default-image

Όμορφη πόλη με τουρίστες μάρτυρες κυκλοφοριακού χάους

Κρήτη
Όμορφη πόλη με τουρίστες μάρτυρες κυκλοφοριακού χάους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μία από τις ομορφότερες και πιο γραφικές πόλεις της Κρήτης , οι τουρίστες βιώνουν μία από τις πιο άσχημες εμπειρίες κατά την άφιξη και αναχώρηση τους στα Χανιά.

Το θέμα φέρνει στο φως το παγκρήτιο σωματείο ξεναγών Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης που έχει ήδη ενημερώσει και την δημοτική αρχή  Χανίων ζητώντας εδώ και τώρα να βρεθεί λύση και να δοθεί τέλος στην κυκλοφοριακή αναρχία που έχει να κάνει με την στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων στην πόλη και την αποβίβαση και επιβίβαση των επισκεπτών .

1)      Δημοτική Αγορά Χανίων

"Ο ένας  χώρος αποβίβασης επιβίβασης είναι στη περιοχή της Δημοτικής Αγοράς Χανίων",υποστηρίζει στο neakriti.gr ο κ.Βαγγέλης Παπανικολάου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης περιγράφοντας αναλυτικά την κατάσταση :"Υπάρχει μόνο ένας μικρός χώρος που  δόθηκε μετά από αίτημα στην ανατολική μεριά για 2 λεωφορεία, αλλά δεν φτάνει, ορισμένες φορές έρχονται πολλά  λεωφορεία ταυτόχρονα και δεν χωράνε.

Τότε γίνεται το απερίγραπτο. Διπλοπαρκάρουν τα λεωφορεία και οι ξεναγοί προσπαθούν να κατεβάσουν τους επιβάτες όσο γίνεται γρηγορότερα για να μη μπλοκάρει η κίνηση.
Στην αποβίβαση δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αλλά στην επιβίβαση αν κάποιος ηλικιωμένος/η έχει χαθεί, που συμβαίνει μερικές φορές, υποχρεώνεται το λεωφορείο να περιμένει μπλοκάροντας τα άλλα ή να κάνει γύρο και να ξαναγυρίσει, μέχρι οι ξεναγοί να βρούν τους χαμένους επιβάτες, που δεν μπορούν να τους αφήσουμε πίσω 180 χιλιόμετρα από το ξενοδοχείο τους στη Χερσόνησο ή τα Μάλια !!

 Το θέμα είναι ότι υπήρχε λίγο παρακάτω ένα ειδικό πάρκινγκ για τα τουριστικά λεωφορεία για τις κρουαζιέρες, αλλά  το κάνανε πάρκινγκ για τα επιβατικά.

Λύση πρόχειρη είναι να αφαιρεθεί το πράσινο κάγκελο που είναι στο πεζοδρόμιο στην άκρη του δρόμου, να μπορούν να αποβιβάζουν ή να επιβιβάζουν τα τουριστικά λεωφορεία χωρίς πρόβλημα. Διευκρινίζω ότι μιλάμε για ολιγόλεπτη στάση , όχι στάθμευση στη περιοχή αυτή."

2)      Κολυμβητήριο Ακτή Καναρη

Σύμφωνα πάντα με τους ξεναγούς ,κοντά στο κολυμβητήριο στην οδό Ακτή Κανάρη, η προηγούμενη δημοτική αρχή τους υποχρέωσε να σταθμεύουν τα λεωφορεία στην αριστερή μεριά του δρόμου.

Όπως λένε είναι "Είναι παράνομο , γιατί η αποβίβαση και η επιβίβαση των επιβατών γίνεται στη μέση του δρόμου. Οπότε οι ξεναγοί και οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων γίνονται "τροχονόμοι" ώστε να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα και κάποιο αυτοκίνητο ή μηχανή να κτυπήσει κάποιο επιβάτη μας."

Όταν προτείναν μάλιστα  σε προηγούμενο αντιδήμαρχο να κοπούν κλαδιά από τα αρμυρίκια που είναι στην απέναντι δεξιά μεριά του δρόμου ώστε να παρκάρουν δεξιά νόμιμα και με ασφάλεια δεν το δέχθηκε γιατί ορισμένα είναι μεγάλα κλαδιά και δεν ήθελε να τα κόψει !!! 

Όπως μπορείτε να δείτε και στην φωτογραφία ο οδηγός του λεωφορείου  δείχνει που πρέπει να κοπεί το δένδρο, και ο γεωπόνος του δήμου Χανίων είχε συμφωνήσει !

"Του προτείναμε να στρωθεί με άσφαλτο ο διπλανός χώρος που είναι η αυλή ενός εγκαταλειμμένου εργοστασίου ΑΒΕΑ ώστε να μπαίνουν εκεί τα λεωφορεία, με ασφάλεια, δεν έγινε τίποτα. Η παρανομία και οι κίνδυνοι συνεχίζουν και σήμερα. Στις 2 φωτογραφίες φαίνεται ο χώρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και  φαίνονται τα τουρ  λεωφορεία παρκαρισμένα ακριβώς δίπλα, στη δεξιά μεριά της φωτογραφίας,τονίζει ο  κ.Βαγγέλης Παπανικολάου.

Άλλο ένα πρόβλημα  σε αυτή τη περιοχή, είναι ότι παρ' όλο που υπάρχει η σήμανση και ορίζει αυτό το χώρο για τα τουριστικά λεωφορεία, πάρα πολλές φορές επιβατικά παρκάρουν εκεί λόγω της έλλειψης αστυνόμευσης, δείτε τις φωτογραφίες με το κόκκινο επιβατικό .

Μου έχει τύχει εμένα προσωπικά να χρειαστώ να εξηγήσω σε κάτοικο των Χανίων ότι "αν θέλουμε τουρισμό, πρέπει να έχουμε και υποδομές τουρισμού δηλαδή και χώρο στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων ." Αυτόν δεν τον ένοιαζε καθόλου αυτό, ήθελε απλώς να παρκάρει εκεί για να πάει να πιεί το καφέ του παρακάτω, κλείδωσε το αμάξι του και έφευγε ! Το λεωφορείο που θα ερχόταν σε 5 λεπτά δεν θα είχε χώρο να παρκάρει, υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος των ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης κ. Βαγγέλης Παπανικολάου και προσθέτει :Είναι κρίμα σήμερα να θέλουμε να αναβαθμίσουμε τη ποιότητα του τουρισμού  μας και οι αρμόδιοι για αυτόν στα Χανιά, να μην ανταποκρίνονται σε αυτό για το οποίο είναι εκλεγμένοι . 

Ρεπορτάζ:Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News