default-image

"Ζέσταναν" τη Μόσχα οι αστυνομικίνες από την Κρήτη (photos)

Κρήτη
"Ζέσταναν" τη Μόσχα οι αστυνομικίνες από την Κρήτη (photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία, αλλά και με έντονο το ηρακλειώτικο στοιχείο, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Ρωσία η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των γυναικών αστυνομικών.

Κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης, που έλαβε χώρα από τη 1 έως τις 5 Ιουνίου στην πόλη της Μόσχας, τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν στην πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος, αλλά και θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων σχέσεων. Όπως αναφέρθηκε μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Τοπική Διοίκηση Ηρακλείου του Ελληνικού Τμήματος της International Police Association (ΙΡΑ, Διεθνής Ένωση Αστυνομικών), κοινός στόχος των αντιπροσωπιών των γυναικών αστυνομικών από συνολικά 28 χώρες απ' όλο τον κόσμο είναι η «επιβολή της παγκόσμιας ειρήνης, η εξάλειψη κάθε μορφής βίας και η ομαλή συμβίωση μεταξύ όλων των λαών της Γης».

«Οι γυναίκες αστυνομικοί δηλώνουν παρούσες και έτοιμες, μαζί με τους άντρες συναδέλφους τους, να επέμβουν όταν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οποιεσδήποτε συνθήκες προκαλούν ανισότητα και ανασφάλεια», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εν λόγω ανακοίνωση.

Η αποστολή της Τοπικής Διοίκησης Ηρακλείου συμμετείχε στη Συνδιάσκεψη με τέσσερα μέλη, τα οποία ενσωματώθηκαν στην ελληνική αποστολή. Σημειώνεται ότι η αποστολή της χώρας μας στη Μόσχα - έπειτα από πρωτοβουλία των τοπικών διοικήσεων του Ηρακλείου, των Σερρών και της Λάρισας - ήταν μία από τις πιο πολυπληθείς συμμετοχές της 2ης Συνδιάσκεψης. Προφανώς, για το γεγονός αυτό δεν είναι καθόλου άσχετο το ότι η 1η Συνδιάσκεψη Γυναικών Αστυνομικών είχε διοργανωθεί τον Οκτώβριο του 2014 στο Ηράκλειο.

Ξεχωριστή θέση για το Ηράκλειο

Στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα έγινε μάλιστα ιδιαίτερη μνεία στην παρθενική Συνδιάσκεψη του Ηρακλείου, καθώς, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τους συμμετέχοντες, το έργο που παρήχθη πριν από ενάμιση χρόνο στο Ηράκλειο «αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον και πρότυπο για τις υπόλοιπες χώρες που θα αναλάβουν ως διοργανώτριες τις επόμενες συνδιασκέψεις. Άλλωστε ένα ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα, ένα βήμα που δειλά και πρώτα έγινε από την ΙΡΑ/Τ.Δ. Ηρακλείου».

Εξάλλου, οι γυναίκες αστυνομικοί από το Ηράκλειο έτυχαν ειδικής μεταχείρισης στη Ρωσία. Η... κορύφωση της ξεχωριστής μεταχείρισης την οποία απολάμβαναν οι "δικές" μας αστυνομικίνες ήρθε όταν η γενική γραμματέας της Τοπικής Διοίκησης Ηρακλείου της ΙΡΑ, Έφη Φλουρή, προχώρησε σε ρίψη βολής από κανόνι στον προμαχώνα Ναρίσιν της Αγίας Πετρούπολης. Ο κανονιοβολισμός αποτελεί για τους ντόπιους έθιμο το οποίο συνηθίζεται για τα τιμώμενα πρόσωπα.

Η κρητική επιρροή, πάντως, στη Συνδιάσκεψη δε σταμάτησε εκεί: Όπως έγινε γνωστό, αντίγραφα του περίφημου Δίσκου της Φαιστού θα κοσμούν εφεξής τόσο το γραφείο του παγκόσμιου ταμία της ΙΡΑ, όσο και του προέδρου του ρωσικού Τμήματος, αλλά και της προέδρου του τοπικού Τμήματος της Αγίας Πετρούπολης. Σημειώνεται ότι η ηρακλειώτικη αντιπροσωπία αντάλλαξε αναμνηστικά δώρα με τους αντιπροσώπους των υπόλοιπων χωρών, ενώ προωθήθηκε και το περιοδικό της ΙΡΑ. Ηρακλείου σε όλους τους συνέδρους.

Φιλοξενία

Το ρώσικο τμήμα κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσει στους συμμετέχοντες μια άνετη και ευχάριστη διαμονή που τους έφερνε παράλληλα σε επαφή με τη ρωσική κουλτούρα, τη γαστρονομία και τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Πραγματοποιήθηκαν πληθώρα δραστηριοτήτων και ξεναγήσεις που ανέδειξαν το ρωσικό πολιτισμό. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η επόμενη Συνδιάσκεψη Γυναικών Αστυνομικών του Κόσμου θα πραγματοποιηθεί το 2018. Υποψήφιες χώρες για να φιλοξενήσουν τη διοργάνωση είναι η Πολωνία, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Κείμενο και Φωτογραφίες:  (Από την ανακοίνωση IPA Ηρακλείου που υπογράφει ο πρόεδρος της Ένωσης και αρμόδιος δημοσίων σχέσεων Ελληνικού Εθνικού τμήματος Εμμανουήλ Ζαχαριουδάκης και η γενική γραμματέας Ευτυχία Φλουρή)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News