωθούμε με τον κόσμο, ως ένα ανεξάρτητο αυτοδιοικούμενο κράτος", δήλωσε ο Φάρατζ, αμέσως μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων.

Jeremy Corbyn: Οι πολίτες "βαρέθηκαν"

Οι πολίτες "βαρέθηκαν" και είναι "πολύ οργισμένοι", δήλωσε ο επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα

https://twitter.com/BBCBreaking/status/746232387068014593

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στην Ιρλανδία

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, με φόντο την ετυμηγορία του βρετανικού λαού υπέρ του Brexit. «Το αποτέλεσμα αυτό έχει σαφώς πολύ σημαντικές συνέπειες για την Ιρλανδία, όπως και για τη Βρετανία και για την Ε.Ε.», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ιρλανδικής κυβέρνησης.

Έκτακτη συνάντηση συγκάλεσε ο Ολάντ

Με τη συμμετοχή του Ευρωπαίου Επίτροπου Πιέρ Μοσκοβισί γίνεται η συνάντηση «κρίσης» για τις συνέπειες της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, που έχει καλέσει νωρίς το πρωί ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Στη συνάντηση συμμετέχουν οι υπουργοί οικονομικών Μισέλ Σαπέν, Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ.

Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων

Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ θα υποδεχθεί τους υπουργούς Εξωτερικών των ιδρυτικών χωρών της ΕΕ, δηλαδή  της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και του Λουξερμβούργου, το Σάββατο σε μια έκτακτη σύσκεψη.

Τη νηφαλιότητα με την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. τις συνέπειες του Brexit πρόταξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ένωση.

«Η Μεγάλη Βρετανία στέκεται μετά την απόφαση για Brexit ενώπιον μιας δύσκολης οικονομικής αποστολής. Η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας φάσης ανασφάλειας. Τώρα πρέπει η ΕΕ να αναλύσει την κατάσταση με νηφαλιότητα» δήλωσε ο Σουλτς.

«Εξυπνότερη και καλύτερη Ευρώπη» κοντά στους πολίτες της ζητά ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος, με ανάρτησή του στο Twitter επισημαίνει ότι η απόφαση των Βρετανών θα έχει κόστος και για τις δύο πλευρές.  Ακόμη, τονίζει ότι «έξοδος σημαίνει έξοδος» και ζητά ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ το αργότερο εντός δύο ετών.

Έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη

Η γραμμή του Ευρωκοινουβουλίου είναι "ξεκάθαρη" δήλωσε ο Μαρτιν Σουλτς, λίγο πριν κατευθυνθεί στη συνάντηση των τριών πρόεδρων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρ Ρούτε που προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ στην έδρα της Επιτροπής.

"Λυπούμαστε πολύ για την απόφαση των βρετανών ψηφοφόρων, αλλά ήταν μια κυρίαρχη έκφραση της βούλησης των Βρετανών να φύγουν από την ΕΕ", υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι θα είναι μια δύσκολη στιγμή και για τις δύο πλευρές. Ο Μάρτιν Σουλτς αναφέρθηκε και στη δήλωση του πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον ότι θα παραιτηθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη, σημειώνοντας ότι θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Τηλεδιάσκεψη μεταξύ των αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών της G7 στις 14.30 (ώρα Ελλάδας)

Τούσκ: Ότι δε σε σκοτώνει ..

«Πόσο σοβαρό και δραματικό το γεγονός. Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε τις συνέπειες αυτού του γεγονότος, ειδικά για τη Βρετανία» ανέφερε σε δήλωσή του ο Ντόναλντ Τούσκ.

«Είναι μία ιστορική στιγμή, αλλά σίγουρα δεν χρειάζεται να αντιδράσουμε με υστερία και πανικό. Η ΕΕ βασίζεται σε σταθερά θεμέλια, είμαστε προετοιμασμένοι και γι'αυτό το σενάριο. Δεν θα υπάρξει κανένα νομικό κενό. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία θα συνεχίσει να ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε.

