default-image

Θα αποκτήσει το Ηράκλειο δική του πλαζ;

Κρήτη
Θα αποκτήσει το Ηράκλειο δική του πλαζ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τη δημιουργία παραλίας μέσω φυσικής προσάμμωσης, στην οποία θα μπορούν οι Ηρακλειώτες να απολαμβάνουν το μπάνιο τους, θα επιχειρήσουν στο Δήμο Ηρακλείου να "θεραπεύσουν" το σοβαρό πρόβλημα της διάβρωσης στον κόλπο του Δερματά!

Η σημαντική αυτή παρέμβαση, που μπορεί πάντως να χωρά συζήτηση και από περιβαλλοντικής και από νομικής ίσως πλευράς, δεδομένου ότι γενικώς το νομικό πλαίσιο είναι άκρως αυστηρό στο θέμα του αιγιαλού, προκύπτει μέσα από τη διεξοδική μελέτη που εκπόνησε το ΙΤΕ, για λογαριασμό του Δήμου Ηρακλείου, με αντικείμενο τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων στα ενετικά τείχη και στο δυτικό παράκτιο μέτωπο της πόλης...

Τη μελέτη, η οποία "αποκαλύφθηκε" χθες σε ειδική εκδήλωση στη Λότζια, είχε ζητήσει ο Δήμος Ηρακλείου. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε χθες ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός προλογίζοντας την παρουσίαση, η διάβρωση του παραλιακού μετώπου είχε πάρει ανησυχητικές διαστάσεις: «Όταν αναλάβαμε τη δημοτική Αρχή, διαπιστώσαμε ότι σε ολόκληρο το δυτικό παραλιακό μέτωπο, από τον Κούλε μέχρι το Παγκρήτιο, υπήρχε προχωρημένη διάβρωση εξαιτίας των καιρικών φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής. Για να διαπιστώσουμε την έκταση του φαινομένου και να εξετάσουμε πιθανές λύσεις, συνάψαμε προγραμματική σύμβαση με το ΙΤΕ την άνοιξη του 2015, προκειμένου το Ίδρυμα να εκπονήσει τη σχετική μελέτη. Αυτή η μελέτη ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματά της παρουσιάζονται σήμερα», ανέφερε ο κ. Λαμπρινός.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου στάθηκε ιδιαίτερα στον κόλπο του Δερματά, όπου, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η πρόθεση της δημοτικής Αρχής μέσα από τις προτεινόμενες λύσεις της μελέτης, και κυρίως αυτή της προσάμμωσης, είναι να δημιουργηθεί μια αστική παραλία, προσιτή σε κολύμβηση για όλους τους δημότες.

Με βάση αυτή τη μελέτη ο Δήμος θα προχωρήσει σε προσάμμωση με φυσικό τρόπο του κόλπου του Δέρματα, προκειμένου να δοθεί ελεύθερα για κολύμβηση στους δημότες όπως γινόταν παλιότερα.

Ο Δήμος, όπως ξεκαθάρισαν δήμαρχος και αντιδήμαρχος, θα κυνηγήσει το εγχείρημα της μετατροπής-διαμόρφωσης του Δερματά σε δημοτική πλαζ. Αυτό όμως, όπως διευκρίνισαν, δεν απαγορεύει την προοπτική της δημιουργίας μαρίνας, ένα θέμα που άπτεται των αποφάσεων του υπουργείου Τουρισμού.

Οι μελετητές - Ανάπλαση και στον Κούλε

Την παρουσίαση έκαναν ο επικεφαλής του εργαστηρίου παράκτιας έρευνας κ. Νίκος Καμπάνης και ο ερευνητής του ΙΤΕ κ. Γιώργος Αλεξανδράκης.

Ο κ. Καμπάνης τόνισε ότι στο πλαίσιο της β' φάσης της μελέτης εντοπίστηκαν τα πιο ευαίσθητα σημεία του δυτικού παράκτιου μετώπου και καταρτίστηκαν προτάσεις με βάση και τις προτεραιότητες του Δήμου.

Με βάση τα στοιχεία της μελέτης προκύπτουν και καταρτίζονται προτάσεις για την ανάπλαση και διάσωση του τμήματος στην είσοδο του φρουρίου Κούλε, τη μικρή παραλία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και αλλά κομμάτια του τείχους μέχρι τον Καράβολα και το Παγκρήτιο Στάδιο.

Οι μελετητές του ΙΤΕ έκαναν επίσης ειδική μνεία στον όρμο του Δερματά, εκτιμώντας πως δεν ενδείκνυται στην περιοχή βαριά υποδομή όπως μια μαρίνα, αλλά αντιθέτως είναι προτιμότερο να υπάρχει τακτικός εμπλουτισμός της παραλίας σε 5ετή βάση.

Μια "συνταγή" που εφαρμόζεται με μεγάλη συχνότητα και επιτυχία στις ΗΠΑ και σε άλλα σημεία του κόσμου...

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιάννης Αναστασάκης, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση σε όλα τα ζητήματα. «Ξεκινήσαμε με το ΙΤΕ να δούμε τη διάβρωση σε όλο το παράκτιο μέτωπο αξιοποιώντας στοιχεία και παλαιότερων μελετών. Στο επόμενο στάδιο θα προχωρήσουμε σε αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις σε όλο το παράκτιο μέτωπο», σημείωσε ο κ. Αναστασάκης.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News