Ειδήσεις

Απατεώνες έταζαν πλούσια δώρα

Δύο διαφορετικές περιπτώσεις απάτης, στο όνομα των πολύτεκνων οικογενειών του νομού Ηρακλείου, διαπίστωσε το τελευταίο διάστημα ο τοπικός Σύλλογος Πολυτέκνων. Στην πρώτη περίπτωση ο δράστης πιάστηκε επ' αυτοφώρω. Επρόκειτο για ένα ντόπιο φτωχοδιάβολο, στον οποίο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Στη δεύτερη περίπτωση οι δράστες ήταν 4. Αφού πρόλαβαν να εξαπατήσουν κάποιους ανθρώπους, αντιλήφθηκαν πως άρχισαν να "ξεσκεπάζονται" και εξαφανίστηκαν από προσώπου γης για να γλιτώσουν τη σύλληψη...

Στην πρώτη περίπτωση, ο δράστης εμφανιζόταν σε καταστήματα του Ηρακλείου. Ισχυριζόταν πως ο Σύλλογος Πολυτέκνων θα εξέδιδε διαφημιστικό φυλλάδιο και ζητούσε κατά περίπτωση 50 ή 100 ευρώ για την προβολή της επιχείρησης στο έντυπο αυτό. Κάποιοι άνθρωποι είχαν "τσιμπήσει", ώσπου μια μέρα ένα από τα υποψήφια θύματα αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά... Ζήτησε από το δράστη να περάσει ξανά αύριο, προφασιζόμενος ότι δεν είχε πάνω του τα 100 ευρώ.

Στη συνέχεια ενημέρωσε το προεδρείο του Συλλόγου Πολυτέκνων, το οποίο φυσικά δήλωσε άγνοια για τα περί φυλλαδίου. Έτσι, την επόμενη ημέρα όταν ο δράστης περνούσε το κατώφλι του υποψήφιου θύματος, τον περίμενε μια έκπληξη. Μέλη της διοίκησης των πολυτέκνων του Ηρακλείου τον έπιασαν επ' αυτοφώρω να αποσπά χρήματα στο όνομα του Συλλόγου τους.

Ο δράστης τα παραδέχτηκε όλα. Ισχυρίστηκε πως ό,τι έκανε το έκανε για να ζήσει τα παιδιά του και ζήτησε συγνώμη απ' όλους. Η έρευνα που έγινε απέδειξε πως όντως αντιμετώπιζε βιοποριστικό πρόβλημα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ειλικρινή μεταμέλεια που κρίθηκε πως επέδειξε, συντέλεσε στο να τον συγχωρήσουν οι εξαπατηθέντες...

Η δεύτερη περίπτωση...

Δυστυχώς, όμως, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Σύλλογος Πολυτέκνων βρέθηκε αντιμέτωπος με δεύτερο παρόμοιο περιστατικό. Τέσσερα άτομα, Έλληνες, αλλά κατά πάσα πιθανότητα όχι Κρητικοί, άρχισαν να πουλάνε στο Ηράκλειο το παραμύθι της λαχειοφόρου αγοράς. Σύμφωνα με το παραμύθι αυτό, ο Σύλλογος Πολυτέκνων για να βοηθήσει τα άπορα μέλη του διοργάνωνε μια κλήρωση. Κάθε λαχνός κόστιζε 5 ευρώ και κάθε υποψήφιο θύμα μπορούσε να αγοράσει όσους λαχνούς ήθελε. Το όνομα του θύματος σημειωνόταν σε ένα κατάστιχο μαζί με τον αριθμό το λαχνού (ή των λαχνών του) και το τηλέφωνό του, για να ειδοποιηθεί αν κέρδιζε κάποιο από τα δήθεν πλούσια δώρα.

Μια μέρα, χωρίς προφανώς να το γνωρίζουν, έπεσαν πάνω σε στενό φίλο μέλους του προεδρείου του Συλλόγου Πολυτέκνων: «Τι; Κάνετε λαχειοφόρο για τους άπορους πολύτεκνους; Και πώς δε μου έχει πει τίποτα ο φίλος μου, ο τάδε, γι' αυτό;». Μετά από το συγκεκριμένο περιστατικό οι τέσσερις εξαφανίστηκαν. Αν και η περιοχή παρακολουθείται για παρόμοια περιστατικά, δεν καταγράφτηκε νέο κρούσμα, γεγονός που δείχνει πως οι δράστες εξαφανίστηκαν. Το καλό είναι ότι εξαφανίστηκαν πριν προλάβουν να εξαπατήσουν πολύ κόσμο...

Το σύστημά τους ήταν καλά οργανωμένο. Έμπαινε μέσα στο κατάστημα μια εμφανίσιμη χυμώδης κοπέλα, ντυμένη προκλητικά, και πίσω της ακολουθούσε ένας άνδρας. Απ' έξω απ' το κατάστημα περίμεναν άλλοι δύο άνδρες, οι οποίοι είχαν αναλάβει το ρόλο τσιλιαδόρων και ομάδας κρούσης για την περίπτωση που κάτι στο σχέδιο πήγαινε στραβά.

Αυξημένα κρούσματα

Οι περιπτώσεις εξαπάτησης πληθαίνουν καθημερινά σ' όλη τη χώρα. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς υπάρχουν πολλοί πονηροί που καιροφυλακτούν. Ειδικά, βέβαια, για την περίπτωση των πολυτέκνων θα πρέπει να ξέρουν πως ο Σύλλογος εισπράττει μόνο τη νόμιμη ετήσια συνδρομή των οικογενειών-μελών του, που είναι 20 ευρώ ετησίως για λειτουργικά έξοδα και συνδρομή στην Ομοσπονδία.

Για οτιδήποτε άλλο ζητούνται χρήματα εις το όνομα των πολυτέκνων, πρέπει να ενημερώνεται ο Σύλλογος, ο οποίος για κάθε ενέργειά του υπάρχουν αποφάσεις της διοίκησης, καταγραμμένες και υπογραμμένες στα πρακτικά, το γνωρίζει η γραμματεία, γνωστοποιείται παντού σε όλα τα Μέσα και φέρουν την υπογραφή του προέδρου, του γραμματέα, των μελών του Δ.Σ. και τη σφραγίδα του Συλλόγου.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια