default-image

Μόνο με θαύμα, προλαβαίνουμε την κατάθεση των φορολογικών

Οικονομία
Μόνο με θαύμα, προλαβαίνουμε την κατάθεση των φορολογικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε λίγες ημέρες εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο περίπου το 50% των υπόχρεων δεν έχουν ακόμα τακτοποιήσει την υποχρέωσή τους αυτή.

Το υπουργείο επιμένει ότι δε θα δώσει παράταση, ωστόσο ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του Ηρακλείου, Παύλος Μπαριτάκης, είναι κατηγορηματικός: «Θα είναι θαύμα αν προλάβουμε. Μέχρι τις 30 Ιουνίου απομένουν 8 ημέρες προκειμένου να υποβληθούν περίπου 2,6 εκατομμύρια δηλώσεις».

Σε πανελλαδικό επίπεδο, βρίσκεται σε εκκρεμότητα γύρω στο 45% των φορολογικών δηλώσεων. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο νομό Ηρακλείου, όπου περίπου 100.000 φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν ακόμα υποβληθεί. Σύμφωνα με τον κ. Μπαριτάκη, ακόμα κι αν τρέξουν οι φορολογούμενοι, ακόμα κι αν "αντέξουν" οι φοροτεχνικοί, δε θα αντέξει το ΤΑΧΙSnet, το οποίο προβλέπει να "κρασάρει" από το φόρτο. «Μια ολιγοήμερη παράταση είναι αναγκαία και δε βλάπτει κανέναν», τονίζει, «αφού η καταβολή της πρώτης δόσης είναι έτσι κι αλλιώς προγραμματισμένη για τις 29 Ιουλίου, οπότε δε θα πάνε πίσω τα έσοδα του κράτους»...

Ερωτηθείς σχετικά με την παρατηρούμενη καθυστέρηση στη διαδικασία υποβολής, ο κ. Μπαριτάκης αναφέρει: «Η αλήθεια είναι πως είχαμε αποχή οι φοροτεχνικοί για έναν μήνα, ωστόσο δεν μπορώ να πω ότι και μετά που ξεκίνησε υποβολή των δηλώσεων οι φορολογούμενοι ανταποκρίθηκαν. Είναι κάτι το περίεργο αυτό που έχει συμβεί φέτος».

Το καλό της υπόθεσης

Το καλό της υπόθεσης είναι ότι σε μεγάλο βαθμό τα πράγματα φέτος έχουν απλοποιηθεί. Ενσωματωμένα στο σύστημα είναι περισσότερα δεδομένα, τα οποία πλέον δεν αναζητούν αυτοπροσώπως από υπηρεσία σε υπηρεσία φοροτεχνικοί και φορολογούμενοι. Προνοιακά επιδόματα, επιδόματα ΟΑΕΔ, δάνεια και οικογενειακά επιδόματα βρίσκονται ενσωματωμένα στο σύστημα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η γραφειοκρατία και να κερδίζουν χρόνο, εκτός από τους υπόχρεους και τους επαγγελματίες, οι υπάλληλοι στις δημόσιες υπηρεσίες.

Όπως λέει ο κ. Μπαριτάκης, κάτι άλλο που τους έχει λύσει τα χέρια είναι πως στον ΟΓΑ και στον ΟΑΕΕ, π.χ., τα έγγραφα αναζητούνται πλέον ηλεκτρονικά. Δεν ταλαιπωρείται, λοιπόν, ο ασφαλισμένος για να πάει αυτοπροσώπως και να λάβει τη βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Καλό θα ήταν, σύμφωνα με τον πρόεδρο των φοροτεχνικών, να ενσωματωθούν στο σύστημα ακόμα περισσότερα δεδομένα, όπως είναι οι επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα ποσοστά αναπηρίας των ΑμεΑ από τις επιτροπές του ΙΚΑ, οι άδειες των οικοδομών κ.ά.

Ένας μήνας προθεσμία

Ειδικά για τα ΑμεΑ ο κ. Μπαριτάκης σημείωσε πως οι νέοι βεβαιωμένοι ως ανάπηροι δεν έχουν πρόβλημα, όμως οι παλιοί έχουν ακόμα προβλήματα με τα ποσοστά αναπηρίας, για τα οποία αναγκάζονται να ζητούν χαρτιά από τις επιτροπές. Με την ευκαιρία, υπενθύμισε στους φορολογούμενους πως οποιαδήποτε μεταβολή στο Ε9 πρέπει πλέον να δηλώνεται μέσα σ' ένα μήνα, αλλιώς επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News