Ντέισελμπλουμ: Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό

Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. Πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να διασφαλιστεί ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν με «ελεγχόμενο τρόπο». Η ατζέντα του Eurogroup δεν θα αλλάξει, σημείωσε, ενώ τόνισε πως «θα εργαστούμε για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας».

Επαφές Μέρκελ

Στην καγκελαρία μετέβη η Άγκελα Μέρκελ μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ έχει «πυρετώδεις τηλεφωνικές επαφές» με Ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη 1.30 (ώρα Ελλάδας) η επίσημη τοποθέτηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άγγελα Μέρκελ

Λίγο νωρίτερα, θα έχει συνάντηση με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου να αξιολογήσουν τις εξελίξεις.

 «Κακή ημέρα για την Ευρώπη» χαρακτήρισε τη σημερινή ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Ανάθεμα! Μια κακή ημέρα για την Ευρώπη», σχολίασε μέσω Twitter ο Γκάμπριελ.

Τα νέα είναι απογοητευτικά. Θλιβερή μέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία δήλωσε από την πλευρά του υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Σόιμπλε: "Είμαι απογοητευμένος"

«Απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Θα επιθυμούσα ένα άλλο αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και κάλεσε για υπεύθυνη διαχείριση της απόφαση, ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη. «Μαζί πρέπει να κάνουμε το καλύτερο με την απόφαση των βρετανών φίλων μας», σημείωσε.

"Η Ευρώπη συνεχίζει, αλλά οφείλει να αντιδράσει για να ξαναβρεί στην εμπιστοσύνη των λαών. Είναι επείγον." είναι το σχόλιο του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό.

Εφιάλτη χαρακτηρίζει την επικράτηση του Brexit ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ. «Σας παρακαλώ πείτε μου ότι κοιμάμαι ακόμη και ότι όλο αυτό είναι απλώς ένας εφιάλτης!», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter και πρόσθεσε: «Συνήθως έπονται τρία στάδια: 1. Κρίση, 2. Χάος, 3. Μια λύση του μη χείρον βέλτιστον. Δεν ξέρω που βρισκόμαστε τώρα».

Στον αντίποδα.. Πανηγυρίζει η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε..

Σε ανάρτησή της στο twitter γράφει για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος: «Νίκη για την ελευθερία! Όπως έχω πει όλα αυτά τα χρόνια, πρέπει τώρα να γίνει το ίδιο δημοψήφισμα στη Γαλλία και στις χώρες της Ε.Ε.».

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ενδεχόμενη αποχώρηση της Ολλανδίας από την Ε.Ε. ζήτησε ο ακροδεξιός βουλευτής Γκερτ Βίλντερς.

«Και οι Ολλανδοί έχουν το δικαίωμα σε ένα δημοψήφισμα. Το Κόμμα για την Ελευθερία ζητεί συνεπώς δημοψήφισμα για ένα Nexit, δηλαδή μια έξοδο της Ολλανδίας από την Ε.Ε.» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ρέντζι: Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας

«Πρέπει να την αλλάξουμε για να την κάνουμε πιο δίκαιη και ανθρώπινη. Αλλά η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, είναι το μέλλον μας", έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός στο Twitter.

https://twitter.com/matteorenzi/status/746247359332552705

Επικοινωνία Ομπάμα - Κάμερον

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και αναμένει ότι θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Ο πρόεδρος ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα συνεχίσει να ενημερώνεται από το επιτελείο του όπως απαιτούν οι εξελίξεις», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Δεν ανησυχεί η Ρωσία

"Η απόφαση των Βρετανών για Brexit δεν κρύβει σοβαρούς κινδύνους για τη Ρωσία", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Μόισεφ, προσθέτοντας ωστόσο, ότι είναι πιθανόν η απόφαση αυτή "να κόψει την όρεξη των επενδυτών" να ρισκάρουν.

Στο κόκκινο τα χρηματιστήρια

Με βουτιά 7,92% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο, με τους επενδυτές να ενδίδουν στον πανικό έπειτα από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση -ένα σοκ για τους επενδυτές όμοιο με αυτό που υπέστησαν με την πτώχευση της τράπεζας Lehman Brothers το 2008.

