default-image

"Όνειρο θερινής νυκτός" οι αποζημιώσεις στην Ιεράπετρα

Κρήτη
"Όνειρο θερινής νυκτός" οι αποζημιώσεις στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι απαντήσεις που έδωσε το κυβερνητικό επιτελείο, στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, αναφορικά με την αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι 110 παραγωγοί κηπευτικών της Ιεράπετρας, από την πυρκαγιά της 21ης Απριλίου, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι,  μόνο σε κάποιο «όνειρο θερινής νυκτός», θα δούν οι πυρόπληκτοι τις αποζημιώσεις για το φυτικό κεφάλαιο και τις πάγιες εγκαταστάσεις τους, που έγιναν στάχτη.

«Η απάντηση που δόθηκε στον κ. Κεγκέρογλου από τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ Μάρκο Μπόλαρη,  δεν είναι διαφορετική από εκείνη που μας έδωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ Θανάσης Ζανιάς, ο οποίος είχε βρεθεί στα εγκαίνια της Αγροτικής Έκθεσης της Ιεράπετρας στις 27 Μαίου», μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ Νίκος Δασκαλάκης.

«Η απάντηση τους είναι ότι, με βάση το κανονιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ, ο παραγωγός για να πάρει αποζημίωση για την φυτική του παραγωγή και τις πάγιες εγκαταστάσεις του που καταστράφηκαν, πρέπει κατά τη στιγμή της θεομηνίας να φαίνεται ασφαλισμένος στον ΕΛΓΑ. Νομίζω ότι απο τους  πυρόπληκτους δεν ήταν κανείς ασφαλισμένος στον ΕΛΓΑ. Μας είπαν όμως ότι, αν το θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε κανονικά τη διαδικασία εφόσον το θεωρούμε σκόπιμο», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ κ Νίκος Δασκαλάκης.

Ο κ. Μάρκος Μπόλαρης απαντώντας στον κ. Κεγκέρογλου, ξεκαθαρίζει ότι, «οι ζημιές του φυτικού και πάγιου κεφαλαίου, καθώς και των αποθηκευμένων προϊόντων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις  που απαιτούν, ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, και οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις, θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε. Οι  αντίστοιχες ενισχύσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς, μετά την έγκριση του προγράμματος και της δαπάνης από το Υπουργείο Οικονομικών και οπωσδήποτε, μετά την επιβεβαίωση αποκατάστασης των ζημιών».

Είναι προφανές ότι από τους 110 πυρόπληκτους αγρότες  με τα 200 στρέμματα κατεστραμμένων θερμοκηπίων και ενός σμήνους μελισσών, που δεν ήταν ασφαλισμένοι  στον ΕΛΓΑ, δεν υπάρχει κανείς που να έχει ελπίδες ότι θα πάρει κάποια αποζημίωση.

Στο μεταξύ στην απάντηση που πήρε ο κ. Κεγκέρογλου από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών, επισημαίνεται ότι «τα μέτρα αποκατάστασης λαμβάνονται, εφόσον οι καταστροφές που προκαλούνται έχουν το χαρακτήρα θεομηνίας και πλήττουν ευρύτερες περιοχές και όχι μεμονωμένες οικοδομές».

Στην περίπτωση της πυρκαγιάς στην Ανατολή και το Μύρτο, έχουν καταγραφεί μόνο τρείς καμένες αγροικίες, οι ιδιοκτήτες των οποίων μάλλον δεν θα αποζημιωθούν, καθώς ο αριθμός των καμένων αγροικιών, και  αποθηκών, φαίνεται ότι είναι πάρα πολύ μικρός.

Η απάντηση στο μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών αφήνει ένα μικρό  παράθυρο ανοικτό,  για  κάποια  επιπλέον χρηματοδότηση του Δήμου Ιεράπετρας, εφόσον σταλούν τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ιεράπετρας.

Στο ερώτημα του κ. Κεγκέρογλου, αν θα ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης, αναστολή πληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αν θα χορηγηθούν άτοκα τραπεζικά δάνεια και αν θα δοθούν φοροαπαλλαγές στους πυρόπληκτους, ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, απαντά ότι, τα αιτήματα αυτά εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Η γενική εντύπωση πάντως είναι ότι, η αλληλέγγυα κοινωνία της Ιεράπετρας, έχει αντιληφθεί ότι μόνο ο εθελοντισμός μπορεί να ανακουφίσει τα θύματα της καταστροφικής πυρκαγιάς, και για το λόγο αυτό θα δώσει βροντερό «παρών» την Τετάρτη το βράδυ στο «Μισεδάκειο», για να παρακολουθήσει τη συναυλία, που οργανώνει ο Δήμος, όπου θα συμμετέχουν δωρεάν 30 κρητικοί καλλιτέχνες, για να συγκεντρωθούν χρήματα,  που θα μοιραστούν στις πυρόπληκτες αγροτικές οικογένειες.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News