default-image

Ο Σάρτρ, η μάχη του Λαχανά και ο Βασίλης

Ο Σάρτρ, η μάχη του Λαχανά και ο Βασίλης

Η γέννηση του Ζαν-Πολ Σαρτρ

Το ημερολόγιο έδειχνε 21 Ιουνίου του 1905 όταν γεννιέται στο Παρίσι ο Ζαν Πολ Σαρτρ. Επηρεασμένος από τη Γερμανική φιλοσοφία του υπαρξισμού, απέρριψε τον υπαρκτό σοσιαλισμό, προωθώντας ένα νέο ουμανισμό. Η αθεϊα του, ήταν η αιτία που όλα του τα έργα μπήκαν στη λίστα των απαγορευμένων της καθολικής Εκκλησίας. Τον Οκτώβριο του 1964 κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ωστόσο αρνήθηκε να το παραλάβει γιατί -σύμφωνα με τον ίδιο- έτσι θα επιβραβευόταν η κριτική του ενάντια στα καθεστώτα του σοσιαλιστικού μπλοκ. Η σύντροφος της ζωής του ήταν η Σιμόν Ντε Μποβουάρ, με την οποία δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Ο Σαρτρ πέθανε στις 15 Απριλίου του 1980, σε ηλικία 75 ετών, στο Παρίσι.

Η μάχη του Κιλκίς-Λαχανά

Ήταν 21 Ιουνίου του 1913 όταν ο ελληνικός στρατός συντρίβει τους Βούλγαρους στην περίφημη μάχη του Κιλκίς-Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού πολέμου. Η νίκη αυτή ήταν στρατηγικής σημασίας για την ελληνική πλευρά, καθώς από τον Οκτώβριο του 1912, βουλγαρικές δυνάμεις είχαν καταλάβει το Κιλκίς, με σκοπό να το χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο για την κατάληψη της Θεσσαλονίκης. 

66 κεράκια για τον Β. Παπακωνσταντίνου

Τέλος, στις 21 Ιουνίου του 1950 γεννιέται στο χωριό Βάστας της Αρκαδίας, ο ζωντανός θρύλος της ελληνικής ροκ μουσικής, Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Ξεκίνησε το τραγούδι στις αρχές της δεκαετίας του '70. Τα αμέσως επόμενα χρόνια νωρίζεται με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Λοίζο, το Νικόλα Άσιμο και τον Θάνο Μικρούτσικο, με τους οποίους και συνεργάζεται. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '80, έχει συγκροτήσει το δικό του προσωπικό στιλ, το οποίο αποκρυσταλλώθηκε για πρώτη φορά τόσο έντονα στο δίσκο "Διαίρεση" (1984). Έχει δώσει συναυλίες με τους Deep Purple και τους Scorpions, ενώ μέχρι σήμερα παραμένει ο αγαπημένος καλλιτέχνης χιλιάδων -μικρών και μεγάλων- Ελλήνων. Είναι παντρεμένος με την ηθοποιό, Ελένη Ράντου, με την οποία έχει αποκτήσει μια κόρη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News