Ειδήσεις

Απαντούν με "επανάσταση" στα σχέδια για το διάσημο Βούλισμα

Αφού είδαν κι απόειδαν, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Ο λόγος για τους κατοίκους του Ίστρου (Καλό Χωριό) Λασιθίου, οι οποίοι, βλέποντας ότι το χωριό τους κινδυνεύει από την επέκταση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, ο οποίος αναμένεται να "κόψει" στα δύο τους οικισμούς που συνιστούν το Ίστρο, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Όπως έγινε γνωστό, οι Καλοχωριανοί αποφάσισαν, μετά από μαζικές γενικές συνελεύσεις που έλαβαν χώρα όλο το προηγούμενο διάστημα, να καταθέσουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων που αφορούν στο επίμαχο έργο: Ο λόγος για την κατασκευή του ΒΟΑΚ στο τμήμα "Καλό Χωριό-Γέφυρα Φρουζή", συνολικού μήκους 5,8 χιλιομέτρων.

Η προσφυγή κατατέθηκε πριν από μερικές εβδομάδες από έξι Καλοχωριανούς, οι οποίοι έχουν εξουσιοδοτηθεί άτυπα από τους υπόλοιπους συγχωριανούς τους που τους εξέλεξαν στην Επιτροπή Αγώνα του χωριού. Όπως μας εξήγησε ένας εξ αυτών, ο καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης Μανόλης Καβουσανός, η προσφυγή κατατέθηκε προκειμένου να σωθεί το Καλό Χωριό, το οποίο - εάν το έργο ολοκληρωθεί με τους όρους που εγκρίθηκαν το περασμένο Μάρτιο - κινδυνεύει να πληγεί σοβαρά σε περιβαλλοντικό και κατ' επέκταση σε οικονομικό επίπεδο.

Θα χωρίσει στη μέση τους τρεις οικισμούς

Οι Καλοχωριανοί κάνουν λόγο για αναχρονιστική μελέτη, η οποία σχεδιάστηκε δεκαετίες πριν και δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες. Ειδικότερα, οι κάτοικοι του παραθαλάσσιου χωριού επικεντρώνουν σε δύο βασικά σημεία: Πρώτον, ο ΒΟΑΚ θα περάσει μέσα από την καταπράσινη κοιλάδα του Καλού Χωριού, ανάμεσα και από τους τρεις οικισμούς που συνιστούν το Ίστρον: το Καλό Χωριό (Αρνικού), τον Πύργο και τον Κάμπο. Οι συνέπειες από κάτι τέτοιο θα είναι ολέθριες για το περιβάλλον, καθώς η περιοχή θα γεμίσει από μπετό και θα χωρίσει στη μέση τους τρεις οικισμούς.

Το Βούλισμα δε θα έχει καμία σχέση με αυτό που είναι τώρα...

Δεύτερον κι εξίσου σημαντικό, εγείρεται μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα το οποίο αφορά στο απίστευτης ομορφιάς φυσικό τοπίο της ευρύτερης περιοχής όπου βρίσκεται η διάσημη παραλία "Βούλισμα". Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Καβουσανός, εάν πραγματοποιηθούν οι εργασίες που προβλέπονται στο σημείο, τότε η συγκεκριμένη περιοχή, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, θα αλλοιωθεί σε μόνιμο βαθμό: Η περίφημη παραλία η οποία προσελκύει κάθε καλοκαίρι χιλιάδες επισκεπτών από όλους τους νομούς της Κρήτης - και όχι μόνο - δε θα έχει καμία σχέση με αυτή που είναι τώρα...

«Η διέλευση πάνω από το Βούλισμα είναι δύσκολη. Το βουνό είναι απόκρημνο και τα εδάφη σαθρά. Αναγκαστικά, εάν γίνουν εργασίες στο συγκεκριμένο σημείο, η περιοχή θα υποστεί ανεπανόρθωτα περιβαλλοντικά πλήγματα», υπογράμμισε ο Μανόλης Καβουσανός. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι το Καλό Χωριό είναι από τα χωριά της Κρήτης που στηρίζεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Έτσι, δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς τις αρνητικές συνέπειες που θα ανακύψουν για το τουριστικό προϊόν του Ίστρου, σε περίπτωση που η περιοχή "πήξει" στο μπετό...

Υπάρχουν αντιπροτάσεις, αλλά...

Ο Μανόλης Καβουσανός σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι οι Καλοχωριανοί σε καμία περίπτωση δεν είναι κατά της κατασκευής του ΒΟΑΚ. Αυτό έχει γίνει ξεκάθαρο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, κατά τα οποία, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Καβουσανός, οι κάτοικοι του χωριού έχουν απευθυνθεί επανειλημμένως σε αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και πολιτικούς, θέτοντας υπόψη τους τις αντιπροτάσεις τους. Παρ' όλα αυτά, όλο αυτό το διάστημα, οι Καλοχωριανοί δεν έχουν λάβει καμία απάντηση, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Καβουσανό, δεν έχουν καν ενημερωθεί για το αν οι βελτιωτικές αντιπροτάσεις τους εξετάστηκαν και κρίθηκαν άκαιρες.

Οι προτάσεις των Καλοχωριανών περιλαμβάνουν - μεταξύ άλλων - την κατασκευή ενός τούνελ μήκους 1.000 μέτρων, ούτως ώστε να μη χρειαστεί ο ΒΟΑΚ να περάσει πάνω από το "Βούλισμα". Επίσης, προτείνεται η υπογειοποίηση μέρους του νέου δρόμου, προκειμένου να αποφευχθεί η διέλευσή του μέσα από τον καταπράσινο κάμπο και τους οικισμούς του χωριού. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον κ. Καβουσανό, το κόστος των λύσεων που προτείνουν οι Καλοχωριανοί είναι συγκρίσιμο με τις δαπάνες που θα ανακύψουν εάν το έργο προχωρήσει με τους υπάρχοντες όρους.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια