Ειδήσεις

H Mercedes, ο Βικέλας, ο Καραγάτσης και ο Μ. Αναγνωστάκης

Ο Ντε Κουμπερτέν και ο Βικέλας

Ήταν 23 Ιουνίου του 1894 όταν ιδρύθηκε στο Παρίσι από το βαρόνο Πιερ Ντε Κουμπερτέν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Πρώτος πρόεδρος της ΔΟΕ, αναλαμβάνει ο Δημήτρης Βικέλας.

Όταν η Mercedes έγινε... αμάξι

Στις 23 Ιουνίου του 1902, υιοθετείται για πρώτη φορά το όνομα «Μercedes» ως εμπορική επωνυμία από την αυτοκινητοβιομηχανία Daimler. Μερσέντες έλεγαν την κόρη του Αυστριακού επιχειρηματία Εμίλ Γιέλινεκ, ο οποίος ζήτησε από τη Daimler την κατασκευή ενός αυτοκινήτου  «για μετά το αύριο».

Η γέννηση του Μ. Καραγάτση

Σαν σήμερα, στις 23 Ιουνίου του 1908 γεννιέται ο Έλληνας λογοτέχνης, Μ. Καραγάτσης (φιλολογικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Ροδόπουλου). Στα κορυφαία του έργα συμπεριλαμβάνεται ο «Γιούγκερμαν», ο «Συνταγματάρχης Λιάπκιν» και φυσικά η «Μεγάλη Χίμαιρα».

Το τέλος του Ανδρέα Παπανδρέου

Ήταν 23 Ιουνίου του 1996 όταν φεύγει από τη ζωή, σε ηλικία 77 ετών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επί χρόνια πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ανδρέας Παπανδρέου.

Τα 80α γενέθλια του Κώστα Σημίτη

Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Ιουνίου του 1936, όταν γεννιέται στον Πειραιά, ο Κώστας Σημίτης. Από τους ιδρυτές του ΠΑΣΟΚ, ανέλαβε πολλές φορές υπουργικό χαρτοφυλάκιο μέχρι τον Ιανουάριο του 1996 οπότε και διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου, στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας. Στη συνέχεια εξελέγη δύο συνεχόμενες φορές (1996 και 2000) πρωθυπουργός της Ελλάδας, ενώ η δεύτερη θητεία του συνοδεύτηκε από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ (2001).

Ο ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης

Τέλος, σαν σήμερα, στις 23 Ιουνίου του 2005, αφήνει την τελευταία του πνοή ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές του 20ου αιώνα. Ο λόγος για τον Μανώλη Αναγνωστάκη, ο οποίος υπήρξε από τους πλέον εξέχοντες ποιητές της λεγόμενης πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1925 και σπούδασε Ιατρική, ασκώντας για χρόνια το επάγελμα του ακτινολόγου. Ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση από πολύ νέος, καθώς υπήρξε στέλεχος της ΕΠΟΝ. Για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, μάλιστα, φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ιταλικά, ενώ μελοποιήθηκαν από συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μιχάλης Γρηγορίου, ο Γιάννης Μαρκόπουλος και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια