default-image

Η τόνωση της αυτοπεποίθησης ως αντίδοτο στον αλκοολισμό

Κρήτη
Η τόνωση της αυτοπεποίθησης ως αντίδοτο στον αλκοολισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλιάδες γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και πολίτες στο Ρέθυμνο έχουν παραβρεθεί το πρώτο εξάμηνο του 2016, σε μία από τις δεκάδες επιμορφωτικές δράσεις του Κέντρου Πρόληψης που κλείνει φέτος 19 χρόνια παρουσίας στα κοινωνικά δρώμενα του νομού.

Αυτό που διαπιστώνουν όμως οι ειδικοί, είναι ότι τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει όπως θα έπρεπε, καθιστώντας τους νέους του Ρεθύμνου επιρρεπείς στις καταχρήσεις, ειδικά του αλκοόλ.

Τα χρόνια περνούν, όμως οι κακές συνήθειες και η λανθασμένη νοοτροπία παραμένουν, 5 χρόνια μετά την έρευνα - σοκ που έδινε στα ανήλικα Ρεθεμνιωτόπουλα την "πρωτοκαθεδρία" στην κατανάλωση αλκοόλ πανελλαδικά. Οι επιστήμονες του Κέντρου Πρόληψης Ρεθύμνου και η Ψυχολόγος, Λύβια Κουτσάκη - Τρουλινού, χτυπούν για πολλοστή φορά το καμπανάκι του κινδύνου, γιατί παραμένει συνδεδεμένη με τη διασκέδαση η κατανάλωση του αλκοόλ από ανηλίκους, ως "μαγκιά", με την ενθάρρυνση μάλιστα και του επίσης ανεύθυνου, κοινωνικού τους περίγυρου.

Η επιστήμη της Ψυχολογίας σήμερα προτείνει, όπως αναφέρει η κυρία Λύβια Κουτσάκη - Τρουλινού, την εμπλοκή των νέων άμεσα ή έμμεσα με τις τέχνες. Το αποτέλεσμα είναι η συναισθηματική μόρφωση του ατόμου που επιφέρει δημιουργία, συναισθηματική έκφραση, τόνωση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης, ούτως ώστε να θωρακίζεται ο νέος ψυχικά και να αντιμετωπίζει με ευελιξία τις δυσκολίες της ζωής, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις βλαβερές συμπεριφορές, δηλαδή την καταφυγή στην εξάρτηση από ουσίες, αλκοόλ και κάπνισμα.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Λύβια Κουτσάκη - Τρουλινού: "Όσο περισσότερες επιλογές έχει ο νέος για να εκφράσει με δημιουργικό τρόπο τα συναισθήματα και τις σκέψεις του, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να καταφύγει σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές".

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, το Κέντρο Πρόληψης έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε πάνω από 2.000 γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές και πολίτες σε όλο το νομό, χάρη και στη στήριξη των 19 φορέων που το απαρτίζουν, όπως αναφέρει η Διοικητική Διευθύντρια του Κέντρου Πρόληψης Ρεθύμνου, Μαρία Ζαχαράκη.

Το Κέντρο Πρόληψης Ρεθύμνου, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών 2016, σας προσκαλεί στη συναυλία που διοργανώνει με τις ΦΩΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ και το νεανικό συγκρότημα SUNGLASSES,  τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016, 20:00μ.μ.,στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News