Ο βασικός δείκτης Nikkei είχε απώλειες 1.286,33 μονάδων (-7,92%) για να κλείσει στις 14.952,02 μονάδες.

Ο δείκτης Topix υποχώρησε κατά 7,26%, με απώλειες 94,23 μονάδων, στις 1.204,48 μονάδες.

Στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου, η ισοτιμία του δολαρίου είχε διαμορφωθεί στα 102,50 γεν και του ευρώ στα 113,30 γεν.

Το βρετανικό νόμισμα βρέθηκε μέσα σε μερικές ώρες στο χαμηλότερο σημείο 30 ετών, πέφτοντας στο 1,346 δολ. Στο κόκκινο και οι ασιατικές αγορές.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη υποχώρησε κατά 0,73% στις 2.870 μονάδες και της Σένζεν κατά 0,32% στις 499 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ εμφάνισε απώλειες κατά 4,61% στις 19.906 μονάδες.

Με πτώση της τάξης του 5,5 εκκινεί ο Stoxx 600, στις ευρωπαϊκές αγορές - «Βουτιά» 10% για τον γερμανικό DAX - Σε ελεύθερη πτώση (-30%) η μετοχή της Barclays

Έτοιμη να διοχετεύσει ρευστότητα  η Τράπεζα της Ιαπωνίας

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας δήλωσε έτοιμη να διοχετεύσει ρευστότητα σε συνεργασία με τις άλλες κεντρικές τράπεζες ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες στις αγορές που ενέδωσαν στον πανικό μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ.

«Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, σε στενή συνεργασία με τις εθνικές και τις διεθνείς αρχές, θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά τις συνέπειες του αποτελέσματος στις χρηματαγορές. Η Τράπεζα είναι έτοιμη να παράσχει επαρκή ρευστότητα, κυρίως χρησιμοποιώντας το μηχανισμό του swap που ισχύει μεταξύ των έξι κεντρικών τραπεζών και έτσι να διασφαλίσει τη σταθερότητα των αγορών», δήλωσε ο διοικητής Χαρουχίκο Κουρόντα.

Συγκεκριμένα, ένας μηχανισμός που συγκροτήθηκε το 2013 μεταξύ των κεντρικών τραπεζών του Καναδά, της Αγγλίας και της Ιαπωνίας, καθώς και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί για την παροχή ρευστότητας. Μια ευκολότερη προσβασιμότητα σε ορισμένα νομίσματα, όπως το δολάριο θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό δίχτυ ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τάρο Ασο διαβεβαίωνε ότι είναι έτοιμος να δράσει αποφασιστικά και εγκαίρως απέναντι στις «εξαιρετικά απότομες αναταράξεις» στις αγορές συναλλάγματος μετά τη δημοσίευση των στοιχείων που δείχνουν έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Θα απαντήσουμε αποφασιστικά όταν θα παραστεί ανάγκη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών εκφράζοντας παράλληλα «την ανησυχία του για τους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματαγορές».

Σε ετοιμότητα η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας

Τη διαβεβαίωση ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δίνει η Τράπεζα της Αγγλίας.

«Η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όλες τις εξελίξεις» τονίζει στη σχετική της ανακοίνωση και προσθέτει:

«Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ένα διευρυμένο έκτακτο σχέδιο και έχει στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, τις εγχώριες αρχές και τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες».

Έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, εκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (Governing Council) αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα τις προσεχείς ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της Μ. Βρετανίας.

Επισήμως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει σχολιάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ούτε και επιβεβαιώνει τη σύγκλιση του διοικητικού συμβουλίου. Ωστόσο, το συμβούλιο αναμένεται στη διάρκεια της ημέρας και προφανώς μετά τη συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να υπάρξει δημόσια τοποθέτηση επί του θέματος.

STANDARD & POOR'S: Καμπανάκι για το βρετανικό ΑΑΑ

Ο οίκος αξιολόγησης STANDARD & POOR'S ανακοίνωσε ότι είναι πιθανόν το Ηνωμένο Bασίλειο να χάσει την αξιολόγηση AAA, σύμφωνα με τους Financial Times.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News