default-image

Η προπαγάνδα, η Μέριλ Στριπ και το Μεγάλο μας Τσίρκο

Η προπαγάνδα, η Μέριλ Στριπ και το Μεγάλο μας Τσίρκο

Η Γ' Οικουμενική Σύνοδος κι η καταδίκη του Νεστοριανισμού

Όπως ήδη γνωρίζετε, αυτές τις μέρες, διεξάγονται στο Κολυμπάρι των Χανίων οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Σαν σήμερα, πάντως, το μακρινό… 431 μ.Χ., ξεκινούσαν οι εργασίες της Γ' Οικουμενικής Συνόδου, στην Έφεσο. Η Σύνοδος συγκλήθηκε προκειμένου να καταδικαστεί η αίρεση του Νεστοριανισμού. Ο Νεστόριος και οι ακόλουθοί του αρνούνταν τον όρο «Θεοτόκος» για τη μητέρα του Ιησού Χριστού, θεωρώντας πως «υπό ανθρώπου Θεόν τεχθήναι αδύνατον». Η Σύνοδος της Εφέσου καταδίκασε τη διδασκαλία αυτή και αναθεμάτισε τις κακοδοξίες.

Η πρώτη εμφάνιση του όρου "προπαγάνδα" (De Propagande Fide)

Κι αφού ξεκινήσαμε με εκκλησιαστικά, ας συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο: Ήταν 22 Ιουνίου του 662 μ.Χ., όταν στην εγκύκλιο του Πάπα Γρηγορίου ΙΕ' για τη διάδοση της πίστης, κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο όρος «προπαγάνδα» (De Propagande Fide). Έκτοτε, η λέξη προπαγάνδα έμελλε να καθιερωθεί, προκειμένου να οριστεί η διάδοση μιας συγκεκριμένης άποψης, ιδέας, ή φιλοσοφίας. Ως προπαγάνδα, ορίζεται ακόμη η παρουσίαση ενός μηνύματος με συγκεκριμένο τρόπο ούτως ώστε να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένοι σκοποί.

Το "Μεγάλο μας Τσίρκο" κάνει πρεμιέρα εν μέσω Χούντας

Το ημερολόγιο έδειχνε 22 Ιουνίου του 1973 όταν κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Αθήναιον της Αθήνας η παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Το έργο διατρέχει, με σατυρικό και συνάμα δραματικό τρόπο, τη νεότερη ελληνική ιστορία από την Τουρκοκρατία μέχρι τη ναζιστική Κατοχή. Η παράσταση έγραψε ιστορία καθώς ανέβηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας από τον θίασο της Τζένης Καρέζη και του Κώστα Καζάκου. Τη μουσική της παράστασης συνέθεσε ο Σταύρος Ξαρχάκος, ενώ τα τραγούδια ερμήνευε επί σκηνής ο Νίκος Ξυλούρης. Εκτός της Καρέζη και του Ξαρχάκου, πρωταγωνιστούσαν οι Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Νίκος Κούρος, Τίμος Περλέγκας και Χρήστος Καλαβρούζος. Το «Μεγάλο μας Τσίρκο» μνημονεύεται μέχρι σήμερα ως σύμβολο αντίστασης των ανθρώπων της Τέχνης ενάντια στη χούντα των Συνταγματαρχών.

Τα 67α γενέθλια της μεγάλης Μέριλ Στριπ

Εξάλλου, το ημερολόγιο έδειχνε 22 Ιουνίου του 1949 όταν γεννιέται στο Σάμιτ των Ηνωμένων Πολιτειών μια από τις πιο ταλαντούχες Αμερικανίδες ηθοποιούς. Ο λόγος για τη Μέριλ Στριπ, η οποία στη μακρά κι επιτυχημένη καριέρα της έχει βραβευτεί με τρία Όσκαρ. Συνολικά έχει λάβει 19 υποψηφιότητες για το χρυσό αγαλματάκι, ενώ έχει κερδίσει και 8 φορές τη Χρυσή Σφαίρα. Έχει επίσης βραβευτεί -μεταξύ άλλων- με δύο Βραβεία Έμμυ, δύο Βραβεία του Σωματείου Ηθοποιών, δύο BAFTA, ένα βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Καννών, κι ένα τιμητικό βραβείο της Χρυσής Άρκτου.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News