default-image

Νοερά κοντά στην Κύπρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Ελλάδα
Νοερά κοντά στην Κύπρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νοερά κοντά στην Κύπρο δήλωσε ότι βρίσκεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, από την Κρήτη, ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε τη βαθιά συμπάθεια του ιδίου και των μελών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, προς την Κύπρο και τον λαό της, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών και την απώλεια της ζωής των δυο δασοπυροσβεστών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε "αρμονική και καρποφόρο" τη συνεργασία που έχει για τα θέματα της Ορθοδοξίας, με την Εκκλησία της Κύπρου και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό, ευχόμενος να υπάρξει "ταχεία, οριστική και λειτουργική επίλυση του προβλήματος".

Επίσης, δήλωσε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα τον χαροποιήσει και θα του επιτρέψει να επισκεφθεί την Εκκλησία Κύπρου, η οποία είναι η μόνη Αυτοκέφαλος Εκκλησία, που "λόγω των γνωστών περιστάσεων", όπως είπε, δεν μπόρεσε να επισκεφθεί ακόμη.

Σε ύφεση η πυρκαγιά

Η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Σολέας- Τροόδους τέθηκε, ύστερα από πέντε μέρες, υπό έλεγχο, δήλωσε ο υπουργός Δημοσίας Τάξης της Κύπρου, Ιωνάς Νικολάου.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι θα χρειαστούν περίπου δύο βδομάδες μέχρι να επιβεβαιωθεί η πλήρης κατάσβεσή της και να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει πλέον ο παραμικρός κίνδυνος αναζωπυρώσεων.

Επίσης, ο υπουργός δήλωσε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί μία ζώνη ασφαλείας περιμετρικά. "Θα δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες σε συγκεκριμένες σημεία" πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την Ελλάδα, το Ισραήλ, τη Γαλλία και την Ιταλία για τη βοήθεια σε πτητικά μέσα, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, δήλωσε πως χωρίς αυτή τη βοήθεια "θα ήταν σχεδόν ακατόρθωτη η κατάσβεση της πυρκαγιάς".

Τα πτητικά μέσα από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία θα παραμείνουν στην Κύπρο και τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τη Ρωσία για αποστολή αεροσκαφών.

Η πύρινη λαίλαπα άφησε πίσω της δύο νεκρούς δασοπυροσβέστες και καμένη γη 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η περιοχή επιθεωρείται συνεχώς από ελικόπτερο και όπου υπάρχουν μικρές εστίες φωτιάς αντιμετωπίζονται αμέσως, δήλωσε ο υπουργός Φυσικών Πόρων, Νίκος Κουγιάλης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News