default-image

Τα ψυχοσωματικά έχουν "χτυπήσει" τους Κρητικούς (video)

Κρήτη
Τα ψυχοσωματικά έχουν "χτυπήσει" τους Κρητικούς (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχει επικρατήσει να ονομάζουμε ψυχοσωματικές τις οργανικές εκείνες διαταραχές που οφείλονται σε κάποια ψυχολογική αιτία ή, τουλάχιστον, που φαίνεται να έχουν κάποιο ψυχολογικό παράγοντα στην αιτιολογία τους.

Ο ψυχοσωματικός άρρωστος γενικά δοκιμάζει μεγάλη δυσκολία όταν είναι να εκφράσει συναισθήματα, τα οποία ότι δεν έχει ή δε μπορεί να περιγράψει. Η δυσκολία αυτή έχει επικρατήσει να ονομάζεται αλεξιθυμία. Μια ψυχοσωματική διαταραχή συνοδεύεται από ένας ορισμένο τύπο προσωπικότητας.

Γεγονότα ή συνθήκες που προκαλούν μια εσωτερική πίεση (στρες) παίζουν εκλυτικό ρόλο στην εμφάνιση της διαταραχής. Τέλος το άτομο στο οποίο παρουσιάζεται η ψυχοσωματική διαταραχή τυχαίνει να έχει κάποιο ευάλωτο όργανο ή λειτουργία.

Στα στοιχεία που μας παραχώρησε ο κλινικός ψυχολόγος Νίκος Παπανικολάου αποτυπώνεται ξεκάθαρα ότι και στην Κρήτη της ανθρωπιστικής κρίσης τα ψυχοσωματικά προβλήματα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.

Κατηγορίες ανθρώπων και ψυχοσωματικά προβλήματα

- Αισιόδοξοι και ριψοκίνδυνοι

Μπορεί πάντοτε να βλέπουν το ποτήρι της ζωής μισογεμάτο και έτσι να έχουν όλες τις προϋποθέσεις με το μέρος τους να ζήσουν πολλά και καλά χρόνια, αλλά οι αισιόδοξοι τύποι υιοθετούν μερικές μάλλον επιζήμιες συμπεριφορές.

- Αγχώδεις

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ντεσκάρτ, στο Παρίσι, κ,αι το Κέντρο Εθισμών & Ψυχικής Υγείας του Τορόντο, διαπίστωσαν ότι οι αγχώδεις και εξαρτώμενοι από τους άλλους τύποι, έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν έλκος στομάχου.

- Ευαίσθητοι

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης έδειξε πως οι άνδρες οι οποίοι είναι ευαίσθητοι και συμπονετικοί, έχουν χαμηλότερα επίπεδα  στρες και λιγότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα.

- Επιθετικοί

Η επιθετική συμπεριφορά είναι ένα από τα λιγότερο υγιεινά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, διότι πολυάριθμες μελέτες την έχουν συσχετίσει με αύξηση του κινδύνου αναπτύξεως καρδιολογικών και άλλων δεινών.

Οι εξωστρεφείς άντρες έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μιλάνου. Είναι επίσης λιγότερο επιρρεπείς στις λοιμώξεις και έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναρρώνουν γρήγορα όταν αρρωσταίνουν.

Οι ντροπαλοί τύποι έχει αποδειχθεί πως έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου που πραγματοποίησαν 30ετή μελέτη εκτιμούν πως αυτό οφείλεται στο ότι ζουν πιο περιορισμένη ζωή και νιώθουν έντονο στρες όταν έρχονται αντιμέτωποι με κάτι καινούργιο.

Οι πραγματικά καλοκάγαθοι άνθρωποι αποκομίζουν μεγάλα οφέλη στην υγεία τους, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Όπως έδειξε, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη, οστικά προβλήματα, ισχιαλγία, εγκεφαλικό, ακόμα και νόσο του Άλτσχαϊμερ.

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή "Κρήτη σήμερα"

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News