Ειδήσεις

Καλύβες, το παραθαλάσσιο θέρετρο με τα παγωμένα νερά

Οι Καλύβες είναι ένα παραθαλάσσιο θέρετρο που βρίσκεται 19 χλμ. δυτικά των Χανίων, στη νότια ακτή του κόλπου της Σούδας. Το μικρό αυτό χωριό σχηματίζεται σε μια εύφορη καταπράσινη κοιλάδα, στην οποία εκβάλουν 3 ποταμοί.

Το όνομα του χωριού φαίνεται ότι προέρχεται από τις καλύβες που έστηναν οι γεωργοί στα κτήματά τους, για να διανυκτερεύουν το καλοκαίρι. Δίπλα στο χωριό, στην ανατολική του πλευρά, εκβάλουν ο ποταμός Ξιδάς κι ο Μεσοπόταμος.

Οι ποταμοί αυτοί έχουν νερό όλο το χρόνο, και σε συνδυασμό με τις πολλές πηγές που αναβλύζουν μέσα στη θάλασσα, κάνουν το νερό της αρκετά παγωμένο.

Σύντομη ιστορία της περιοχής

Η γεωγραφική θέση των Καλυβών και τα εύφορα εδάφη, φαίνεται ότι αποτέλεσαν λόγο για την κατοίκησή τους από πολύ παλιά. Θεωρείται ότι εδώ ήταν η αρχαία πόλη Αμφιμάτριον ή Αμφιμάτρων.

Το 1206, κτίστηκε το φρούριο Castel Apicorno ανατολικά του χωριού για να απομακρύνει τους επίδοξους εισβολείς, ενώ το 1538 οι Καλύβες καταστράφηκαν από τον πειρατή Μπαρμπαρόσα.

Σε όλες τις φάσεις της Κρητικής Επανάστασης το χωριό ήταν σταθμός διέλευσης είτε Οθωμανικών είτε επαναστατικών στρατευμάτων.

Το 1770 κατά την επανάσταση του Δασκαλογιάνη από τις Καλύβες περνούν και προωθούνται προς τον ορεινό Αποκόρωνα οι Οθωμανικές δυνάμεις, ενώ το 1821 αποτελούν έδρα για Οθωμανό πασά που διορίζεται στην περιοχή του Αποκόρωνα. Εκεί πηγαίνουν τους αιχμαλώτους για βασανισμούς και θάνατο.

Τι θα δούμε

Αν διαθέτετε αυτοκίνητο, οι Καλύβες είναι πολύ κοντά στην αρχαία πόλη Άπτερα (5 χλμ.), καθώς και στα οθωμανικά φρούρια Ιντζεδίν και Παλαίκαστρο.

Αν μείνετε στις Καλύβες μπορείτε να δείτε τα υπολείμματα του ενετικού κάστρου Castel Apicorno στο λόφο Καστέλι, μια ενδιαφέρουσα αρχαιολογική περιοχή με πολύ ωραία θέα στο χωριό. Από την ονομασία του κάστρου, πήρε το όνομα της η ευρύτερη περιοχή του Αποκόρωνα.

Μπορείτε επίσης να θαυμάσετε το Γερμανικό κανόνι στο λιμάνι χωμένο σε μια σπηλιά σκαμμένη μέχρι την άλλη πλευρά του βουνού. Στο τέλος της σπηλιάς η θέα από το μικρό παραθυράκι το οποίο βλέπει στο γκρεμό και το απέραντο γαλάζιο είναι συναρπαστική.

Επιπλέον, αξίζει να κάνετε μια βόλτα στα υπέροχα σοκάκια του χωριού και να καταλήξετε στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην πλατεία του χωριού με τον μεγάλο πλάτανο. Η εκκλησία με τις χρωματισμένες νωπογραφίες, κτίστηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Στον Μεσοπόταμο υπάρχει ένας πολύπλοκος βενετσιάνικος νερόμυλος, ο οποίος ήταν ο πολυπλοκότερος νερόμυλος της Κρήτης. Είναι κτισμένος με πέτρα και κουρασάνι (κονίαμα από τριμμένο κεραμίδι), το οποίο φημίζεται για την αντοχή του.

Πηγή: cretanbeaches.com

Σχόλια